“Totale woonkost moet meer in rekening gebracht worden bij aangaan hypothecaire lening”
Projectontwikkelaar Immpact en KU Leuven onderzoeken verschil in woonkost tussen appartementen, woningen, bestaand vastgoed en nieuwbouw
21 februari 2018
Wie een hypothecair krediet aangaat, houdt best rekening met de totale werkelijke woonkosten. Dat is één van de conclusies uit een onderzoek dat projectontwikkelaar Immpact samen met de KU Leuven heeft opgezet rond de financiering van vastgoed. Afhankelijk of het om een huis, een appartement, een oud pand of een nieuwbouw gaat, kan zowel de energie- als renovatiekost enorm verschillen. In een relatief compact nieuwbouwappartement kan je zo vaak jaarlijks tot 450 euro verwarmings- en elektriciteitskosten besparen in vergelijking met een ouder huis.
Sinds de financiële crisis van 2008 zijn de banken strenger geworden voor woonkredieten. Voor het bepalen van het risico en bijgevolg de hypothecaire rentevoet wordt vaak gekeken naar het leenbedrag ten opzichte van de woningwaarde en de initiële afbetalingslast ten opzichte van het maandloon.
Het onderzoek van de KU Leuven en Immpact wijst er nu ook op dat de werkelijke woonkost echter veel meer is dan enkel de initiële afbetalingslast.
“Belangrijk om weten is dat de aard van het vastgoed dat men koopt, ook bepalend is voor de verbruikskosten of toekomstige renovatiekosten. Zo is er een merkbaar verschil tussen appartementen en woningen, maar ook tussen bestaand vastgoed en nieuwbouw.”
Sven Damen, KU Leuven
Aangezien de werkelijke woonkosten substantieel kunnen verschillen houdt men best rekening met de verwachte verbruikskosten en toekomstige renovatiekosten bij het aangaan van een hypothecair krediet., stelt het Immpact-onderzoek
“Want wie een nieuwbouw koopt, heeft al vlug 10 procent minder woonkosten, dan wie in een huis woont dat dateert van voor 2000. In een relatief compact en nieuwbouw appartement bespaar je zelfs jaarlijks 450 euro of meer op verwarmings- en elektriciteitskosten in vergelijking met een huis dat al 20 jaar of ouder is. Het zou voor heel wat jonge gezinnen een verschil kunnen maken als banken daar meer rekening mee zouden houden.”
Philippe Janssens, CEO Immpact
Lees hier het volledige hoofdstuk over de woonkost van het Immpact-onderzoek.