Totale make-over stationsbuurt Herne komt in stroomversnelling

Leuvense projectontwikkelaar vraagt vergunning aan voor bruisende woonbuurt

De site van de voormalige ijzergieterij Fondatel in Herne, die er al meer dan 10 jaar verlaten bij ligt, bruist  binnenkort opnieuw van het leven. Op de gesaneerde fabrieksterreinen in de Lorengstraat verrijzen de komende jaren in verschillende fases 76 woningen in een bijzonder groene en landelijke omgeving, mét buurtpark en zelfs een Finse piste voor de sportievelingen. De Leuvense projectontwikkelaar Dyls heeft zopas een vergunning aangevraagd voor de eerste fase, die 34 Bijna-Energie-Neutrale gezinswoningen en 20 appartementen omvat. De realisatie van de nieuwe woonbuurt ‘Fondatel’ vormt het sluitstuk van de heropwaardering van de volledige stationsomgeving. De gemeente Herne, de NMBS en De Werkvennootschap steken de komende maanden ook het stationsplein en de pendelparking in een nieuw kleedje.

De geschiedenis van Herne - een Brabantse gemeente aan de taalgrens - is onlosmakelijk verbonden met de voormalige ijzergieterij Fondatel. De fabriek, die vooral bekend is vanwege de riooldeksels en wegroosters die je vandaag nog altijd in heel wat Belgische én Franse straten vindt, was meer dan honderd jaar één van de belangrijkste werkgevers in de streek. Na klachten over geur, geluid en roetuitstoot stopte Fondatel haar activiteiten in januari 2010. De ijzergieterij verhuisde na een overname naar Andenne.

Buurtpark en Finse piste

Vandaag, meer dan elf jaar na de beslissing om de fabriek te sluiten, krijgt de site eindelijk een nieuwe toekomst. De Leuvense projectontwikkelaar Dyls heeft plannen om 76 eengezinswoningen - open, halfopen en gesloten woningen - te bouwen op de bijna 5 hectare grote site. Daarnaast komen er ook nog een 20-tal appartementen bij, verspreid over 2 gebouwen. 

Al even opmerkelijk is dat de ontwikkelaar resoluut kiest voor leefbaarheid. Zo kunnen de toekomstige en de huidige bewoners op adem komen in een nieuw buurtpark van zo’n 7200 vierkante meter groot of zich sportief uitleven op een verlichte Finse piste.

Dyls heeft zopas de vergunningsaanvraag voor de eerste fase van 34 Bijna-Energie-Neutrale gezinswoningen en 20 appartementen ingediend. De verkoop is ondertussen ook al gestart.

“We ontwikkelen deze site met respect voor de omgeving en met een knipoog naar de rijke geschiedenis van de streek. De woonbuurt biedt een gezellige mix van open, halfopen en gesloten bebouwingen in een eigentijdse, landelijke stijl. We vinden als projectontwikkelaar duurzaamheid ook zeer belangrijk. Daarom zullen alle woningen bijna-energieneutraal zijn, wat betekent dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt zoveel als mogelijk uit groene energiebronnen gehaald.”

Dominique Van Etterijk, managing director Dyls

Jonge gezinnen aantrekken

Het gemeentebestuur van Herne is blij dat de voormalige fabrieksterreinen een nieuwe invulling krijgen. De gemeente hoopt met deze nieuwe woonbuurt alvast meer jonge gezinnen te overtuigen om in Herne te komen wonen. 

“De nieuwe woonbuurt is er eentje perfect op maat van jonge gezinnen. Het is een veilige omgeving met scholen, winkels en sport- en ontspanningsmogelijkheden vlakbij. Aangezien het gaat om een project met sloop en heropbouw, betalen de kandidaat-kopers voor bepaalde woningen slechts 6% BTW in plaats van 21% BTW, mits voldaan aan de voorwaarden. Dat drukt de aankoopprijs aanzienlijk en zo is een huis in deze woonwijk betaalbaar. Wat natuurlijk een leuk extraatje is."

Dominique Van Etterijk, managing director Dyls

Elegante, landelijke stijl

Dyls nam het Limburgse architectenbureau Buntinx-Pyncket Architecten onder de arm voor het ontwerp. Zij hebben de stijl van de nieuwe woonbuurt volledig afgestemd op de omgeving. De architecten kozen voor een elegante, eigentijdse landelijke stijl en kwalitatieve, natuurlijke materialen. De stijl van de woningen varieert ook lichtjes, zodat de woonbuurt een mooi geheel vormt en elke woning toch een eigen karakter heeft. De kroonlijsthoogte van de woningen schommelt tussen 4,5 en 6,5 meter.

“Eén van de grote voordelen voor de nieuwe bewoners is de mobiliteit. De wijk wordt ingericht als een woonerf, wat betekent dat er weinig verkeer komt. Auto’s kunnen de woonbuurt enkel bereiken via de Lorengstraat. Er komen wel extra toegangen voor fietsers en voetgangers langs de Hernekouter, die direct aansluit op de sportvelden en de sporthal, en de Lorengstraat. Fondatel ligt ook op amper 7 minuten rijden van de E429 richting Brussel. Bovendien ligt ook het treinstation op amper 50 meter. "

Dominique Van Etterijk, managing director Dyls


De ontwikkeling van de Fondatel-site is het sluitstuk van de heraanleg van de volledige stationsomgeving. De Werkvennootschap, de gemeente Herne en de NMBS zorgen samen voor een volledige heraanleg van het stationsplein, meer groen, verhoogde fietspaden, een overdekte fietsenstalling met 112 plaatsen en een uitbreiding van het aantal autoparkeerplaatsen voor pendelaars van 104 naar 152 plaatsen. Eind juli moeten de werken afgerond zijn. 

Dyls hoopt in 2021 te kunnen starten met de bouwwerken. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners in de loop van 2022 hun intrek nemen in hun nieuwe woning. Het volledige project moet klaar zijn tegen 2024. 

Charlotte Fripon

Communicatie Dyls

Lieven Van Den Bogaerd

Bereal communicatie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be