Toegangspoort van bedrijvenzone De Prijkels krijgt totale metamorfose

Tandem Alheembouw-Steenoven wil met ‘Poort van de Prijkels’ innovatieve bedrijven aantrekken

De toegangspoort van De Prijkels, een van de grootste bedrijventerreinen van Oost-Vlaanderen, ondergaat de komende jaren een totale metamorfose. Op het grondgebied van Deinze en Nazareth ontwikkelt de tandem Alheembouw-Steenoven, in opdracht van streekintercommunale Veneco, volgend jaar ‘Poort van de Prijkels’: drie uiterst duurzame kantoorgebouwen in een oase van groen, ontworpen door de internationaal geroemde architecten Delva Landscape Architecture & Urbanism, KAAN Architecten en DENC-studio. “Dit project wordt een echte innovatiehub voor met name technologie- en onderzoeksbedrijven, die een open bedrijfscultuur hanteren en een maatschappelijke meerwaarde bieden”, zegt Bart Vanderdonckt, CEO van Steenoven en directeur PPS bij Alheembouw. De eerste bedrijven zullen er normaal in de tweede helft van 2027 hun intrek nemen.

De toegang van de Prijkels aan de Gaversesteenweg in Nazareth is momenteel nog een braakliggend terrein, maar ondergaat de komende jaren een volledige gedaanteverandering. Een poort heeft geschiedkundig een sterke betekenis. Ze vormt een toegang, een intrede, een link naar een andere wereld. Voor de ontwikkeling van ‘De Poort’, zocht de streekintercommunale Veneco een geschikte partner. Veneco koos uit vier kandidaturen het ontwerp van de combinatie Alheembouw-Steenoven, al jaren een toonaangevende speler in publiek-private samenwerkingen (PPS). ​

”Het voorstel van Alheembouw-Steenoven sloot het beste aan bij de ambitie van zowel de gemeenten Deinze als Nazareth als van Veneco. Het zeer verfrissend en aantrekkelijk ontwerp ligt perfect in lijn met de opzet van het masterplan. De ‘Poort van de Prijkels’ combineert als landmark op een zeer overtuigende manier duurzaamheid, sociaal welzijn, architectuur en landschappelijke waarde.” ​ – Sofie Vandelannoote, algemeen directeur van Veneco

Internationaal gelauwerde architecten

De Poort van de Prijkels wordt met haar zeer zichtbare ligging een oriëntatiepunt voor de ruimere omgeving en zal fungeren als symbool voor samenwerking en ondernemen.

Concreet zal de ‘Poort van de Prijkels’ als architecturale parel drie state-of-the-art kantoorgebouwen tellen, die ontworpen werden door de internationaal geroemde architectenbureaus KAAN architecten uit Rotterdam (bekend van het KMSKA en de Rechtbank Amsterdam), DENC-studio uit Gent (de Oude Dokken in Gent) en DELVA Landscape Architecture / Urbanism uit Amsterdam (het nieuwe casino van Middelkerke en in 2021 nog uitgeroepen tot Architect van het Jaar in Nederland).

Op grondgebied Nazareth komt een hoogbouw van liefst 60 meter hoog, met 15 bovengrondse verdiepingen. Vlakbij, maar wel op grondgebied Deinze, voorzien de ontwikkelaars twee afzonderlijke gebouwen. Het ene gebouw zal met 40 meter hoog 10 etages tellen, het andere 24 meter met 6 verdiepingen.

Poort van de Prijkels scoort BREEAM “Excellent”’, het internationaal erkend kwaliteitslabel dat de duurzaamheid van gebouwen beoordeelt. Logisch, want we hebben alles uit de kast gehaald om de ecologische voetafdruk en de ‘total cost of ownership’ van het gebouw zo laag mogelijk te houden. Dat resulteert in een doordacht energieverbruik, water dat beperkt verbruikt wordt, duurzame materialen en het inzetten op de landschappelijke kwaliteit ten voordele van ieders welzijn.” ​ – Véronique De Rudder, Project Developer Steenoven

Mentale rust in een groene oase

De projectontwikkelaars zetten alvast sterk in op inclusie en het mentale welzijn van de toekomstige gebruikers met het oog op een toekomstbestendige kantooromgeving. Zo heeft elke ruimte hoge plafonds, valt het daglicht er straks maximaal binnen, nestelen de gebouwen zich in een waar boslandschap en zijn er op elke verdieping terrassen.

Naast de traditionele kantoren en vergaderzalen kunnen in de gebouwen ook andere functies geïmplementeerd worden, dienstig als centrum voor ‘De Prijkels’ gemeenschap. Denk maar aan labo ruimtes, een auditorium, restaurant, sportfaciliteiten of een kinderopvang. De omgeving tussen de gebouwen zal volledig autoluw zijn, terwijl het ontwerp toch fungeert als een mobiliteitshub. Men kan de wagen achterlaten in de ondergrondse parkeerkelders, met liefst 400 parkeerplaatsen. Ook wie met de fiets komt, zal vlot en veilig zijn tweewieler kunnen parkeren in de verschillende fietsenstallingen met 410 plaatsen.

Wie in Poort van de Prijkels zal werken, komt terecht in een natuurlijke, aangename en groene omgeving. Zo zullen de drie gevarieerde gebouwen, ingebed zijn in een park van liefst 1,4 hectare. Alle grond afkomstig van de graafwerken voor de parkeerkelders zal hergebruikt worden om het parklandschap aan te leggen. Het groenplan houdt nu al rekening met de diversiteit in groei van beplanting en bomen over meerdere jaren. Het vele groen zorgt niet alleen voor een boost aan het mentale welzijn van de aanwezige medewerkers, als hefboom voor intensieve vergroening geeft het ook het klimaat een stevige duw in de rug. Dankzij deze groene long zal jaarlijks ongeveer 16,5 ton CO2 opgenomen worden.

“Poort van de Prijkels is een mooie aanvulling op het reeds bestaande bedrijventerrein waar aandacht is voor biodiversiteit, fietsinfrastructuur, homogene beeldkwaliteit en efficiënt ruimtebeslag. We moedigen de bedrijven aan om zo duurzaam mogelijk te zijn. We stimuleren hen om onder meer zonnepanelen te plaatsen, regenwater te hergebruiken, CO2-neutraal te ondernemen en zo veel mogelijk in te zetten op fietsen naar het werk.” - Raf Anthoni, Senior Projectcoördinator van Veneco

Innovatiehub

België blinkt uit in onderzoek en innovatie. Veneco en Alheembouw-Steenoven wensen met Poort van de Prijkels een bloeiende innovatiehub in Oost-Vlaanderen te creëren. Het zal technologie- en onderzoeksbedrijven aantrekken, met een ​ creatieve bedrijfscultuur. Het trio kijkt hiervoor naar zowel start-ups, scale-ups als corporate bedrijven, die elkaar ook kunnen vinden en versterken als elkaars buren binnen De Prijkels in een sector die de hoeksteen vormt van onze economie.

“We wensen vooral open-minded bedrijven aan te trekken die samenwerking niet schuwen, zodat ze op die manier sneller en met meer expertise kunnen groeien en synergievoordelen behalen. We denken bijvoorbeeld aan ondernemingen die de industrie en de academische wereld kunnen ondersteunen. Co-working spaces en satellietkantoren zullen helpen om die samenwerkingscultuur te bevorderen. De synergie die op die manier kan ontstaan levert sowieso waardevolle kansen op. Een ding staat al vast: dit project ademt ondernemen uit.” - Bart Vanderdonckt, CEO Steenoven en Directeur PPS Alheembouw

‘Levende landschapskunst’

Aan de ovonde, een levendig knooppunt vlakbij de toegang van het project, voorziet de Nederlandse kunstenaar Paul de Kort een landschapskunstwerk dat de bezoekers van De Prijkels zal verwelkomen. Voor zijn ontwerp haalde hij inspiratie in de naam ‘Karreweg’, verwijzend naar de straat die door het bedrijventerrein loopt. Het is een speelse knipoog naar zowel het verleden, toen de Karreweg dienst deed als Romeinse Heirweg, als het huidig en toekomstig economisch belang van De Prijkels.

Het beeld van voortrekkende karren vormt, samen met een dynamisch vegetatieplan, de basis en essentie van dit project. Zo toont de vegetatie op gezette tijden een nieuw kleurbeeld of tekent het krachtige accenten.

Vanuit de top van de torens zal dagelijks een ‘foto van de dag’ gemaakt worden van het kunstwerk. Die foto’s zullen in een timelapse worden samengebracht om de seizoensdynamiek in een versneld tempo zichtbaar te maken. De werknemers van De Prijkels zullen de ‘foto van de dag’ kunnen instellen op het startscherm van hun computer. Op die manier zal het kunstwerk niet alleen de fysieke toegang vormen van De Prijkels, maar meteen ook een digitale poort naar het bedrijventerrein en zo een brug vormen tussen de bedrijven die er gevestigd zijn.

Eerste bedrijven in 2027

Ontwikkelaars Alheembouw-Steenoven zullen de bouwaanvraag dit jaar nog indienen. In de loop van volgend jaar starten de werkzaamheden. Als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste bedrijven hun intrek kunnen nemen in de tweede helft van 2027. Extra hinder op de N35 hoeven de inwoners van Nazareth en Deinze alvast niet te vrezen, want alle werken vinden plaats op de terreinen van De Prijkels.

van links naar rechts: Schepen Filip Vervaeke, burgemeester van Kruisem Joop Verzele, schepen Thomas Van Ongeval, Raf Anthoni van Veneco, burgemeester van Nazareth Danny Claeys, Lieselotte Mortier van Veneco, Sofie Vandelannoote van Veneco, Peter Temmerman van Alheembouw-Steenoven, Véronique De Rudder van Alheembouw-Steenoven, Burgemeester van Deinze Jan Vermeulen, Bart Vanderdonckt van Alheembouw-Steenoven, Bart Cobbaert van DENC-Studio, Vincent Panhuysen van KAAN Architecten, Schepen Robrecht Bothuyne.

Perscontact:

Veronique De Rudder

Project Developer, Steenoven

Wendy Van Laere

PR-verantwoordelijke, Veneco

Jürgen Eeckhout

PR Consultant, Bereal

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be