Tekort aan nieuwbouw zorgt voor stormloop op toekomstige woonwijk in Gentbrugge

300 potentiële kopers voor 105 nieuwe woningen en appartementen in woonproject RUTE

De vraag naar kwalitatieve woningen in Gent blijkt hoe langer hoe groter te worden. Alleen al op de lanceringsdag van het nieuwbouwproject RUTE, vlakbij de Gentbrugse Meersen, kwamen zo'n 300 potentiële kopers informeren. En dat terwijl het om 105 woningen en appartementen gaat. Zeker duurzame projecten kunnen op meer en meer interesse rekenen. De nieuwe woonwijk RUTE, met een groen park van 9.600m2 en warmtepompen, is daarvan een typisch voorbeeld. 

                                                                         ***

Wonen in Gent is al langer “hot”, maar als het over nieuwbouw gaat lijkt het aanbod de vraag maar moeizaam te kunnen volgen. Dat werd de voorbije dagen duidelijk toen liefst driehonderd potentiële kopers zich meldden tijdens het lanceringsmoment van de verkoop van het nog te bouwen nieuwbouwproject RUTE in Gentbrugge. De strategische ligging van het nieuwe project - vlakbij de Schelde en op tien minuten fietsen van het centrum en de Gentbrugse Meersen - verklaart allicht voor een deel waarom er sprake is van een stormloop. Maar er is in Gent vooral een algemeen tekort aan kwalitatieve woningen, stelt Nicolas Bearelle, CEO van vastgoedontwikkelaar Revive.

“Het tekort aan nieuwbouwwoningen mag in Gent gerust een brede tendens genoemd worden. Het goede nieuws is dat er aan gewerkt wordt, al is een verdere inhaaloperatie nodig. Zoals het er momenteel naar uitziet, zullen er de komende jaren heel wat nieuwbouwprojecten bijkomen in Gent. Niets te vroeg.” Nicolas Bearelle, CEO Revive

Van oude fabriek naar groene wijk

Wat de nieuwe ontwikkeling RUTE in Gentbrugge betreft, wordt er meteen een hele nieuwe woonwijk ingepland. Zo wordt er werk gemaakt van tientallen gezinswoningen met tuin of privé-terras, kangoeroewoningen en een viertal appartementsgebouwen. De site is een oude stadskanker die wordt aangepakt, vergelijkbaar met de WATT-site in Gent, waar het eveneens om een oude fabriekssite gaat die omgevormd wordt tot een groene, duurzame wijk. 

Leuk detail: de naam RUTE verwijst naar de fabriekssite waar men vroeger ‘vensterfolie’ voor enveloppen produceerde, de zogenaamde ‘ruitjes’ - of in het dialect ‘rute’. De fabrieksgebouwen zijn inmiddels gesloopt en klaar voor een nieuwe, duurzame toekomst. Maar door de naam te behouden, wil men alvast de geschiedenis van de site in ere houden. Hoe dan ook, de site valt vooral op qua duurzaamheid, iets wat de interesse alleen nog maar vergroot. Zo zal het gebruik van fossiele verwarmingsbronnen bijvoorbeeld volledig geweerd worden, door het gebruik van warmtepompen.

Verkeersluw

De site wordt ook grotendeels verkeersluw en dus een stuk veiliger voor spelende kinderen. Auto’s zullen er straks maar via één weg de site op kunnen, namelijk een straatje dat leidt naar de ondergrondse bewonersparking.

“Op en onder de site voorzien we ook laadpalen voor elektrische wagens. Het wordt dus niet alleen een autoluwe, maar ook een ‘groene’ site. Je kan vandaag trouwens niet meer anders: we moeten met z’n allen meer toekomstgericht denken. Dat maakt de woningen bovendien ook waardevaster, want dit soort duurzame huizen en appartementen gaat binnen pakweg tien jaar nog steeds aan de normen voldoen. Bovendien wordt het ook steeds belangrijker om in te zetten op technieken die de levenskwaliteit verbeteren, zoals het aanpakken van de luchtkwaliteit.” Nicolas Bearelle, CEO Revive

Park van bijna tienduizend vierkante meter

Bovendien krijgt de nieuwe woonbuurt er een nieuw park bij van 9.600m2. Er zullen onder andere fiets- en wandelpaden worden aangelegd, een waterbuffer met een brugje en stapstenen, en een bloementuin. De site sluit straks ook aan op het jaagpad langs de Schelde, waardoor de verbinding naar de Gentse binnenstad en de Gentbrugse Meersen voor fietsers en wandelaars erg vlot zal verlopen.

De prijzen van de appartementen beginnen vanaf 214.000 euro en de woningen vanaf 336.000 euro. Verder voorziet de ontwikkelaar er ook plaats voor enkele commerciële ruimtes. Denk maar aan een praktijkruimte of horeca. De eerste bewoners van RUTE kunnen allicht in 2020 al hun intrek nemen.

Nicolas Bearelle

CEO, Re-Vive

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be