Studentencomplex met 240 kamers en nieuw publiek park geven Farys-site tweede leven
2 mei 2024
De voormalige site van watermaatschappij Farys aan de Gentse Stropkaai ondergaat met ‘Stroppark’ een groene en bruisende metamorfose. Het volledig verharde terrein zal er plaatsmaken voor een complex met 240 studentenkamers, polyvalente en commerciële ruimtes en een publiek groenpark met een oppervlakte van net geen voetbalveld groot. Ontwikkelaar Immogra heeft zo pas een vergunning aangevraagd en hoopt in 2025 het project te mogen bouwen. “Het Stroppark zal de ideale uitvalsbasis zijn voor studenten, waar ze samen met de buurt kunnen verpozen in een prachtige groene oase”, zegt projectontwikkelaar Arnaud Gryp van Immogra. Als alles volgens plan verloopt zullen de studenten er vanaf het academiejaar 2026-2027 terecht kunnen.
De Naamloze Maatschappij der Wateren van Gent (later TMVW en Farys) vestigde zich in de 19e eeuw langs de Stropkaai in Gent, in het midden van een dichtbebouwde woonwijk. Enkele gebouwen werden vanaf 2000 gesloopt, waarop Farys verhuisde naar een nieuwbouwcomplex aan de Stropstraat. Immogra kocht 2015 de site, bestaande met de voormalige burelen en 1 groot magazijn aan. De projectontwikkelaar verhuurde het kantoorgebouw zeven jaar lang aan Arteveldehogeschool, dat het in 2022 uiteindelijk kocht en herinrichtte tot een volwaardige campus met leslokalen. In het magazijngedeelte vestigde zich onder meer de Gentse fietskoerierdienst Cargo Velo.
Ideale uitvalsbasis
De 8.124 m² grote site zal binnenkort, als Immogra een vergunning voor Stroppark heeft gekregen van de stad Gent, een groene en bruisende metamorfose ondergaan. Om mee een oplossing te bieden voor het grote tekort aan studentenkamers in de Arteveldestad, zal Immogra er een studentencomplex met 221 kamers en 19 studio’s bouwen. Die worden ondergebracht in een woongebouw met drie verschillende hoogtes, waarvan het hoogste deel aan de kant van de campus van Arteveldehogeschool zal gebouwd worden.
Er zal ook plaats zijn voor polyvalente ruimtes met faciliteiten voor studenten en commerciële ruimtes voor horeca en bedrijven zoals een fietskoerierdienst. Het gebouw zal in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld worden via geothermie en warmtepompen. Voor de studenten zal het alvast aangenaam toeven worden in de private binnentuin, die liefst 655 m² groot is. Daar zullen ze ook verschillende activiteiten kunnen organiseren en kunnen genieten van de rust op een van de vele rustige plekjes. Groendaken zullen voorts de biodiversiteit een extra boost geven.
“Arteveldehogeschool gaat steeds graag in overleg met partijen die in studentenhuisvesting willen voorzien in Gent, en zeker als dat zo dicht bij onze campussen is. Extra studentenhuisvesting pal in die bruisende studentenbuurt zal heel wat toekomstige studenten aanspreken en heeft bovendien een positieve impact op mobiliteit.” - Tomas Legrand, Algemeen Directeur Arteveldehogeschool
Daarnaast voorziet het project 13 ondergrondse parkeerplaatsen voor lesgevers van Arteveldehogeschool, bezoekers en studenten met een beperking. De bestaande bovengrondse parking verdwijnt ten voordele van een nieuw aan te leggen park. Daarnaast komen er ook 500 extra nieuwe fietsparkeerplaatsen voor de studenten van Arteveldehogeschool bovenop de 280 fietsparkeerplaatsen voor de studenten die in het Stroppark zullen wonen.
“Met de campus Stropkaai van Arteveldehogeschool net naast de deur en de campus Kantienberg en de UGent-campus Ledeganck om de hoek, zal het Stroppark de ideale uitvalsbasis zijn voor de studenten. Ze kunnen er kiezen uit kleine en middelgrote kamers en studio’s, waarvan 30 procent aan sociaal tarief zal verhuurd worden.” – Arnaud Gryp, projectontwikkelaar bij Immogra
Groot publiek park
De site is momenteel op enkele bomen na zo goed als volledig verhard, maar daar zal ontwikkelaar Immogra zo veel mogelijk verandering in brengen. De trekpleister op de autoluwe site wordt het groenpark. Dat zal liefst 4.781 m² groot zijn, of zo goed als de volledige oppervlakte van een voetbalveld. Het park zal ook voor de buurt toegankelijk zijn, waardoor er ook voor hen een mooie groene zone bij komt. Immogra zal na de aanleg het park overdragen aan de stad Gent. Het zal dan voor fietsers en voetgangers ook mogelijk zijn om via het park door te steken van de Stropkaai richting het Stropzwembad.
“Als hogeschool zijn we een grote voorstander van de nabijheid tussen studentenhuisvesting en campussen. De grondige aandacht voor duurzaamheid in dit project en de vergroening van de campuszone waar de buurt van mee kan genieten, juicht Arteveldehogeschool alleen maar toe. Dat vind je ook terug in onze plannen voor Campus Dok-Zuid, waar een derde partij 250 studentenkamers zal uitbaten naast onze nieuwe campus én we in een buurtpark voorzien.” - Tomas Legrand, Algemeen Directeur Arteveldehogeschool
Academiejaar 2026-2027
De projectontwikkelaar heeft zo pas een bouwvergunning aangevraagd bij de stad Gent. Immogra hoopt de vergunning nog dit jaar te verkrijgen zodat er volgend jaar kan gestart worden met bouwen. In een eerste fase zullen de bestaande gebouwen op de site gesloopt worden. De aannemer zal hiervoor de hinder zo beperkt mogelijk houden. Als alles volgens plan verloopt zullen de studenten vanaf de start van het academiejaar 2026-2027 in het Stroppark terechtkunnen.
“We zijn er zeker van dat de volledige site een absolute meerwaarde is voor de buurtbewoners. Omdat we transparantie heel belangrijk vinden, zullen we hen tijdens het hele traject uitgebreid informeren en de hinder zo beperkt mogelijk houden.” – Arnaud Gryp, projectontwikkelaar bij Immogra
De promotor werkt voor het project samen met 360 architecten en Kollektif Landscape.
Perscontact: