Sterkste stijging in jaren: ruim kwart meer Belgen kocht dit jaar een buitenverblijf in Spanje

Geld spaarboekjes wordt almaar meer geactiveerd voor aankoop tweede verblijf

Ruim een kwart méér Belgen dan anders heeft sinds begin dit jaar een buitenverblijf in Spanje gekocht. Zo kochten tijdens de eerste jaarhelft van 2017 zo’n 2.015 Belgen een Spaanse casa, terwijl er dat in dezelfde periode vorig jaar enkele honderden minder waren. Dat blijkt uit de officiële marktcijfers van de Spaanse registratiekantoren, die de Belgische vastgoedexpert Azull kon inkijken. Verwacht wordt dat er tegen eind 2017 een recordaantal van 4.000 Belgen alleen al dit jaar eigenaar is geworden van een Spaanse casa, terwijl er dat vorig jaar zo’n 3.200 waren. En opmerkelijk: het aantal aankopen mag dan wel explosief toenemen, het aantal leningen voor al die Spaanse vastgoedaankopen daalt.

Tijdens de eerste jaarhelft van 2017 kochten niet minder dan 2.015 Belgen een woning in Spanje, oftewel 26 procent méér dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om één van de sterkste stijgingen in jaren, zeker als je vergelijkt met het eerste semester van 2016. Toen kregen ‘nog maar’ 1.594 Spaanse woningen een Belgische eigenaar.

Afgaand op de orderboekjes verwachten experten dat de trend zich alleen maar zal verderzetten. Dat betekent dat eind dit jaar 4.000 Belgen een buitenverblijf in Spanje zullen gekocht hebben. En dat zijn er al vlug 800 meer dan gebruikelijk is op één jaar. Als je kijkt op lange termijn wordt de explosieve groei pas écht duidelijk: in 2006 kochten nog maar amper 226 Belgen een Spaans buitenverblijf.

De verklaring voor deze enorme boost moet volgens Marleen De Vijt, CEO van Azull - de Belgische marktleider in Spaans vastgoed - gezocht worden bij de economische groei in ons land en bij het gigantisch vermogen dat op talrijke Belgische spaarboekjes geparkeerd staat.

“De groei is des te opvallender omdat de gemiddelde woningprijs in Spanje de voorbije jaren alleen maar stijgt, én blijft stijgen. Dan is de conclusie uiteraard niet ver te zoeken: wanneer zowel de prijzen als de verkoop stijgen, zit je in een economische hausse.”  

Marleen De Vijt, CEO van Azull

Cash op tafel

Minstens even opvallend: terwijl het aantal vastgoedtransacties in Spanje fors toeneemt, daalt het aantal leningen voor dit soort aankopen. Internationaal is het aantal kredieten voor vakantieverblijven in Spanje zo met zes procent gedaald. En ook bij de Belgen is die trend duidelijk zichtbaar, stelt marktleider Azull. Het geld op de spaarboekjes gaat meer en meer richting de aankoop van buitenlands vastgoed. Straffer nog: Belgen die op zoek gaan naar een tweede verblijf, gaan slechts in één op de tien gevallen een lening aan.

“Klanten die een lening aangaan voor een tweede verblijf in Spanje zijn meer uitzondering dan regel. Heel wat babyboomers zijn hun spaarcenten aan het activeren en kijken daarvoor naar buitenlands vastgoed. Als ze merken dat de vastgoedprijzen aan onze Belgische kust gemiddeld 26 procent hoger liggen en de zon in Spanje toch net iets vaker schijnt, is de keuze soms snel gemaakt. Bovendien ziet de Belg zo’n vastgoedaankoop niet alleen als een financiële investering, maar ook als een investering in zichzelf, om van te genieten.”

Marleen De Vijt, CEO van Azull

Internationale rankings

Internationaal gezien zijn er weinig andere buitenlanders die zoveel in Spanje investeren dan de Belgen. In de internationale rankings staan we zo op de vierde plaats van buitenlanders die een woning in Spanje kopen. Vorig jaar stonden we nog op de zesde plaats.

Ook opvallend: al jarenlang staan de Britten geboekstaafd als de meest fervente Spanje-liefhebbers. Vorig jaar - vlak na de bekendmaking van de Brexit - stuikte de verkoop van de Britten in Spanje echter in elkaar, met een daling van de vastgoedaankopen met liefst 27 procent. Intussen lijkt ook die daling echter stilaan van de baan: de voorbije zes maanden steeg het aantal Britten dat een Spaanse casa kocht zo opnieuw met 12 procent. Op de lange termijn zal de impact van de Brexit dus beperkt zijn.

Marleen De Vijt

CEO , Azull

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be