Steeds vaker verplichte kinderopvang ​ in nieuwe Brusselse wooncomplexen

Projectontwikkelaar ziet dat maatregel jonge gezinnen aantrekt

  • Steeds vaker krijgen projectontwikkelaars de vraag om in Brussel nieuwe wooncomplexen en commerciële gebouwen te voorzien van een kindercrèche. In sommige gevallen wordt het zelfs opgelegd.

  • Reden: in de Brusselse kinderopvang moeten er jaarlijks ongeveer 1.300 extra plaatsen bijkomen, en dat tot 2022. Voor kinderen van EU-ambtenaren zijn er in Brussel 600 plaatsen tekort.

  • Geschikte locatie voor een crèche vinden is dikwijls geen evidentie in Brussel. Projectontwikkelaar Optima Global Estate helpt mee het tekort op te vangen, onder meer in het recent gebouwde Arena-complex in Evere.

Een wooncomplex bouwen waarbij ook kinderopvang wordt voorzien, projectontwikkelaars krijgen steeds vaker de specifieke vraag voorgelegd van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en haar 19 gemeenten. In sommige gevallen wordt de integratie van een crèche zelfs verplicht. Dat stelt Optima Global Estate, die in Evere recent het Arena-complex bouwde, incluis kindercrèche voor de (buurt)bewoners. Opzet is de grote tekorten in de Brusselse kinderopvang aan te pakken: jaarlijks moeten er zo 1.300 extra plaatsen bijkomen in onze hoofdstad. Voor EU-ambtenaren is er zelfs een tekort van 600 opvangplaatsen.

                                               ***  

De Brusselse bevolking is bezig aan een spectaculaire groei. En dat geldt zeker voor wat de allerjongste Brusselaars betreft. Zo zou de hoofdstad in 2018 maar liefst 56.000 kinderen tellen tussen 0 en 3 jaar. Dat zijn er bijna tienduizend meer dan in 2010. Jaarlijks zouden er volgens verschillende experten dan ook 1.300 plaatsen in de Brusselse kinderopvang moeten bijkomen, en dat tot 2022. Specifiek voor kinderen van EU-ambtenaren is er in Brussel zelfs een tekort van 600 plaatsen in de kinderopvang.

Momenteel zet het gebrek aan crèches, maar ook aan scholen en betaalbare woningen, veel jonge gezinnen aan om Brussel te verlaten en zich in de rand te vestigen. Om die trend te keren, vragen de Brusselse gemeenten en het Hoofdstedelijk Gewest expliciet aan projectontwikkelaars om in nieuwe wooncomplexen en commerciële gebouwen een kindercrèche te voorzien, soms zelfs verplicht.

"Veel jonge mensen hebben het ontzettend moeilijk om in Brussel een crèche te vinden. Zeker als die niet te ver van de woonst of het werk mag liggen, wat nochtans voor elk gezin pure logica is. De integratie van een crèche in meer en meer wooncomplexen moet op deze problematiek een antwoord bieden. Enerzijds zorgt het ervoor dat er meer locaties op de markt komen waarin een crèche kan uitgebaat worden, anderzijds laat het jonge Brusselse gezinnen toe om anders te wonen en te leven. En daar is nood aan.”

Kristof Serlet, woorvoerder en commercieel directeur bij Optima Global Estate

Typevoorbeeld

Het nieuwe Arena-complex in Evere is een typevoorbeeld van een goed gelegen complex waarin woonunits en commerciële ruimtes met een kinderdagverblijf worden gecombineerd. De residentie is gevestigd op de oude industriële site van Vishay, in een rustige, groene Brusselse woonwijk, tussen de NAVO en de zakenwijk van Woluwe.

"De kinderopvang die we in Arena voorzien - met 48 plaatsen - bevindt zich op de benedenverdieping van de woonblok, waardoor jonge ouders veel tijd winnen. Zeker in een stad als Brussel, waar de files almaar langer worden, is dat van groot belang.”

Kristof Serlet van Optima Global Estate  

Magneet voor jonge gezinnen

Ook elders in Brussel staan er nog gelijkaardige projecten op stapel. Net zoals in verschillende andere steden de combinatie van woonfuncties, kantoorruimtes en kindercrèches opgang maakt.

“Het is een aanpak die werkt. Begin deze zomer konden de eerste bewoners hun intrek nemen in het Arena-complex, maar het gaat intussen snel. Vandaag zijn al meer dan 100 van de 172 appartementen verhuurd. De kindercrèche in het complex werkt als een magneet op jonge gezinnen, omdat het hen levenskwaliteit geeft. Maar ook de combinatie van betaalbaar, kwalitatief en bereikbaar wonen, speelt in Brussel een grote rol.”

Kristof Serlet van Optima Global Estate 

De huurprijzen voor een appartement in het nieuwbouwcomplex starten er vanaf 590 euro per maand, exclusief lasten.

In bijlage vind je enkele foto’s van het Arena-complex.


 

Dajo Hermans

Bereal

Kristof Serlet

Commercieel directeur, Optima Global Estate

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be