State-of-the-art kantorencomplex In The Yard houdt werknemers fit en gezond

Bouwgroep Camino realiseert duurzaam kantoor van de toekomst langs de E40 in Drongen

Langs de E40 in Drongen zijn de werken gestart van In The Yard, een innovatief en uiterst duurzaam kantoorcomplex dat een antwoord biedt op het nieuwe werken na corona. Het complex wordt dankzij de modernste bouwtechnieken niet alleen één van de duurzaamste kantoorgebouwen van ons land, er wordt ook veel aandacht besteed aan de fysieke en mentale gezondheid van de gebruikers. Een goed binnenklimaat, veel natuurlijk daglicht, een groene binnentuin met winterterras, een daktuin, een padelterrein, een fitnessruimte, … zijn de meest opvallende troeven. “Met In The Yard willen we een nieuwe standaard in kantoorbouw zetten”, aldus Joost Callens, CEO van bouwheer Camino, die vandaag het officiële startschot heeft gegeven voor de werken. Als alles volgens plan verloopt, zal In The Yard klaar zijn in de zomer van 2023.

Het voorbije jaar gingen we massaal thuiswerken en velen hebben er ook de voordelen van ontdekt, maar we missen toch ook het kantoor en het contact met onze collega’s. In het post-coronatijdperk dringt zich dan ook een zogeheten hybridemodel op: meer thuiswerk in combinatie met een meer leefbaar kantoor. Camino bouwt nu in Drongen een kantoorcomplex dat volledig voldoet aan dat nieuwe werken: In The Yard.

“Met Camino willen we innovatieve woonoplossingen realiseren voor onze klanten. Toen we de kans kregen om de site naast ons hoofdkantoor in Drongen te kopen, beslisten we al snel om ook op het vlak van kantoorbouw het goede voorbeeld te geven en op deze plek het kantoor van de toekomst te bouwen. De fysieke en mentale gezondheid van de werknemers is immers zeer belangrijk voor hun welzijn én om goed te kunnen presteren. Zo zorgt voldoende daglicht ervoor dat mensen ‘s nachts beter slapen, werknemers kunnen zich op kantoor beter concentreren als er minder achtergrondlawaai is en smaakvol ingerichte werkruimtes werken stressverlagend. Met In The Yard willen we een werkplek creëren waar werknemers met plezier elke dag naar toe komen, die uitnodigt om te netwerken, om kennis te delen, om te ontmoeten en te innoveren, zelfs over de bedrijfsgrenzen heen.”

Joost Callens, CEO Camino  

Staalkaart van modernste bouwtechnieken

In The Yard verrijst dus naast het hoofdkantoor van de bouwgroep langs de E40 in Drongen. Het complex omvat 5.000 vierkante meter kantoren en 2.500 vierkante meter opslagruimte. Het project leest als een staalkaart van de modernste bouwtechnieken. De kantoren worden gebouwd volgens het passiefhuisprincipe, met doorgedreven isolatie en luchtdichtheid. Geothermie in combinatie met warmtepompen en 650 zonnepanelen met een vermogen van 250 kVA maken het gebruik van fossiele brandstoffen overbodig. Andere duurzame technieken die in het gebouw geïntegreerd worden zijn een passieve koeling via klimaatplafonds, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, een regenwateropslag met een inhoud van 20.000 liter, watervrije of waterbesparende sanitaire toestellen en groendaken voor de buffering van regenwater. Er wordt ook een systeem geïnstalleerd voor het lokaal zuiveren van het afvalwater.

“Met In The Yard tekenen we voor één van de duurzaamste kantoorgebouwen van België. We trekken volop de kaart van innovatie en duurzaamheid. Ook de gezondheid van de gebruikers van het gebouw staat centraal. Camino streeft voor In The Yard naar een WELL standard, een certificaat dat toegekend wordt aan gebouwen waarbij grenzen verlegd worden als het gaat om de gezondheid van de gebruikers.”

Joost Callens, CEO Camino

Stadsboerderij op het dak

Om dat te bereiken investeert Camino fors in een goede luchtkwaliteit door een goede ventilatie en filtratie, een optimale inval van daglicht en regelbare verlichting en thermisch en akoestisch aangename werkruimtes met veel aandacht voor ergonomie. Er zal bovendien een groot aanbod van gezonde voeding beschikbaar zijn, een bijzonder groene omgeving dankzij de 1.000 vierkante meter grote binnentuin, met geïntegreerde stadsboerderij op het dak, en ten slotte een padelterrein en een fitnessruimte waar de gebruikers een gezonde geest aan een gezond lichaam kunnen koppelen. In The Yard wordt zo één van de eerste WELL-projecten in Vlaanderen.

“In The Yard is veel meer dan een doorsnee werkplek post-corona. Het wordt een ontmoetingsplaats waar events kunnen worden georganiseerd, waar kan worden gesport, maar waar ook rustig kan geconnecteerd worden in de binnentuin of aan de gezellige bar.”

Joost Callens, CEO Camino 

Flexibel ontwerp

Het ontwerp van In The Yard werd getekend door Salens Architecten uit Brugge. Architect Olivier Salens koos voor een bijzonder flexibel ontwerp. 

“Bij dit project komen logistiek, kantoorruimtes, duurzame technieken, groen én sportvoorzieningen allemaal samen in een nieuwe gebouwtypologie. Duurzaam ruimtegebruik en het welzijn van de gebruiker staan in het hele project ook centraal. Het is geen typisch eenlaags industrieel volume op een volledig verhard terrein. Het gaat om een gebouw waarbij alle ruimte maximaal benut wordt voor bedrijfsactiviteiten door auto’s ondergronds te brengen en daken als groene verblijfsruimtes op te vatten. De centrale opening met ontmoetingsruimtes, die duidelijk te zien is als je voor het gebouw staat, vormt het kloppend hart van de site. In the Yard brengt, naast het hoofdkantoor van Durabrik, een boeiende nieuwe identiteit langs de E40.”

Olivier Salens, zaakvoerder-architect Salens Architecten

In The Yard is ideaal gelegen, vlakbij de E40. Het complex telt 205 parkeerplaatsen en er komen ook 35 laadpalen voor elektrische auto’s, een fietsenstalling met plaats voor 70 fietsen, laadpunten voor elektrische fietsen en douche- en omkleedfaciliteiten.

Timing

De werken zullen 2 jaar duren. Bedoeling is dat de eerste bedrijven in de zomer van 2023 hun intrek kunnen nemen in de nieuwe kantoren. Kandidaat-huurders kunnen kiezen voor een flexplek, co-working of meteen een halve of een ganse verdieping huren. De kantoren worden volledig bemeubeld opgeleverd. Meer info op www.intheyard.be

Op donderdag 20/05/2021 wordt van 17u30 tot 19u een webinar georganiseerd voor geïnteresseerde huurders. Inschrijven kan via de website www.intheyard.be

Over Camino

De wortels voor Camino werden al geplant in 1966. Jacques Callens stond aan de wieg van de bouwonderneming. In 1996 namen Joost en Claudia het bedrijf over van hun vader en bouwden het uit tot de mensgerichte organisatie die ze nu is. Dit jaar bestaat het familiebedrijf 55 jaar. De bouwgroep telt vandaag twaalf bedrijven en meer dan 290 eigen experten en kan een beroep doen op honderden externe experten. Allemaal met één doel: innovatieve woonoplossingen creëren. Meer info op www.caminogroup.be.

Dorien Verté

Marketing- & communicatiecoördinator, Camino

Lieven Van den Bogaerd

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be