Startschot voor nieuwe woonwijk in voormalig tuincentrum Van Gucht
Aalsters schepen Blommaert (N-VA) sloopt eerste muur
27 mei 2022
3 juni 2022 - Het voormalig tuincentrum Van Gucht langs de Zeebergkaai in Aalst krijgt een volledig nieuw leven. Waar je vroeger terecht kon voor een groot aanbod aan tuinartikelen, kan je binnenkort duurzaam wonen in één van de 52 nieuwbouwwoningen – en appartementen die Groep Huyzentruyt zal ontwikkelen. De volledige site wordt gesaneerd en onthard. De projectontwikkelaar onderzoekt verder nog de mogelijkheden om het project aan te sluiten op het warmtenet. “Buurtbewoners zullen tijdens de werken ook gratis grondwater kunnen aftappen uit de werfput. Zo proberen we een antwoord te bieden op de huidige droogteproblematiek”, zegt Kaat Decock, directeur Projectontwikkeling van Groep Huyzentruyt. Schepen van Ruimtelijke Ordening Maarten Blommaert (N-VA) startte zopas officieel de afbraakwerken door zelf de eerste muur te slopen.
De familie Van Gucht verhuisde in 1969 van de Ridderstraat naar de Zeebergkaai, zo’n 1,7 kilometer verderop. Daar vestigde de firma zich in de gebouwen van Redt-u-zelven, een grote landbouwcoöperatieve in granen uit de jaren ’20. De firma was in de ruime regio van en rond Aalst bekend om zijn eigen productie van granen en zaden. Omdat de omgeving van de Zeebergkaai de laatste jaren steeds meer evolueerde in een woonzone, besliste de familie Van Gucht om het tuincentrum definitief te sluiten. Sinds 1 januari van dit jaar stond het gebouw leeg.
Gronden saneren en ontharden
Projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt uit Waregem toonde meteen veel interesse om de gronden van Van Gucht aan de Zeebergkaai, De Vilanderstraat en Alfred Nichelsstraat een nieuw leven te geven. Ze dienden begin vorig jaar een aanvraag voor een vergunning voor een duurzame reconversie in. De stad Aalst keurde die omgevingsvergunning voor een project dat bestaat uit drie delen met in totaal 52 nieuwbouwwoningen, een ondergrondse parking, kantoorruimte en een binnentuin daarop goed. Vandaag starten de afbraakwerken.
“Na tientallen jaren van handel en industrie is het belangrijk om de gronden te saneren. Momenteel is het terrein nagenoeg volledig verhard, omdat het grotendeels staat volgebouwd met oude loodsen, opslagplaatsen en parkeerplaatsen. Wij zullen het hele terrein ontharden, zodat tussen de appartementen en woningen een grote binnentuin kan komen die als groene long zal fungeren. Dankzij die publiek toegankelijke tuin zal het regenwater ook goed kunnen infiltreren in de grond.” – Kaat Decock, directeur Projectontwikkeling Groep Huyzentruyt
Warmtenet
Ook op het vlak van energieverbruik zoekt Groep Huyzentruyt voor dit project de meest duurzame oplossing. Samen met netbeheerder Fluvius onderzoekt de projectontwikkelaar de mogelijkheden om het volledige project aan te sluiten op het nieuwe warmtenet. De gesprekken hierover lopen nog volop.
Gratis grondwater voor buurt
Omdat het daarnaast zo vroeg op het jaar al uitzonderlijk droog is in Vlaanderen, houdt Groep Huyzentruyt ook rekening met de grondwaterstanden. Op de werf in Aalst – net zoals bij ieder toekomstig project – zal de firma grondwater recupereren, zodat het door buurtbewoners en andere partners kan gebruikt worden. Op vrijwel elke werf is het immers noodzakelijk om tijdelijk het grondwater op te pompen vooraleer werken kunnen starten. Op die manier kan je de bouwput stabiel houden tijdens de opbouw.
“Ook hier zullen buurtbewoners iedere dag tussen 9 en 17 uur gratis grondwater uit de werfput kunnen aftappen. De huidige droogteproblematiek toont duidelijk aan dat je beter geen grondwater verspilt. Op die manier proberen wij hierop een antwoord te bieden.” – Kaat Decock, directeur Projectontwikkeling Groep Huyzentruyt
Respect voor erfgoed
De projectontwikkelaar en Prisma Architecten hebben de site, die een Mobiscore haalt van 8 op 10, opgedeeld in drie delen. Zo komen er aan de De Vilanderstraat 4 eengezinswoningen met een gemiddelde oppervlakte van 113 m² en 11 appartementen van gemiddeld 70 m² groot. Langs de N9 zal er plaats zijn voor een meergezinswoning met zeven appartementen van gemiddeld 45 m² groot en een gemeenschappelijke ruimte. Tot slot realiseert Groep Huyzentruyt aan de Zeebergkaai 29 appartementen van gemiddeld 83 m² groot en een handelsruimte. De achtergevel van elk blok kijkt uit op de open gemeenschappelijke tuin. Een ondergrondse parking zal plaats bieden aan 90 voertuigen. Door de restauratie van een deel van de oude gevel zal ook de link met het verleden nog duidelijk zichtbaar zijn in het straatbeeld. Op die manier worden verleden en toekomst met elkaar verweven.
“De landbouwcoöperatieve Redt-u-zelven kent een rijke geschiedenis en was 45 jaar lang enorm belangrijk voor de landbouwers en arbeiders uit de regio van Aalst, Oudenaarde en het Pajottenland. De voormalige maalderij was gebouwd in de toen populaire, maar vooral ook zeer prachtige art-decostijl. Het gebouw aan de Zeebergkaai is opgenomen als beeldbepalend erfgoed. Het deel van de oude gevel achter de metalen panelen zal dan ook bewaard blijven en gerestaureerd worden.” – Kaat Decock, directeur Projectontwikkeling Groep Huyzentruyt.
Groep Huyzentruyt nodigde voor de start van de sloop de buurt uit om hen, en bij uitbreiding de hele stad, te informeren over deze nieuwe mijlpaal. Het nieuwbouwproject zou klaar moeten zijn tegen eind 2024.