Startschot gegeven voor herbestemming Karmelklooster
Plaats voor 16 wooneenheden in iconisch Brugs klooster
20 juni 2023
De voorbereidende afbraakwerken aan het iconische Brugse Karmelklooster zijn van start gegaan. In de komende twee jaar worden daar, binnen de bestaande kloostermuren, negen appartementen, zes woningen en een opmerkelijke kapelloft gecreëerd. “Binnen de kloostermuren komt er ook een riante stadstuin van liefst 5.000 m2 groot”, klinkt het bij ontwikkelaar Istoir. De oplevering van het woonproject ‘Karmel’, waarvan de verkoop zopas opgestart is, wordt eind 2025 verwacht.
In het historisch centrum van Brugge is projectontwikkelaar Istoir gestart met de voorbereidende werkzaamheden om het voormalige Karmelklooster in ere te herstellen. De site met een zeer rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw, wordt omgevormd tot een woonproject met 16 wooneenheden en een privatieve stadstuin van liefst 5.000m² voor de bewoners. Het pand werd sinds 1833 gebruikt door de gemeenschap van de ongeschoeide Karmelietessen, die gevlucht waren uit hun nabijgelegen klooster. Istoir, gespecialiseerd in de herbestemming van historische gebouwen, kocht het klooster in 2020 met het idee om binnenin het klooster een woonproject te realiseren.
“Het is ons verlangen om gebouwen met een rijke geschiedenis te bewaren en een nieuwe, toekomstbestendige invulling te geven. We stelden een multidisciplinair en ervaren bouwteam samen om tegelijk te voldoen aan de hedendaagse normen qua comfort en duurzaamheid maar ook om de bestaande structuren en het authentieke karakter van de site maximaal te bewaren.” - Frederik Van Vooren, Business Unit Manager Istoir
In lijn met de vroegere bestemming als “opvangplaats voor deze die het nodig hadden” werd het iconische slotklooster tijdens de Oekraïnecrisis opengesteld voor gezinnen die er tijdelijk onderdak konden vinden. Ze verbleven er uiteindelijk 9 maanden, tot begin dit jaar. Sindsdien verblijven ze op andere locaties via het OCMW van Brugge.
Start van de werken
Met de start van de voorbereidende afbraakwerken komt het project in een stroomversnelling. Istoir hoopt eind 2025 de nieuwe bewoners hun intrek te laten nemen in ‘Karmel’. Dan zullen er binnen de bestaande kloostermuren 16 wooneenheden opgeleverd worden. Het project omvat in totaal negen appartementen, zes eengezinswoningen, een unieke kapelloft en het “Huis van Donche”, een exclusief appartement van 250m2 met een dakterras en uitzicht op de Brugse skyline. De panden krijgen ook grote terrassen en er komt, naast de grote tuin, ook een pandhof, een ommuurde tuin binnen de kloostertuin waar bewoners kunnen verpozen in alle rust en stilte.
De wooneenheden zijn echte architecturale pareltjes, waarbij de bestaande erfgoedelementen zoals houten balken- en dakstructuren, vloeren, historische schouwen en binnendeuren zoveel mogelijk worden behouden. Het ontwerp komt uit de koker van bildt.architecten (Roeselare) & B-Juxta architecten (Gent). Het tuinontwerp ligt in handen van landschapsarchitect Erik De Waele uit Zwevegem. Iedere entiteit krijgt ook een eigen ontwerp met een balans tussen de geschiedenis van het klooster en het hedendaagse.
Istoir wil met ‘Karmel’ bijdragen aan de verdere heropwaardering van de Brugse historische binnenstad. Met de verscheidenheid binnen het aanbod, van zowel grote units met 3 slaapkamers als kleinere units met 1 of 2 slaapkamers, wil Istoir zich richten tot een breed publiek.
“Bij ‘Karmel’ kan je wonen in een uniek kader, op een toplocatie in het hartje van Brugge op wandelafstand van de Grote Markt, met winkels en scholen vlakbij. Dankzij de grote stadstuin met “Distillerie” waarbij tuinbanken, een waterpartij en kruidentuin aanwezig zijn, heb je bovendien ook de nodige groene ruimte om te verpozen, weg van de drukkere binnenstad. Het “Gezellehuis”, een ontmoetingsplek die dienst doet als vergaderzaal, lees- en bezinningsruimte, zorgt op zijn beurt dan weer voor de verbondenheid tussen de bewoners. Gezien we ons bevinden in de binnenstad hebben we twee ruime fietsenstallingen voorzien en werd ook een oplossing gevonden voor parkeergelegenheid.” - Lissa Camerlinck, Projectontwikkelaar Istoir
Naast het unieke interieurontwerp van elke wooneenheid, wordt het reconversieproject ook op vlak van duurzaamheid een absolute voorloper. Zo komen er zonnepanelen, een extreem grote bufferzone van regenwater om de tuin te onderhouden zonder extra stadswater te gebruiken en wordt het project volledig verwarmd met geothermie waarbij de bewoners zowel kunnen verwarmen als koelen.
Verkoop gestart
Gelijktijdig met de voorbereidende afbraakwerken is ook de verkoop van de 16 wooneenheden opgestart. Appartementen en woningen zijn te koop vanaf 415.000 euro.
Meer info over het project: https://www.karmelbrugge.be