Startschot gegeven voor bouwwerken van project ‘Arte Nova’

Innovatieve autolift speelt in op slim parkeren

In de Mechelse stationsbuurt zijn de eerste funderingswerken van start gegaan voor de bouw van het nieuwbouwproject ‘Arte Nova’ van projectontwikkelaar Antonissen Development Group. Op de plaats waar vroeger een voormalige meubelzaak stond, rijst binnenkort een nieuw gebouw uit de grond met 16 appartementen, 2 penthouses en een commerciële ruimte waar een fietsenwinkel komt. Er wordt ook een autolift voorzien om de ondergrondse parkeerruimte optimaal te benutten. Bovendien voorziet de ontwikkelaar ook een tuin van maar liefst 750 vierkante meter die overdag voor iedereen toegankelijk zal zijn. Opmerkelijk: het project werd tijdens de eerste coronagolf zo goed als volledig digitaal verkocht en was in een mum van tijd uitverkocht.

WV Architecten
WV Architecten

Op de hoek van de Hendrik Conciencestraat en het Koning Albertplein zijn de funderingswerken van project 'Arte Nova' vans tart gegaan. Op de plaats van het iconische Artenova-gebouw, waar zich jaren een bekende meubelzaak bevond, komt eind 2023 een gelijknamig gebouw met zowel een residentiële als commerciële invulling. Door de tuin van 750 vierkante meter én de dakmoestuin van 425 vierkante meter zorgt het project voor extra groen in de stad. Het gebouw is een ontwerp van VW Architecten.

“Dit project ligt op een belangrijke locatie in de stad en is quasi het eerste gebouw dat mensen zien als ze het stationsgebouw verlaten om naar de binnenstad te gaan. Een goede architectuur die in harmonie is met de omgeving, was voor de stad dan ook essentieel. Door de semipublieke tuin en de commerciële ruimte zorgt het gebouw ook voor beleving. Zulke projecten dragen op een positieve manier bij aan de ontwikkeling van de stationsomgeving.” Greet Geypen, Schepen van Stedenbouw Stad Mechelen

De funderingswerken zullen enkele weken duren, daarna wordt gestart aan de opbouwwerken.

Toekomstbeeld

Het project is al een tijdje uitverkocht en opmerkelijk: het werd in een mum van tijd volledig digitaal – via videocalls – verkocht. “Dit succes hoeft echter niet te verbazen gezien de nood aan vernieuwing in en rond de stationsbuurt”, klinkt het bij Antonissen Development Group. Ook de twee commerciële ruimtes hebben een invulling gevonden en zullen dienst doen als fietsenwinkel op het gelijkvloers en diens kantoorruimte op de eerste verdieping. Daarnaast komen er 16 appartementen, twee penthouses, een semi-publieke binnentuin en een dakmoestuin. Met dit laatste wil de ontwikkelaar niet alleen de bewoners, maar ook alle andere Mechelaars een nieuw stukje extra groen in het midden van de stad bieden.

Maar ook aan mobiliteit werd gedacht. Zo wordt een deelauto voorzien voor de bewoners én kunnen zij hun auto via een autolift in de ondergrondse parking parkeren. Hierdoor neemt de ingang van de parking meteen minder plaats in, waardoor er meer ruimte is voor parkeerplaatsen.

Tussentijdse invulling

Tussen de aankoop van het gebouw en de afbraak vorige zomer, heeft het gebouw dienst gedaan voor verschillende doeleinden. Zo vond onder meer vzw Mest er een onderdak om enthousiaste Mechelse start-ups en artistieke projecten een plaats te geven.

“We vinden het uiterst belangrijk om tussen de acquisitie van een project en de eindelijke (afbraak)werken, een maatschappelijke invulling te geven aan onze sites. Zo kijken wij steeds met de gemeentebesturen en/of privé initiatieven of onze panden een tijdelijke invulling kunnen krijgen. Sinds vorige zomer werd het voormalig gebouw gesloopt dus zijn we zeer tevreden dat nu de werken voor de bouw van het nieuwe project kunnen starten. Het is de laatste rechte lijn naar de afwerking en we zijn ervan overtuigd dat het nieuwe gebouw een meerwaarde zal bieden aan het straatbeeld in Mechelen.” Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group

Als alles volgens plan verloopt, nemen de eerste bewoners begin 2024 hun intrek in Arte Nova. Vanaf dan is ook de binnentuin van 750 vierkante meter overdag toegankelijk voor alle Mechelaars. 's Avonds is de tuin enkel toegankelijk voor bewoners.

Buurtbewoners die meer info wensen over het project kunnen terecht bij de ombudsdienst van Antonissen Development Group via het e-mailadres ombudsdienst@antonissen.com.

 

Sven Potvin

CEO, Antonissen Development Group

David Acke

PR Consultant, Bereal

WV Architecten
WV Architecten
WV Architecten
WV Architecten

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be