Startschot gegeven voor afbraakwerken van project ‘Arte Nova’

“Binnen twee jaar staat hier een architecturaal pareltje”

In de Mechelse stationsbuurt is zonet het startschot gegeven voor de langverwachte bouw van woonproject ‘Arte Nova’. Zo’n jaar geleden maakte de Antwerpse projectontwikkelaar Antonissen Development Group bekend dat het gebouw - waar lang een meubelzaak te vinden was - plaats maakt voor een nieuw groen woonproject op de hoek van de Hendrik Consciencestraat en het Koning Albertplein. Arte Nova krijgt 18 appartementen, twee penthouses, twee commerciële ruimtes, een semi-publieke binnentuin én een dakmoestuin. “Dit alles met oog voor de historische omgeving en architectuur”, luidt het. De uiteindelijke oplevering wordt verwacht in het najaar van 2023.

Zopas zijn de afbraakwerken van de voormalige meubelwinkel Artenova van start gegaan. Sinds de stopzetting van de meubelzaak, kreeg het pand verschillende gebruikers om leegstand te voorkomen. Zo vonden Mechelse starters er tijdelijk een werkplek. De sloop betekent meteen het startschot voor de bouw van het nieuwbouwproject ‘Arte Nova’. De werken zullen zo’n twee jaar in beslag nemen. In principe moet de afbraak maximum drie maanden duren. Daarna kunnen de opbouwwerken beginnen. 

“Met dit stationsproject dragen wij bij tot een leefbare en aantrekkelijke binnenstad. Belangrijk is dat ook private projecten hetzelfde doel voor ogen hebben. Artenova wordt een architecturale parel die in harmonie is met de historische omgeving. Zo zal het niet alleen een meerwaarde bieden voor de beeldkwaliteit van de stationsomgeving, maar ook bijdragen tot een aantrekkelijke en levendige woonbuurt.”

Greet Geypen, schepen van Stedenbouw en Wonen.

De Antwerpse projectontwikkelaar Antonissen Development Group trekt resoluut de groene kaart en biedt ruimte voor een semi-publieke tuin van 750 vierkante meter, die overdag open is voor alle Mechelaars. Bewoners met groene vingers kunnen zich uitleven op de dakmoestuin van bijna 500 vierkante meter.

Historische omgeving 

Bij het ontwerpen van Arte Nova, hebben de architecten van WV Architecten rekening gehouden met de historische omgeving. Dat vertaalt zich in een staaltje toparchitectuur. De gebouwen doorheen de stad tonen het continue bouwproces vanaf de gotische stijl tot op heden. Voor Arte Nova betekent dit een project met een hedendaagse bouwstijl waarin elementen van het voormalige gebouw toch terug te vinden zijn. 

“Mechelen kent, net zoals andere Vlaamse centrumsteden, een rijke architecturale geschiedenis waar vandaag nog veel van te zien is. We vonden het dan ook belangrijk om een gebouw te ontwerpen dat op zo’n prominente plaats tot zijn recht komt. Het gebouw harmoniseert echt met de historische omgeving. Binnen twee jaar staat hier een écht architecturaal pareltje.”

Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group 

Tot slot houdt het project rekening met de noden van vandaag door alle units te voorzien van een eigen terras.

Impact op het verkeer

De stationsbuurt is één van de toegangspoorten van Mechelen, waardoor de projectontwikkelaar en de stad alles op alles zetten om de impact op de mobiliteit te beperken. Buurtbewoners of pendelaars hoeven zich echter geen zorgen te maken over een beperking van de parkeermogelijkheden rondom het station. Toekomstige bewoners van de nieuwe site kunnen straks met hun wagen rechtstreeks van de straat een grote lift inrijden die hen naar de ondergrondse parkeergarage brengt. 

“Dagelijks passeren hier honderden auto’s, wandelaars en fietsers. De impact op de mobiliteit beperken we zo veel mogelijk. Dit doen we door enerzijds een deelauto te voorzien waarvan alle bewoners gebruik kunnen maken. Anderzijds worden er in de ondergrondse parking van het project een minimum aantal parkeerplaatsen voorzien.”

Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group

Oplevering in het najaar van 2023

Het project was in een mum van tijd uitverkocht.  Eén van de twee commerciële ruimtes staat wel nog te koop. 

“De snelle verkoop is geen toeval. Er was echt nood aan vernieuwing rond de stationsbuurt. Arte Nova is een combinatie van twee trends die je steeds vaker aantreft in onze centrumsteden: groendaken en moestuinen. Met dit project bieden we, naast de bewoners, ook alle andere Mechelaars het perspectief van een nieuw stukje groen in de stadskern.”

Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group

Eind 2023 nemen de eerste bewoners hun intrek in Arte Nova. Vanaf dan is ook de binnentuin overdag open voor alle Mechelaars. 

Sven Potvin

CEO, Antonissen Development Group

Hannelore Schmid

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be