Start academiejaar: zo ga je coronaproof op kot

Vandaag start voor veel studenten het nieuwe academiejaar. En coronaproof op kot gaan lijkt voor velen momenteel een uitdaging. Toch is het met de nodige aandacht simpeler dan je denkt. Ga jij in deze rare tijden op kot of zoek je naar een kot, maar weet je nog niet goed hoe je dit nu het beste coronaproof maakt? Toon Dirckx, specialist studentenkoten bij Quares Student Housing, geeft vijf tips hoe je dit academiejaar “coronaproof” op kot kan gaan.

1. “Zorg voor een snelle internetverbinding” 

“Het lijkt misschien evident om altijd en overal  internet te hebben. Maar als we binnenkort met z’n allen veel meer tijd in ons (studenten)kot doorbrengen en heel wat lessen digitaal volgen, kunnen er wel eens internetproblemen voorkomen, vooral bij kleiner opgedeelde woningen met bijvoorbeeld alleen een klassieke verbinding”, vertelt Dirckx. “Pakweg acht studenten die tegelijkertijd een hoorcollege streamen kan een licht internetabonnement niet aan. Check dus zeker dat het internet sterk genoeg is of vraag aan de eigenaar om het nodige te doen om de verbinding sterk genoeg te maken, zodat je de vele online lessen zonder probleem kan volgen.”

2. “Maak goede keuken afspraken” 

Met z’n allen in ons kot blijven, betekent natuurlijk ook veel meer binnenshuis eten. “Maak dus van bij het begin van het academiejaar duidelijke afspraken met je kotgenoten over het gebruik van de keuken, want het zal niet gemakkelijk zijn om die elke dag proper te houden. Maak een duidelijke planning op met ieder zijn shift en hang die in het groot op in de gemeenschappelijke keuken”, raadt de studentenexpert van Quares Student Housing aan. “Anderzijds kan de huidige situatie ook een opportuniteit zijn om binnen je kot-bubbel samen te koken en het extra gezellig te maken. Eet je samen met je kotgenoten, zet dan indien mogelijk een raam open. Zorg er ook voor dat er in de keuken minstens twee ontsmettingsgels staan, maak er uitvoerig gebruik van én houd voldoende afstand.”

3. “Respecteer je kotbubbel” 

“De studenten waarmee je samen de keuken of andere zaken mag delen zijn meestal 8 personen. Zij maken deel uit van je (kot)bubbel. Dit is je alternatieve gezinsbubbel. Je mag samen eten, koken en plezier maken. Activiteiten in gemeenschappelijke en polyvalente ruimtes binnen het gebouw,  zijn er daarnaast voor alle studenten die daar op kot zijn. De bedoeling is wel om het contact tussen de verschillende kotbubbels in het gebouw te beperken. Kotfeestjes met studenten van buiten het gebouw blijven daarnaast, zolang de kleurcodes van kracht zijn, uit den boze. Externe bezoekers zijn dus ook niet toegelaten in de gemeenschappelijke delen maar mocht je toch bezoek hebben, omwille van bv. een groepswerk, draag dan een mondmasker en verlucht voldoende”, vertelt de kotenspecialist. 

4. “Hou je factuur tijdig in de gaten” 

“Wie het meest recente advies van de virologen opvolgt en overweegt om ook tijdens de weekends op kot te blijven, moet zich bewust zijn van het extra energieverbruik”, geeft Dirckx nog als extra tip mee. “Denk maar aan extra energie voor verwarming, water, wasmachine, etc. Ga voldoende spaarzaam om met water en elektriciteit. Vooral bij oudere koten waar een elektrische verwarming nog van toepassing is, kan dat al snel oplopen. Check daarbij zeker of er met een voorafbetaling wordt gewerkt en vermijd zoveel mogelijk verrassingen achteraf”, klinkt het.

5. “Wees solidair” 

“Om het academiejaar vlot te laten verlopen, zullen universiteiten constant evalueren of de lokalen gepast zijn om de lessen te laten doorgaan, ongeacht de kleurcodes. Daarom is het zeker aangeraden om elke ochtend je digitale agenda te raadplegen en te kijken of de lessen al dan niet fysiek doorgaan. Niet iedereen zal dit constant checken, dus is mijn advies alvast om hier solidair mee om te gaan. Een Whatsappgroep of Facebookgroep is altijd handig om elkaar op de hoogte te houden over de gemeenschappelijke lessen”, geeft Dirckx ten slotte nog mee. 

Toon Dirckx

Senior Consultant, Quares Student Housing

Koen Cypers

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be