Stadsontwikkeling in “hellhole” Molenbeek wordt Europees voorbeeldproject

Woonproject ‘EKLA’ is enige Belgische nominatie voor ‘ULI Europe Awards for Excellence’

In de op één na armste wijk van België is het woonproject EKLA genomineerd voor de ‘2020 ULI Europe Awards for Excellence’ - zeg maar dé prijs voor het beste stadsontwikkelingsproject van Europa. Het is de eerste Belgische kanshebber sinds 2008 die de shortlist gehaald heeft. Men mag dan ook gerust over een uitzonderlijk project spreken: de woontoren in Molenbeek verenigt namelijk zowat de hele doorsnede van de maatschappij. Zo zijn er naast de 88 appartementen - waarvan 37 voorbehouden voor gezinnen met lage inkomens - ook 50 studentenkoten, 30 sociale woningen, 4 penthouses, een buurtwinkel, een kleuter- en basisschool, een crèche, kantoren én een nieuw buurtpark. “Het is eigenlijk een heel dorp in één woontoren, om de sociale cohesie in Molenbeek een boost te geven”, klinkt het bij projectontwikkelaar Revive.

‘Hellhole’. De sinistere bijnaam die Brussel - en zeker Molenbeek - draagt sinds de Amerikaanse president Donald Trump zich enkele jaren geleden uitsprak over de Europese hoofdstad. De Brusselse gemeente kampt al jaren met imagoproblemen. Molenbeek is de op één na armste gemeente van België en het heeft ook één van de hoogste werkloosheidscijfers bij jongeren. Maar ondanks dat onterechte negatieve imago is er volgens vastgoedexperten een gigantisch potentieel.

Eén van die believers is de Gentse projectontwikkelaar Revive. Die ontwikkelde recht tegenover het Weststation een woon- en werkproject van goed 24.000 vierkante meter met maar liefst 18 verdiepingen. Het gaat bovendien om een zogeheten ‘brownfield’: een oude, vervuilde industriële site - er stond tot de jaren ‘80 een brouwerij - die gesaneerd werd om plaats te maken voor een nieuw project. Met zijn 88 appartementen - waarvan 37 voorbehouden voor gezinnen met lage inkomens, 50 studentenkoten, 30 sociale woningen, 4 penthouses, buurtwinkel, kleuter- en basisschool, crèche, kantoorruimtes én nieuw buurtpark verenigt EKLA zowat de hele doorsnede van de maatschappij in één stadsontwikkeling.

“Bekijk het als een heel dorp in één woontoren. Niet vanzelfsprekend natuurlijk: toen we vijf jaar geleden met dit project in Molenbeek van start gingen, botsten we dan ook op veel ongeloof. Maar wij zagen - samen met de gemeente Molenbeek zelf - dat de zogezegde ‘hellhole’ eigenlijk heel veel te bieden heeft. We hebben dan ook meteen de handen in elkaar geslagen om er samen met hen een nieuw, levendig stadsproject te ontwikkelen. En met succes, want eind vorig jaar zijn de eerste bewoners er kunnen intrekken en intussen is de woontoren al voor 95 procent bewoond.” Alexandre Huyghe, CIO Revive

‘2020 ULI Europe Awards for Excellence’

De stadsontwikkeling gooit nu ook hoge ogen in de rest van Europa. Samen met 9 andere projecten is EKLA genomineerd voor de ‘2020 ULI Europe Awards for Excellence’ - zeg maar dé prijs voor de beste stadsontwikkeling van Europa. Het is bovendien het enige Belgische project dat de shortlist gehaald heeft.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het gerenommeerde Urban Land Institute (ULI), het grootste internationale netwerk van vastgoed- en ruimtelijke ordening deskundigen ter wereld. Met hun prijs willen ze uitmuntende stadsontwikkelingsprojecten in de particuliere, openbare en non-profitsector erkennen.

“Wij zijn uiteraard bijzonder trots om met EKLA één van de tien finalisten te zijn voor de prijs. Niet alleen is onze woontoren speciaal door de multifunctionaliteit van het gebouw, maar vooral door de mix van de verschillende sociale klassen die aanwezig zijn. Molenbeek heeft nood aan projecten zoals EKLA, die de sociale cohesie versterken. Bovendien hebben we ook naar duurzaamheid toe overal de strengste normen gehanteerd.” Alexandre Huyghe, CIO Revive

Het project in Molenbeek is niet de eerste Belgische inzending die het tot finalist schopt voor de ULI Award for Excellence, maar de laatste nominatie dateert wel al uit 2008. Toen kwam de Stadsfeestzaal in Antwerpen - die herontwikkeld werd als winkelcentrum - als winnaar in de categorie retail uit de bus. 

Internationale jury

Een jury, bestaande uit ULI-leden uit de hele Europese vastgoedsector, heeft de finalisten geselecteerd. De winnaars worden later dit jaar gevierd met een prijsuitreiking. Aan het hoofd van het panel staat Giancarlo Scotti, de voormalige voorzitter van ULI Italië.

De andere negen finalisten van dit jaar zijn: 

Alexandre Huyghe

CIO, Revive

Joachim Deman

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be