Specialisten plaatsen eerste composietbrug van stad Antwerpen in woonwijk Eksterlaer

Deurne krijgt nieuwe voetgangersbrug van 20 meter lang

In Deurne is vanochtend een ingenieuze fiets- en voetgangersbrug van 20 op 3 meter geplaatst in de nieuwe woonwijk Eksterlaer. Het gaat om de allereerste composietbrug in de stad Antwerpen. Het aantal exemplaren van dit soort bruggen in ons land is slechts op één hand te tellen. De brug is een absoluut huzarenstuk: superlicht maar tegelijkertijd uitzonderlijk stevig. Specialisten uit Nederland plaatsten de brug deze ochtend over een grote waterpartij. In amper enkele uren tijd was het gevaarte klaar om de eerste voetgangers en fietsers veilig naar de Dascottelei te loodsen.

De unieke brug werd de voorbije weken op maat gemaakt door de Nederlandse specialist Composite Structures BV uit Meerkerk, nabij Utrecht. Die plaatste in Nederland al tal van bruggen en bouwde zo de nodige ervaring op. Met behulp van grote kranen werd de brug die voor Antwerpen bestemd was, afgelopen nacht op een speciaal transport geplaatst. Omstreeks 4.15 uur vertrok vervolgens een colonne met de brug richting Deurne. Vandaag, om 7 uur, kwam het transport veilig en wel toe in de nieuwe woonwijk Eksterlaer, die tussen de Dascottelei, de straat Eksterlaar, de Herentalsebaan, en de Kerkhofweg ligt.

“Deze ochtend zijn enkele specialisten begonnen met het vakkundig plaatsen van de voetgangersbrug over een waterpartij van 300 meter lang. In een kwartiertje tijd was de brug afgeladen en konden arbeiders starten met de plaatsingswerken. In enkele uren tijd was de klus geklaard en konden de eerste voetgangers en fietsers veilig naar de overkant.”

Nathalie Nieuwinckel, communicatieverantwoordelijke Vooruitzicht

Primeur

In Nederland maken ze al langer gebruik van composietbruggen, maar in ons land zijn ze op één hand te tellen. Zo werd vorig jaar in Kapellen een exemplaar in het gemeentepark geplaatst. In Brugge willen ze er dit jaar twee plaatsen. Voor de stad Antwerpen is het een absolute primeur. Experten spreken van een “huzarenstuk”, zowel omwille van de plaatsing als de materiaalkeuze.

“Composietbruggen zijn in vergelijking met de meeste houten en stalen exemplaren bijzonder licht -  deze weegt 9 ton - en niet gevoelig aan corrosie. Ze zijn ook erg stevig - ze kunnen tot 12 ton dragen - en voldoen aan de hoogste brandeisen. Specialisten schatten de levensduur van zulke bruggen op zowat honderd jaar. En daar is slechts een minimum aan onderhoud voor nodig.”

Nathalie Nieuwinckel, communicatieverantwoordelijke Vooruitzicht

De brug werd niet toevallig geplaatst op de site van woonproject Eksterlaer, dat goed 580 wooneenheden telt. Eind deze maand nog wordt het aanpalende park officieel ingehuldigd. De parkinfrastructuur is intussen zo goed als aangelegd, de bomen komen later dit jaar in het plantseizoen. Het moet de buurt, die op zich al erg gezellig is en kan genieten van het Te Boelaerpark en Boekenbergpark en het Rivierenhof, alvast een nieuwe groene long bieden voor jong en oud.

 

Noot aan de redactie: fotocredit KF

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be