Spaanse vastgoeddroom is opnieuw springlevend: 12 procent meer Belgen kopen casa aan de costa

Marktleider Azull ziet door materiaalschaarste en dalend aanbod ook woningprijzen weer stijgen in Spanje

De Belg heeft zijn Spaanse droom door de coronacrisis even moeten opbergen maar nu de pandemie stilaan lijkt te gaan liggen, is het verlangen naar een buitenverblijf aan de zonovergoten costa’s weer springlevend. In 2021 kochten ruim 3.400 Belgen een woning in Spanje, of goed 12 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de officiële registratiecijfers die Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed, kon inkijken. Opvallend ook: de Costa Del Sol is aan een flinke inhaalbeweging bezig als populairste trekpleister bij de Belgen, tegenover de Costa Blanca. En de vastgoedprijzen? Die stijgen ook in Spanje.

Wie een buitenverblijf wil in Spanje moet daar dezer dagen gemiddeld 179.887 euro voor neertellen. Daarmee steeg de prijs in een jaar tijd met zo maar maar even 8 procent. Het is inmiddels al het zevende jaar op rij dat de koopsom toeneemt. Bij Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed, zien ze die prijzen ook in de komende maanden nog verder klimmen.

“Een prijsstijging hadden we wel verwacht, maar deze forse toename is toch eerder verrassend. Voor de coronacrisis waren de cijfers iets gedaald door een overaanbod maar dat is nu helemaal weggewerkt. Het beperkte aanbod, in combinatie met de stijgende prijzen voor bouwmaterialen, zorgt er nu voor dat ook de prijzen van woningen in Spanje stijgen.”

Marleen De Vijt – zaakvoerster Azull

Inhaalbeweging ingezet

Goed 3.410 Belgen, of bijna tien per dag, kochten in 2021 een woning in Spanje en dat is een stijging van 12 procent tegenover 2020. Het toont een flinke heropleving, maar is nog een stuk verwijderd van het recordjaar 2018, toen er 4.108 Belgen hun Spaanse droom verwezenlijkten. Ook hier speelt de coronacrisis een rol. Lange tijd was reizen verboden en dat hakte erin op de vastgoedmarkt. Nu is die herstellende en merken ze bij Azull een inhaalbeweging.

“Tijdens de reisbeperkingen merkten we op dat er over het algemeen minder vastgoed werd verkocht in Spanje. Mensen waren bang voor de coronacrisis en de daar bijhorende onzekerheid. Bovendien staat niemand te springen om in 37 graden rond te lopen met een mondmasker. Vandaag zijn de beperkingen er niet meer en merken we dat heel wat mensen die van plan waren te kopen, nu daadwerkelijk de stap zetten.”

Marleen De Vijt – zaakvoerster Azull

 Costa Blanca blijft populairste bestemming

De Belg blijft vooral vasthouden aan de Costa Blanca, ook in 2021. Ruim 1.370 landgenoten kochten er een woning. Daarmee blijft de regio rond Alicante veruit de populairste onder de Belgen. Opvallend is wel dat De Costa del Sol aan een knappe inhaalbeweging bezig is met zo een 815 nieuwe Belgische eigenaars. Enkele jaren terug was de trend traditioneel dat de Costa Blanca altijd dubbel zoveel Belgen aantrok dan de Costa del Sol.

“Voor die inhaalbeweging is een logische verklaring. De Costa Blanca was lange tijd veel goedkoper dan de Costa del Sol maar sinds enkele jaren is het vastgoed er in prijs gestegen. Dat zorgt ervoor dat Belgen nu toch ook vaker naar de Costa del Sol kijken om een woning te kopen, aangezien het verschil in prijs kleiner wordt.”

Marleen De Vijt – zaakvoerster Azull

Oorlog in Oekraïne

De vraag die zich in deze tijd opdringt is die of de oorlog in Oekraïne ook een invloed heeft op de verkoop op de Spaanse vastgoedmarkt. Die invloed is volgens de Spaanse vastgoedspecialist beperkt. Van alle verkochte panden in 2021, zo een 564.569, gingen er 60.971 naar buitenlanders en slechts 2 procent daarvan naar een Rus. Dat aantal is bovendien al jaren aan het dalen sinds het recordjaar 2014.

“Russen kopen vooral in de regio Alicante en aan de Costa del Sol en in het hogere segment van 2 miljoen euro of meer. Momenteel is er een tekort aan een dergelijk aanbod. Dat maakt dat panden in deze prijsklasse snel een andere eigenaar zullen vinden. Vooral Duitsers, Fransen en Nederlanders zijn meer en meer geïnteresseerd in dit soort woningen.”

Marleen De Vijt – zaakvoerster Azull

Goede investering?

Volgens Azull blijft een Spaanse woning nog altijd een goede investering. Niet in het minst omdat de prijzen – lees: waarde van het pand - zullen blijven stijgen. Maar los van het economische aspect, ziet Azull ook een emotionele reden.

“Als mensen me de vraag stellen of het een goed moment is om te investeren in Spaans vastgoed, dan is mijn antwoord altijd hetzelfde: houdt u van Spanje en hebt u de financiële middelen? Waarom zou u het dan niet doen?”

Marleen De Vijt – zaakvoerster Azull

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be