Sint-Pietersziekenhuis wuift laatste personeelsleden uit

Sloopwerken van grootste stadskanker van Leuven starten in het najaar

Met de verhuis van de laatste personeelsleden van het Leuvense Sint-Pietersziekenhuis naar het UZ Leuven en het Sint-Rafaëlziekenhuis is de herontwikkeling van de grootste stadskanker van Leuven pas écht begonnen. Het langst leegstaande ziekenhuis van Vlaanderen wordt omgetoverd tot een gloednieuwe podiumkunstenzaal, al moest met de verhuis heel wat medisch materiaal uit het ziekenhuis gehaald worden. Intussen staat het ziekenhuis nu helemaal leeg zodat ontwikkelaar Resiterra zich kan voorbereiden op de eerste échte afbraakwerken. De laatste steen van het ziekenhuis wordt normaal tegen eind 2020 gesloopt.

Vierenveertig jaar. Zo lang stond de grijze blok van het Sint-Pietersziekenhuis zo goed als leeg. Daarmee was het gebouw het langst leegstaande ziekenhuis van Vlaanderen en bovendien één van de grootste en laatste stadskankers van Leuven. Maar met de verhuis van de laatste zorgverleners naar het UZ Leuven aan Gasthuisberg en het Sint-Rafaëlziekenhuis aan de Kapucijnenvoer, is de laatste fase voor de sloop afgerond.

“De afdeling psychiatrie verhuisde in 2015 al naar een nieuwe werkomgeving, maar intussen is al het zorgpersoneel verhuisd naar campus Gasthuisberg. Eind juni trok ook het personeel van de cafetaria de deur achter zich toe, want zij verhuisden naar het Sint-Rafaëlziekenhuis. Inmiddels is ook al het oude materiaal uit het ziekenhuis gehaald zodat het gebouw klaar is voor de sloop.”

Erik Van Hoof, directeur Resiterra

Volledig gesloopt tegen 2020

De vergunning van de sloop had ontwikkelaar Resiterra vorig jaar in november al bekomen. In het najaar start de asbestverwijdering van het hele gebouw die naar schatting ruim zes maanden zal duren. 

“De werken voor de asbestverwijdering worden minutieus voorbereid door een gespecialiseerde firma. De omwonenden hoeven dus niet ongerust te zijn, want voor dit soort werk worden er bijzonder strenge normen gehanteerd en nemen we bijkomende veiligheidsmaatregelen zodat er helemaal geen hinder ontstaat. ”

Erik Van Hoof, directeur Resiterra

Daaropvolgend starten de échte sloopwerken die eveneens een half jaar in beslag zullen nemen. De afbraak van de hoogste verdiepingen van het ziekenhuis zal met kleiner materieel gebeuren waarbij arbeiders van binnenuit verdieping per verdieping afbreken. Eenmaal het niveau van het oude gebouw voldoende laag is, wordt er met grotere sloopmachines gewerkt. Volgens Resiterra zal het hele sloopproces van het ziekenhuis tussen de 12 en 15 maanden duren en zal de laatste steen tegen eind 2020 afgebroken worden. 

Podiumkunstenzaal

Nadat het oude ziekenhuis tegen de vlakte ligt, start ontwikkelaar Resiterra met de bouw van een eerste deel van het nieuwe bouwblok op de vrijgekomen site. Hier worden zowel winkels als appartementen voorzien. 

Nadien start de uitbreiding van de nieuwe Leuvense culturele hub door de komst van de nieuwe podiumkunstenzaal waarvoor de stad Leuven in zee gaat met het gerenommeerde Londense architectenbureau Sergison Bates Architects.

Tom Breuls

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be