‘Schaerkehoek’ wordt grootste C02-neutrale woonbuurt van Hooglede

Ontwikkelaar lanceert gloednieuwe woonvorm voor singles, alleenstaande ouders, koppels en jonge gezinnen

Het West-Vlaamse Hooglede maakt zich op voor de grootste en meest duurzame residentiële ontwikkeling in jaren. Vlak naast de ringweg rond  Roeselare, aan de Honzebrouckstraat, bouwt vastgoedontwikkelaar Dumobil een nieuwe woonbuurt met maar liefst 124 woningen en appartementen. Wat het nieuwe woonproject in Hooglede nog meer onderscheidt van andere buurtwijken in de regio, is dat al deze woningen op een warmtenet worden aangesloten. Zo wordt de CO2-uitstoot van het volledige woonproject herleid tot nul.  Ontwikkelaar Dumobil lanceert op de site voor het eerst de compacte Tantum+ -woning, een nagelnieuw modulair woonconcept. De nieuwe woonvorm moet enerzijds een antwoord bieden op het toenemend aantal singles, alleenstaande ouders, koppels en jonge gezinnen in Vlaanderen en anderzijds op betaalbaar wonen in Vlaanderen.

Net binnen de ring rond Roeselare en op een boogscheut van de Brugsesteenweg met verschillende grote winkelketens, daar komt het nieuwe woonproject ‘Schaerkehoek’. De woonbuurt telt zo maar even 124 woningen en appartementen. En met een omvang van zeven hectare - ofwel ruim tien voetbalvelden - is het project meteen één van de grootste woonsites die er sinds jaren wordt gebouwd. 
Er komt in de nieuwe buurt, naast alle woningen, een appartementsgebouw met 21 appartementen. Leuk detail: op het gelijkvloers is er plaats voor drie handelsruimten. 

Warmtenet

Even opvallend aan de woonsite is dat alle 124 woningen en appartementen worden aangesloten op een groot, duurzaam warmtenet. Dat is een ondergronds netwerk dat ervoor zorgt dat er warm water, opgewarmd via onder meer de restwarmte vanuit de verbrandingsoven van het industriebedrijf MIROM uit Roeselare, tot aan de woningen loopt. Een warmtewisselaar in de woningen en de appartementen brengt dat warme water op een aangename temperatuur voor keuken- en badkamersanitair, en het verwarmingssysteem. Het warmtenet werd gerealiseerd in samenwerking met de Vlaamse overheid.

“Het warmtenet maakt van ‘Schaerkehoek’ meteen de grootste C02-neutrale woonbuurt van Hooglede. Met deze vorm van hernieuwbare energie gebruiken we de restwarmte die hier juist om de hoek wordt uitgestoten en die anders volledig verloren gaat. De restwarmte zal al de woningen op ‘Schaerkehoek’ verwarmen zodat de woningen geen klassieke verwarmingsketel meer nodig hebben. Dat scheelt in de portefeuille, maar het is daarenboven ook veel beter voor het milieu. De woningen stoten namelijk geen CO2 uit, wat het één van de meest duurzaamste wijken van de regio Hooglede en Roeselare maakt.”

Yves Haghedooren, Grondbeheer Dumobil

Om het groene plaatje helemaal rond te maken, komt er aan de noordzijde van de wijk een dertig meter brede groene bufferzone die de buurt volledig zal afschermen van de ringweg rond Roeselare. Nog dit: binnen de verkaveling komt een groene zone van liefst één hectare met verschillende waterpartijen. 

E-mobipunt

De toekomstige bewoners van ‘Schaerkehoek’ kunnen straks ook profiteren van een zogeheten e-mobipunt. Dat is een centraal punt in de verkaveling waar onder andere laadpalen staan opgesteld voor elektrische wagens. Opvallend: ontwikkelaar Dumobil stelt zelf elektrische deelauto’s ter beschikking voor de bewoners van het woonproject. 

“Via een app kunnen de bewoners één van de elektrische deelauto’s reserveren. Wie zelf een elektrische wagen heeft, kan ook gebruik maken van de laadpalen. Zo maken we de wijk meteen futureproof, want in de toekomst rijden er steeds meer elektrische wagens rond op de Vlaamse wegen. Een ander voordeel van het e-mobipunt is de integratie van een exclusieve pakjesdienst. De buurtbewoners kunnen daar op eender welk moment een pakketje laten leveren. De digitale brievenbussen geven hen dan een signaal zodra het pakketje is aangekomen zodat ze hun bestelling kunnen afhalen.”

Bruno Carton, CEO Dumobil

Dumobil laat weten dat ze een uiterst verkeersveilige wijk zullen bouwen. De komst van een fietstunnel onder de ring rond Roeselare biedt ‘Schaerkehoek’ meteen een fietsvriendelijke toegang. Naast de openbare parkeerplaatsen op de site, krijgt elke woning volgens de promotor een garage, carport of staanplaats waardoor er zo weinig mogelijk auto’s in de straten staan geparkeerd.

Tantum+

Vlaanderen kent - meer dan vroeger - heel wat singles en alleenstaande ouders. Zo geven de meest recente cijfers van het onderzoeksbureau Statbel weer dat een derde van de Belgische huishoudens alleenstaand is. Ontwikkelaar Dumobil is voor de hele ontwikkeling daarom niet over één nacht ijs gegaan en roept voor het eerst de Tantum+ -woning in het leven. Het gloednieuwe woonconcept moet een antwoord bieden op de toenemende vraag van singles, alleenstaande ouders, koppels en jonge gezinnen naar compacte en betaalbare woningen.

“Uit ervaring weten we dat alleenstaanden en jonge gezinnen het steeds moeilijker krijgen om een eigen woning te kopen. Daarom ontwikkelden we met ons team de Tantum+ -woning, een gloednieuwe en betaalbare woning dat speciaal gericht is op deze doelgroepen. Concreet bouwen we verticaal twee compacte woningen van elk 85 vierkante meter en dat op één perceel. Beide woningen hebben wel een individuele inkom, oprit en eigen tuin. Ook aansluitingen zoals het warmtenet, water en elektriciteit zijn gescheiden van elkaar.”

Bruno Carton, CEO Dumobil

De ontwikkelaar benadrukt dat de Tantum+ -woning over dezelfde kwalificaties beschikt als een bijna-energieneutrale woning (BEN). Het maakt dat de nieuwe woonvorm een enorme troef is voor de toekomstige eigenaars, want vanaf 2021 wordt het BEN-principe een standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen.

Joachim Claeys

Brand Manager, Dumobil

Jesse Callens

Communicatie, Dumobil

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be