Saffre Frères-site krijgt hippe ondernemershub

Oudenaarde krijgt een echte ondernemershub, waar ondernemers, creatieve beroepen en start-ups straks hun business volop kunnen uitbouwen. Bij de ontwikkeling van de nieuwe wijk op de Saffre Frères-site aan de Dijkstraat, die Saffrou zal heten, blijven namelijk een aantal elementen van de oude fabriek behouden, waaronder de centrale loods. Die wordt gerenoveerd met de bedoeling om er een hippe ‘ondernemershub’ van te maken. De renovatie maakt deel uit van de grote herontwikkeling van de hele site, die vooral een groene en duurzame woon- en werkwijk moet worden.

De plannen voor de Saffre Frères-site aan de Dijkstraat worden steeds concreter. Zo werd besloten om bepaalde elementen van de oude fabriek te behouden en in de nieuwe wijk te integreren. Eén van de belangrijkste elementen daarbij is de centrale loods. Daar wil de Gentse projectontwikkelaar Revive - in samenspraak met de stad Oudenaarde, de buurtbewoners en een aantal lokale ondernemers - een compleet nieuwe ‘ondernemershub’ creëren.

“We willen er plaats maken voor startende ondernemers en creatieve beroepen, om het ondernemerschap in Oudenaarde een boost te geven. Ze zullen er bovendien terechtkomen in het midden van de nieuwe woonwijk die we er gelijktijdig gaan bouwen. Een toplocatie voor creatieve ondernemers dus.” Nicolas Bearelle, CEO Revive

De precieze invulling van de ondernemershub wordt intussen nog volop uitgewerkt in samenwerking met “Ministry of Makers”, een creatief platform opgericht door de Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent en de Hogeschool Gent. Projecten zoals bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge en ondernemershub Cimorné in Aalst zijn ook van hun hand - en blijken intussen erg aan te slaan.

Zomerbar

Momenteel is de site tijdelijk ingevuld met een zomerbar, een skatepark en een polyvalente ruimte, die door een aantal vzw’s onderhouden worden onder de collectieve naam STOOM. In oktober eindigt de tijdelijke invulling en worden de eerste afbraakwerken opgestart. Tegen de zomer van 2019 zal de bouw van de eerste fase van start gaan, waarbij ook de centrale loods zal worden aangepakt.

“De Saffre Frères-site was al jaren aan het verloederen, terwijl er eigenlijk veel ruimte is om er socio-culturele projecten te laten uitgroeien tot iets mooi. Nadat we de toestemming kregen van Revive, hebben we er dan ook meteen werk van gemaakt. Nu werken we met drie vzw’s samen om er verschillende culturele en muzikale activiteiten te organiseren. En we zullen de komende maanden nog veel initiatieven op en rond de site blijven organiseren.” Xavier Geldhof, STOOM

Groen en duurzaam

Opmerkelijk is alvast dat de woon- en werkwijk in z’n geheel een groene invulling krijgt, de site moet een nieuwe groene long worden voor de regio. Qua duurzaamheid zal het project sowieso ook zijn steentje bijdragen. Zo wordt de gehele wijk autoluw en zijn er warmtepompen in de plannen voorzien, zodat alle woningen volledig zonder fossiele brandstoffen kunnen worden opgewarmd. Naast de 265 woningen en appartementen - en de ondernemershub - wordt er bovendien ruimte voorzien voor een aantal kantoren en horecazaken. De verkoop zal begin 2019 gelanceerd worden.

Nicolas Bearelle

CEO, Revive

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be