Ruim 20 goede doelen krijgen voor half miljoen euro aan gratis ziekenhuismateriaal

Voormalige ziekenhuissite AZ Sint-Maarten maakt plaats voor nieuwe woonwijk van 89 woningen

  • Minstens 15 volle vrachtwagens met o.a. ziekenhuisbedden, koelkasten, werktabletten, rolstoelen, ventilators, koffiezetapparaten, bloeddrukmeters, verbanden, EHBO-koffers, hartslagmeters en los meubilair worden ingeladen.

  • Inboedel is in totaal meer dan 500.000 euro waard.

  • Meer dan 20 goede doelen waaronder Ziekenhuis Zonder Grenzen, een ziekenhuis in Roemenië, Belgische scholen, en jeugd- en andersvaliden verenigingen.

  • Voormalig ziekenhuis wordt gesloopt en herontwikkeld tot nieuwe woonwijk met 64 appartementen, 18 woningen en 7 penthouses.

  • Op de site komt ook een hotel, kantoren, handelszaken, nieuw plein én nieuw buurtpark.

Van ziekenhuisbedden over rolstoelen en koelkasten tot verbanden toe. De vólledige inboedel van het voormalige AZ Sint-Maarten in Mechelen gaat weldra naar een twintigtal goede doelen. Concreet schenkt projectontwikkelaar DMI Vastgoed voor ruim 500.000 euro aan materiaal gratis weg aan een nieuw ziekenhuis in Roemenië,  de vzw Ziekenhuis Zonder Grenzen en tientallen Belgische scholen, andersvaliden- en jeugdverenigingen. De oude ziekenhuissite zelf wordt herontwikkeld tot een nieuwe woonwijk van 89 woningen, een hotel, kantoren, handelszaken, een nieuw plein én een nieuw buurtpark van 2.000 vierkante meter groot. Dat blijkt uit de plannen van DMI Vastgoed die woensdag tijdens een infomarkt voor het eerst aan de buurt worden voorgesteld.

Meer dan 300 patiënten van het vroegere AZ Sint-Maarten ziekenhuis in Mechelen verhuisden in oktober van het vroegere AZ Sint-Maarten ziekenhuis in Mechelen naar de nieuwe campus aan de R6. Opvallend: omdat het nieuwe hospitaal nieuwe spullen aankocht, valt er op de oude site heel wat waardevol ziekenhuismateriaal te recycleren.

Al dat materiaal schenkt het Hasseltse vastgoedbedrijf DMI Vastgoed met de hulp van Rotary Club Houthalen Midden Limburg nu aan een twintigtal goede doelen waaronder een nieuw ziekenhuis in Roemenië, tientallen Belgische scholen, jeugdverenigingen en verenigingen voor andersvaliden én Ziekenhuizen Zonder Grenzen - het goede doel dat wereldwijd de meest berooide verzorgingscentra renoveert en beter uitrust met medisch, chirurgisch en ander ziekenhuismateriaal.

“Al het materiaal is nog in goede staat en zal vooral gebruikt worden om versleten of afgeleefd materiaal elders te vervangen. Zowel het ziekenhuis in Roemenië als veel van de verenigingen hier kunnen dit goed gebruiken. We zijn erg tevreden dat we op deze manier als projectontwikkelaar ook onze maatschappelijke rol kunnen spelen.”

Thomas Bijnens, Communicatie Manager DMI Vastgoed

Onder de inboedel onder meer: ziekenhuisbedden, verstelbare kasten, koelkasten, werktabletten, rolstoelen, duwkarren, ventilators, koffiezetapparaten, stalen verpleegsters - toestellen waar patiënten mee opgetild kunnen worden en allerhande medisch materiaal zoals bloeddrukmeters, verbanden, EHBO-koffers, hartslagmeters en los meubilair.

Sterker nog: een 15-tal operatiezalen worden zelfs volledig gestript om ze nadien elders minutieus opnieuw op te bouwen.

In totaal gaat het om een waarde van meer dan een half miljoen euro. Gezien de hoeveelheid en de waarde van het materiaal gaat het om één van de grootste giften van een vastgoedbedrijf in de laatste jaren.

Nieuwe woonwijk

De Mechelse ziekenhuissite ondergaat binnenkort een volledige transformatie en wordt herontwikkeld tot een duurzame, autoluwe en groene wijk. De oude site maakt plaats voor 64 appartementen, 18 woningen en 7 penthouses. Bij de wooneenheden zitten onder meer één-, twee- en drieslaapkamerappartementen.

“Samen met de stad Mechelen zijn we op zoek gegaan naar de juiste invulling van de site. En daar staat kwaliteit en leefbaarheid centraal. Daarom hebben we gekozen voor een ideale mix tussen wonen, werken en winkelen.”

Thomas Bijnens, Communicatie Manager DMI Vastgoed

Naast de nieuwe woningen komen er op de site ook een hotel, kantoren en handelsruimtes, in totaal goed voor 4.900 m² aan commerciële invulling. Onder het hele bouwproject worden ook 200 ondergrondse parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers voorzien.

Buurtpark

Eén van de meest opvallende zaken aan de nieuwe woonwijk is ongetwijfeld de grote publieke ruimte van 3.800 m² waarvan 2.000 m² buurtpark die de Mechelaar er bij krijgt.

“Het nieuwe groene park en de publieke ruimte die we ontwikkelen geven ademruimte aan de buurt. De Mechelaar krijgt een stukje van de stad terug. Bovendien past het open karakter en de aanwezigheid van veel groene ruimte volledig binnen onze visie van stadsontwikkeling anno 2019.”

Thomas Bijnens, Communicatie Manager DMI Vastgoed

In het najaar start DMI Vastgoed met de afbraak van de huidige gebouwen en de verkoop. In het voorjaar van 2020 starten dan de eerste bouwwerken. De ontwikkelaar bekijkt bovendien de mogelijkheden om de leegstaande ruimtes voor de sloop een tijdelijke, creatieve invulling te geven.  

Om de buurtbewoners volledig op de hoogte te brengen van de plannen voor de nieuwe woonwijk, organiseert projectontwikkelaar DMI Vastgoed op woensdag 13 februari een infomarkt van 16u tot 20u op de site zelf in de Leopoldstraat.

Thomas Bijnens

Communicatie & Marketing Manager, DMI Vastgoed

Koen Cypers

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be