Rewilding in Brussel-Noord: wooncomplex met grote groendaken en gigantisch park

Plannen voor ecologisch nieuwbouwproject in Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem

Eén van de meest ecologische wooncomplexen van de jongste jaren in Brussel-Noord. Zo mag het toekomstige Bon Pasteur-project op de grens van Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem genoemd worden. Het gaat om de plannen voor de bouw van 105 energiezuinige appartementen met 1.700 m2 groendaken en een wandelpark van liefst zes hectare dat er vlak achter wordt ingericht. Het hele nieuwbouwproject moet een opwaardering voor de regio betekenen en wordt volgende week uitgebreid voorgesteld aan de buurt.

                                                                  ***

Energiezuinige én betaalbare appartementen, groendaken, moestuintjes, fietsenparkings, het zit allemaal in Bon Pasteur, het nieuwbouwproject dat wordt ingepland op de grens van Sint-Jans-Molenbeek met Sint-Agatha-Berchem. De site waar het appartementencomplex zal komen, heeft een oppervlakte van 7.028 m², waarvan het grootste deel zal gelegen zijn in Sint-Agatha-Berchem. Meest opmerkelijke is echter dat het project niet minder dan 1.700 m² aan groendaken zal tellen, verdeeld over drie complexen. Als kers op de taart wordt aansluitend ook een gigantisch wandelpark van zes hectare voorzien, oftewel een park van ruim tien voetbalvelden groot.

Nieuwe groene long

De plek waar het hele project is ingetekend is vandaag een open bouwplaats, aan de Goede Herderstraat in Molenbeek, tussen twee appartementencomplexen. In plaats van de wijk volledig dicht te bouwen, wordt alles in het werk gesteld om de buurt zoveel mogelijk te vergroenen. Daarbij speelt vooral het achterliggende braakliggende terrein, aan de Hogenbosstraat en de Goede Herderstraat, een belangrijke rol. Het terrein is vandaag allerminst publiek toegankelijk, maar dat zal drastisch veranderen met de inplanting van een wandelpark van zes hectare.

De Brusselse regering gaf hiervoor al haar principiële goedkeuring. Projectontwikkelaar Immpact trekt op z’n beurt een budget van bijna 400.000 euro uit voor de aanleg van het park.

Bovendien wordt er bij het complex ook een grote ondergrondse parking voorzien en komen er ook nog eens meer dan honderd fietsenparkings.

“We willen niet zomaar in het wildeweg bouwen, laat staan alles dichtbouwen. Dit project moet een meerwaarde vormen voor de hele buurt. Daarom trekken we helemaal de groene kaart. Er komen heel wat bomen bij, zitbanken, en zelfs mogelijkheden voor moestuintjes en bloemenweides. Dit wordt een nieuwe groene long in Brussel-Noord.”

Philippe Janssens, CEO Immpact

Brusselse woningnood

Belangrijk is dat met Bon Pasteur ook de leefbaarheid in de buurt erop vooruit moet gaan en het hele project een meerwaarde moet creëren voor de omgeving. Bovendien speelt het project ook in op de woningnood in Brussel. En dat is nodig, want over een tijdspanne van iets meer dan tien jaar steeg het aantal inwoners in Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem met 21 procent. Daarmee behoren beide gemeenten tot de felst groeiende in Brussel.

“De demografische groei in Brussel is iets waar we niet omheen kunnen. Wat belangrijk is, is dat we zorgen voor zo’n leefbaar mogelijke buurten, en daarbij is groen een ontzettend belangrijke factor. Net zoals betaalbaarheid dat ook is. Niet toevallig voorzien we in betaalbare appartementen met prijzen die variëren tussen 129.000 euro en 360.000 euro.”

Philippe Janssens, CEO Immpact

Ontmoetingsruimte

Al even opmerkelijk: in het appartementencomplex wordt een ontmoetingsruimte van 235m2 voor de buurt voorzien, vergelijkbaar met de oppervlakte van drie appartementen samen. Bedoeling is dat de invulling ervan in overleg met de buurt gebeurt, net zoals het beheer in handen zal zijn van de gemeente Molenbeek.

Het hele project wordt volgende week publiek voorgesteld, op 12 december. De bouwwerken starten ten vroegste in het voorjaar van 2018.

Philippe Janssens

CEO, Immpact

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be