Revive stelt plannen Marie Thumas voor aan buurt

Historische gebouwen worden in ere hersteld als waardevol erfgoed

Revive licht vanavond de belangrijkste troeven voor de buurt toe van het nieuwe project Marie Thumas aan de Kolonel Begaultlaan in Wilsele. De historische fabrieksgebouwenen worden in ere hersteld en zullen ook in de toekomst toegankelijk blijven. De residentiële functies worden ondergebracht in twee nieuwe gebouwen. Op die manier verzekert Revive de bescherming van het historische karakter van de oorspronkelijke bebouwing.

De gevel van Marie Thumas ligt vandaag verscholen achter een blauwe beplating. Dat is zonde want de site heeft een belangrijke historische waarde. Niet alleen op vlak van architecturaal erfgoed, ook het verhaal van het gebouw heeft een belangrijke industriële erfgoedgeschiedenis.

Historische gebouwen beschermen

Om ervoor te zorgen dat dat erfgoed niet verloren gaat, zal Revive het historische gebouw Marie Thumas volledig renoveren en het in haar historische glorie herstellen. Zo zal de 200 meter lange gevel met de insignes van Marie Thumas opnieuw een belangrijk landmark worden aan de Leuvense vaart. Een architecturaal symbool waar oud en nieuw elkaar ontmoeten, en een nieuwe plaats die openstaat voor nieuwe ontmoetingen.

“Bij aanvang van dit project stond Marie Thumas nog niet op de inventaris van waardevol erfgoed. Om ervoor te zorgen dat dit gebouw in de toekomst beschermd wordt, is Revive bij de stad Leuven gaan aankloppen om ervoor te zorgen dat Marie Thumas op die lijst zou komen. Sinds 2021 is dat ook een feit.” ​
Philip Rubbens – Senior Project Developer bij Revive
Zicht op de inrit van de parking vanaf de Kolonel Begaultlaan
Zicht op de inrit van de parking vanaf de Kolonel Begaultlaan

Buurtparticipatietraject

Om tot een visie voor de Vaart te komen, startte de stad Leuven in 2017 met een buurtparticipatietraject. In een 10-daags ontwerplabo werd met de bevolking nagedacht over de toekomst van de Vaart. Ook nadien nodigde Revive in 2021 en 2022 rechtstreekse buren en het comitéé 3012 WD uit.

“Dit traject leverde belangrijke inzichten op zoals de wenselijkheid om de vaart met Wilsele dorp beter te verbinden maar ook lokalen en plaats voor het verenigingsleven te voorzien. Daarnaast kwam ook de erfgoedwaarde meermaals aan bod en de belangrijke buffer van de steilrand die zich uitstrekt over de gronden van de fabriek en de aanpalende buren.” ​
Philip Rubbens – Senior Project Developer bij Revive

Verbinding met Wilsele

Het project Marie Thumas, dat in hoofdzaak voorziet in industriële lokalen en kantoren zal ook, en niet in het minst, inzetten op de verbinding met Wilsele. De fysieke verbinding was niet mogelijk omdat er voorkeur werd gegeven aan de ecologische aspecten van de Steilrand maar de verbinding wordt gelegd ​ met Wilsele door lokalen voor vrije beroepen en ruimtes voor kleine winkeltjes te voorzien in het gebouw op de hoek met de Lefèvrelaan.

Daarnaast is er met de stad Leuven een akkoord om ook polyvalente ruimtes en specifieke ruimtes voor gemeenschapsverbindende verenigingen te voorzien. Het grote platte dak op de eerste verdieping aan de voorzijde zal als buitenruimte ook ter beschikking staan van verenigingen. Ook een daktuinboerderij is er mogelijk. Tijdens de werken zal Revive de dansschool en de kayakclub ook steeds onderdak geven.

Zicht vanaf de Marguerite Lefèvrelaan
Zicht vanaf de Marguerite Lefèvrelaan

Toegankelijk erfgoed

De historische fabrieksgebouwen zullen een invulling krijgen met winkels en ​ industriële lokalen op het gelijkvloers, ateliers, kantoren en lokalen voor verenigingen. Niet alleen wordt het erfgoed hierdoor toegankelijk voor iedereen, het laat ook toe de openheid die de fabriek had 100 jaar geleden te ervaren. Toen al een plaats waar industriële innovatie plaatsvond, en morgen opnieuw de voedingsbodem wordt voor vernieuwd ondernemen en creativiteit in Leuven.

De beperkte residentiële functies, die de facto geen openheid toe laten en niet publiek toegankelijk zijn, worden daarom in twee nieuwe gebouwen op de site ondergebracht die los staan van het historische gebouw.

“Marie Thumas is een complex stadsproject waarin de hoge maatschappelijke meerwaarde voor de buren, de buurt en de stad Leuven van bij aanvang het uitgangspunt is.” ​
Philip Rubbens – Senior Project Developer bij Revive

De achterliggende groene steilrand die gelegen is op de site van Marie Thumas en in de tuinen van de buren wordt opnieuw in ere hersteld. De monocultuur van bomen zal met een beheersplan over een periode van 10 jaar hersteld worden naar een rijk gevarieerd ecosysteem.


Over Revive

Revive is een buitenbeentje onder de projectontwikkelaars. Elke dag werkt ons team van meer dan 70 medewerkers aan een totaal nieuwe visie op stedelijke (her)-ontwikkeling in België, Polen, Portugal, ... Bij Revive ontwikkelen we buurten die een kwalitatief en duurzaam alternatief bieden in een stedelijke context. Wonen, werken, genieten, ... in de stad, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. We leggen hierbij een grote focus op het collectief en openbaar domein om op deze manier de leefbaarheid en sociale cohesie te verbeteren. 

Alle Revive buurten zijn klimaatneutraal in gebruik en ook tijdens het bouwproces wordt de klimaatimpact geminimaliseerd. Daarnaast zetten we in op lokale energievoorziening en optimaal waterbeheer. Bovendien investeert Revive in het verhogen van de biodiversiteit en in infrastructuur om het fysieke en mentale welbevinden van de bewoners te verbeteren. Op deze manier trachten wij levendige buurten te creëren waar het aangenaam wonen is.

Als erkenning voor onze duurzame en transparante aanpak; werden we in 2012 als eerste Belgische bedrijf bekroond met het B-Corp-label: het meest objectieve bewijs dat een bedrijf zijn sociale en ecologische doelstellingen minstens even belangrijk vindt als winst maken. 

Ontdek meer op: www.revive.be

David Acke

PR Consultant, Bereal

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be