Revive en Jean-Baptiste Van Ex lanceren nieuw beleggingsfonds

‘Vicinity Affordable Housing Fund’ richt zich op betaalbare woningen in België

Projectontwikkelaar Revive en Jean-Baptiste Van Ex, de voormalige verantwoordelijke voor vastgoedactiviteiten bij Degroof-Petercam, lanceren samen een nieuw beleggingsfonds voor residentieel vastgoed. Na een eerste fondsenwerving bij 11 Belgische investeerders, staat de teller reeds op 45 miljoen euro. Deze eerste kapitaalronde maakt de volledige overname van Urbani mogelijk, een vastgoedonderneming met een portefeuille van ongeveer 100 miljoen euro aan residentiële panden. Vicinity Affordable Housing Fund - zo zal het fonds noemen - richt zich op het aanbod van betaalbare, kwalitatieve én duurzame woningen op de Belgische huurmarkt.

Onze residentiële vastgoedmarkt evolueert naar een huurmarkt, zoals nu ook al het geval is in Duitsland en Nederland. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de dalende koopkracht, die het voor de gemiddelde bevolking steeds moeilijker maakt om een huis te kopen, en onze veranderende levensstijl. Namelijk de verschuiving naar meer flexibiliteit en dus de dalende nood aan een eigen woning, die verhogen de vraag naar meer kwalitatieve huurpanden. Nu de residentiële vastgoedmarkt meer en meer naar een huurmarkt verschuift, zal die woningmarkt ook steeds verder evolueren naar een professionele investeringsmarkt.

Daarom richten projectontwikkelaar Revive en Jean-Baptiste Van Ex het ‘Vicinity Affordable Housing Fund’ op. Meteen het eerste vastgoedbeleggingsfonds dat zich richt op betaalbare en duurzame huisvesting in België. Van Ex is een voormalige partner die verantwoordelijk was voor de vastgoedfinancieringen bij Degroof-Petercam. Revive is een vastgoedbedrijf dat vooral actief is in de herontwikkeling van oude industriële sites naar duurzame woon- en werkprojecten.

“Vicinity Affordable Housing Fund zal werken onder de AIFM-regeling voor de alternatieve beleggingsfondsen en zal zijn investeringen onder meer structureren via gespecialiseerde vastgoedbeleggingsvennootschappen (GVBF). Het gaat om een Belgisch vastgoedfonds dat betaalbare én duurzame woningen in steden zal voorzien, waarmee het zich op de middenklasse richt. Het fonds wil een positieve invloed hebben op de maatschappij en heeft dus de ambitie om een stapje verder te gaan. Om residentieel vastgoed 2.0 te voorzien, waar onze steden dringend nood aan hebben.” Jean-Baptiste Van Ex, CEO Vicinity

Tijdens de eerste ophaling op 28 december verzamelde Vicinity maar liefst 45 miljoen euro bij 11 Belgische investeerders. Het gaat zowel om privé- als institutionele investeerders. Vicinity heeft een langetermijn visie - vanuit een “Buy and Hold” filosofie - en heeft dus een onbeperkte levensduur (‘evergreen’). 

"We willen investeerders de mogelijkheid bieden om te beleggen in een eigen platform met residentiële huurwoningen in de meest veerkrachtige klasse. Zo investeren we niet alleen in woningen en gebouwen die zo goed als CO²-neutraal zijn. Het gaat nog veel verder dan dat: we zetten zeer sterk in op integrale duurzaamheid, op alle vlakken - ook sociaal. ” Nicolas Bearelle, Executive Chairman Revive

Een logisch vervolg

Toen Jean-Baptiste Van Ex een paar maanden geleden zijn vertrek bij Degroof-Petercam aankondigde, stuurde hij reeds aan op een vernieuwend initiatief in de Belgische vastgoedsector. Bij Degroof-Petercam was hij een van de oprichters van het sociaal vastgoedfonds Inclusio, dat onlangs naar de beurs trok. Inclusio is bovendien samen met Kois Invest én Revive opgericht.

Revive heeft van zijn kant jarenlange ervaring in het creëren van duurzame en betaalbare woon- en werkprojecten. Vicinity is eigenlijk de opvolger van het eerste woningfonds dat in 2016 door Revive werd opgericht. In dat portfolio werd de clouddienst "Hejme" ontwikkeld, om het beheer van de diensten te digitaliseren. De samenwerking tussen beide partijen moet ervoor zorgen dat Vicinity snel een van de grootste duurzame portefeuilles in België wordt.

Urbani

De eerste ophaling resulteerde op 31 december 2020 in de aankoop van 100 procent van de aandelen van Urbani nv, een vastgoedonderneming die gespecialiseerd is in het verhuren van co-housing. Een bedrijf met een portefeuille van ongeveer 100 miljoen euro aan residentieel vastgoed in het Brussels Gewest. Het gaat om 11 nieuwe of gerenoveerde bouwprojecten en drie nog te realiseren gebouwen, goed voor meer dan 300 appartementen die een jaarlijkse huur van maar liefst 4,5 miljoen euro opleveren.

Urbani is opgericht door de familie Hupin, die in Vicinity blijft investeren. Vicinity neemt het volledige team over, bestaande uit acht ervaren medewerkers die actief zijn in de verschillende takken van het residentiële vastgoed, gaande van projectontwerp en -uitvoering tot geïntegreerd projectmanagement.

Nicolas Bearelle

Executive Chairman, Revive

Jean-Baptiste Van Ex

CEO, Vicinity

Joachim Deman

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be