Beste vastgoedprojecten van ons land staan in Antwerpen, Brussel en Gent

’t Groen Kwartier, Herman Teirlinck en De Krook winnen RES Awards

De beste Belgische vastgoedprojecten van 2018 zijn vandaag bekroond tijdens de allereerste Real Estate Society (RES) Awards, zeg maar de Oscars van de vastgoedsector. Grote winnaars zijn: ’t Groen Kwartier, een nieuwe woonwijk rond het voormalige militair hospitaal in Antwerpen, Herman Teirlinck, het nieuwe gebouw van de Vlaamse administratie in Brussel, en de hypermoderne nieuwe stadsbibliotheek De Krook in Gent. Een zevenkoppige jury van experts en prominenten, onder wie Vlaams minister Joke Schauvliege en Brussels bouwmeester Kristiaan Borret, loofde de laureaten voor hun grote inspanningen op vlak van duurzaamheid, design, milieu en leegstandsbestrijding.

Op de laatste dag van REALTY, hét vastgoedevent van het jaar, zijn vanavond de allereerste RES Awards 2018 uitgereikt. Het gaat om een initiatief van de Real Estate Society, de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS). De awards prijzen buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren: residentieel vastgoed, (semi-)publiek vastgoed en institutioneel investeringsvastgoed. Tientallen projectontwikkelaars, architecten en steden uit alle hoeken van het land dienden de voorbije maanden hun meest in het oog springende projecten van het voorbije jaar in om zo één van de begeerde awards in de wacht te slepen.

Het was een zevenkoppige vakjury van experts en prominenten, onder wie Vlaams minister Joke Schauvliege en Brussels bouwmeester Kristiaan Borret, die de drie winnende projecten bekend maakte.

“Elk jaar worden in ons land prachtige gebouwen ontworpen én gerealiseerd. Elk project vereist een grote dosis aan creativiteit, doordachtzaamheid, en vooral hard werk. Te vaak wordt daar in ons land al te gemakkelijk overheen gegaan. Daarom hebben we beslist deze prijzen met een positieve impact uit te reiken. Met de RES Awards willen we het volhardend streven naar kwaliteit en verscheidenheid in de Belgische vastgoedsector bekronen en nog meer aanmoedigen.”

Frederik Lesire, MRE, voorzitter van RES

Herman Teirlinck

Het eerste project dat in de prijzen viel, was Herman Teirlinck, dat sinds september vorig jaar 2.500 Vlaamse ambtenaren huisvest op de terreinen van Tour & Taxis in Brussel. Met zijn 65.000 vierkante meter is Herman Teirlinck het grootste passief kantoorgebouw in België. Het werd ontwikkeld door de Brusselse projectontwikkelaar Extensa, het Rotterdamse architectenbureau Neutelings Riedijk Architects, de Vlaamse gemeenschap, PMV en bouwonderneming Van Laere. Herman Teirlinck won in de categorie ‘Best Development for Institutional Investors’, oftewel ‘Beste Project voor Institutionele Investeerders’.

“Dit is een mooi project van de Vlaamse regering met bijzonder veel aandacht voor duurzame materialen, innovatieve technieken, groene binnenpleinen, enz. Het gebouw aan de binnenkant is indrukwekkend en vergroot zonder twijfel de levenskwaliteit van zijn gebruikers.”

Jury RES Awards

‘t Groen Kwartier

In de categorie ‘Best Residential Development’ - of ‘Beste Woonproject’ - kwam vanavond het ‘t Groen Kwartier, als winnaar uit de bus. Het voormalige Militaire Hospitaal van Antwerpen werd tussen 2007 en 2017 omgevormd tot een nieuwe woonwijk met 400 woningen, midden in stad en met veel groene ruimte. Het is een realisatie van ontwikkelaars Matexi en Vanhaerents, samen met het Gentse architectenbureau Achtergael.

“Deze combinatie van stadsrenovatie en nieuwbouw ligt volledig in de lijn van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV). Het gaat om een schitterend wooncomplex, deels nieuwbouw en deels renovatie van een oud militair hospitaal. Er is heel veel oog voor het oude patrimonium, voor natuur en groen, en voor duurzaamheid. De wagen werd zelfs volledig uit dit stadsproject verbannen! Een perfect voorbeeld van stedelijke uitbreiding.”

Jury RES Awards

De Krook

De prijs voor ‘Best (semi-)Public Development’ - of ‘Beste (semi-)Publieke Project’ - ging naar De Krook in Gent. Met 18.000 vierkante meter gaat het om het grootste publieke gebouw dat in 2017 in Vlaanderen werd neergezet. Maar De Krook is veel meer dan dat. De architecturale parel is een unieke ontmoetingsplaats voor bewoners, studenten en bezoekers. Je kan er cultuur opsnuiven, rustig iets drinken, of zelf aan de slag gaan met technologieën als 3D-printen en virtual reality. Het gebouw omvat ook een polyvalente ruimte, een studiezaal en een leescafé. De Krook is ontwikkeld door Stad Gent , het Gentse architectenbureau Coussée & Goris, en hun Spaanse partner TV RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes.

“De Krook is een absolute eyecatcher die een verouderde en soms verloederde stadsbuurt nieuw leven heeft ingeblazen. Het is een mooie gerenoveerde en levendige site geworden, tussen Gent Zuid en hartje Gent, waar ook veel aandacht is voor de blauwgroene ader in de stad. Er is een duidelijke verwevenheid aan functies gecreëerd met o.a. een bibliotheek, kantoren, laboratoria van de UGent, horeca en publiek groen.”

Jury RES Awards

Unieke creatie

Naast de eer ontving elke winnaar een unieke creatie van de befaamde Brusselse architect Pierre Lallemand. Zijn uitgebreide en inspirerende portfolio omvat zowel kunst, architectuur als design. De Brusselaar is een naam als een klok in de internationale architectenwereld en o.a. bekend van de renovatie van het Brusselse Berlaymontgebouw, de zetel van de Europese Commissie.

 

Frederik Lesire

Voorzitter RES

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be