Recordaantal van 220.000 expats is vandaag actief in ons land
Goede woon-werkverbinding is belangrijker geworden dan grote villa
29 november 2017
Ons land telt vandaag een recordaantal expats, zeg maar hoogopgeleide buitenlandse werknemers. Vandaag zijn ze met zo’n 220.000, in 2000 waren ze ‘nog maar’ met 150.000. Dat is een stijging van bijna vijftig procent tegenover vijftien jaar geleden. En al even opvallend: het clichébeeld van de expat die met zijn hele familie naar de beste buurten van ons land verhuist om er de duurste villa’s in te palmen, is zo goed als verleden tijd. Dat stelt Skyline Europe, de marktleider in huisvesting voor expats, op basis van een uitvoerige marktanalyse.
Naar schatting 220.000 expats wonen en werken er vandaag in ons land. Dat is precies 46 procent méér dan in 2000, toen het er naar schatting 150.000 waren. De toename is alvast opmerkelijk te noemen, want meteen maakt het ook duidelijk dat de financiële crisis, de Brexit én de terroristische aanslagen expats niet afschrikken of weghouden van de Europese hoofdstad.
Het moet gezegd: Vlaamse steden zoals Antwerpen en Gent springen meer en meer in het oog bij expats, maar Brussel is en blijft met grote voorsprong het walhalla voor het gros van hen. Met al haar Europese instellingen zuigt de hoofdstad van Europa nog altijd het merendeel van de hoogopgeleide, buitenlandse werknemers naar zich toe. Meer dan ooit zelfs, zo stelt Skyline Europe.
“We zien het aantal expats in Brussel alleen maar toenemen. Als je het vanuit dat perspectief bekijkt, zie je dat onze hoofdstad tot de top drie van grootste internationale politieke wereldsteden behoort, naast Washington DC en New York. Zoiets heeft uiteraard een enorme aantrekkingskracht.”
Kristof Schellekens, woordvoerder Skyline Europe
Bereikbaarheid boven alles
Naast de duizenden expats die voor de Europese instellingen werken, zijn er ook de NAVO, de talrijke ambassades, en de vele internationale multinationals die hun hoofdzetel hier gevestigd hebben. Zo is er de Europese wijk in Elsene, de Tervurenlaan in Etterbeek waar het merendeel van de ambassades gelegen zijn, en de residentiële buurt voor expats in Oudergem. De grote multinationals vestigen zich dan weer rond de luchthaven van Zaventem en in Evere met onder andere de NAVO.
“Een goed voorbeeld van een typische woonwijk voor expats is het Ambassador Park in Evere. En wat vooral opvalt, is dat bereikbaarheid echt doorslaggevend is geworden in de woonkeuze van expats. Men wil in Brussel wonen, maar liefst op een locatie van waaruit Brussel centrum makkelijk bereikbaar is. Of dat nu met de wagen of het openbaar vervoer is, maakt weinig verschil, men vraagt eenvoudigweg een vlotte woon-werkverbinding.”
Kristof Schellekens, woordvoerder Skyline Europe
Appartement in plaats van villa
Maar wie zijn die expats die zo massaal naar ons land afzakken? Volgens Skyline Europe komt het merendeel uit Japan, Duitsland en Tsjechië, en ook de Amerikanen zijn goed vertegenwoordigd. En terwijl de idee leeft dat de meeste amper een paar maanden in ons land vertoeven, verblijft de doorsnee expat hier gemiddeld 3,5 jaar. Zij die toch maar enkele maanden in Brussel vertoeven, zijn meestal werknemers of stagiairs die korte opdrachten uitvoeren voor de Europese Unie of multinationals.
“De doorsnee expat in ons land is daarnaast van het mannelijk geslacht, en tussen de 25 en 40 jaar. Het merendeel werkt voor de Europese Unie en de NAVO, maar ook multinationals zoals Audi en Toyota zijn sterk vertegenwoordigd op de expatmarkt.”
Kristof Schellekens, woordvoerder Skyline Europe
En al even opmerkelijk: bedrijven huisvesten hun expats al lang niet meer zo snel in grote exclusieve woningen. Terwijl vroeger luxueuze panden met een bewoonbare oppervlakte van 150 vierkante meter of meer geen uitzondering waren, verblijft de doorsnee expat nu in een appartement van gemiddeld 80 vierkante meter. Het hogere kader heeft vaak iets ruimere appartementen ter beschikking, met een gemiddelde oppervlakte van 120 vierkante meter.
Daarnaast komen er anno 2017 ook veel minder expats met hun heel gezin naar ons land afgezakt. Driekwart van de expats verblijft zelfs helemaal alleen in Brussel, om dan om de paar maanden weer even het thuisland te bezoeken. De enige uitzondering op die regel zijn Japanse expats, die louter omwille van de afstand in grote getallen met het hele gezin naar ons land komen.
Hogere prijscategorie
Het hoog aantal expats laat zich ook voelen op de vastgoedmarkt, die zich zeker in Brussel meer en meer richt op het bedrijfsleven. Huurprijzen van 1.500 tot 2000 euro vormen op de expatmarkt geen uitzondering. Zo bedraagt de gemiddelde huurprijs voor een expat-appartement in Brussel met twee slaapkamers al snel 1500 euro/maand. Dat is iets hoger dan wat de modale Vlaming uitgeeft aan een “gewone” huurwoning. De gemiddelde huurprijs van een penthouse voor expats, ongeveer zo’n 2000 euro/maand, ligt gemiddeld eveneens een stuk hoger.
In de bijlage hieronder vind je een overzicht van de voornaamste resultaten van de analyse.