Quares lanceert fonds in duurzaam residentieel vastgoed

Overname van Quares Student Housing door Xior succesvol afgerond

  • Nieuw fonds richt zich puur op klassieke, residentiële vastgoedmarkt
  • Doel is om komende 8 jaar minstens 900 kwalitatieve nieuwbouwappartementen aan te kopen en te verhuren
  • Investeringswaarde zal naar schatting 317 miljoen euro bedragen
  • Zowel private als institutionele beleggers kunnen instappen
  • Minimum inleg bedraagt 100.000 euro per investeerder
  • Rendement van 4 procent vooropgesteld
  • Fonds deels gefinancierd met opbrengst overname Quares Student Housing door Xior
  • Eerste project in Mechelen reeds concreet

Eén van de belangrijkste vastgoedspelers in ons land - de Antwerpse vastgoedpionier Quares - richt voor het eerst een residentieel fonds op waar zij de komende 8 jaar minimum 900 kwalitatieve nieuwbouwappartementen willen aankopen en verhuren. Quares stelt in het vooruitzicht zo een investeringswaarde van 317 miljoen euro te creëren. Voor het nieuwe fonds richt Quares zich op drie belangrijke pijlers: steden en gemeenten met een sterk groeiprofiel, groei van alleenstaanden én duurzaamheid. “Twintigers en dertigers hebben voor hun toekomstige woning hoge eisen op het vlak van nieuwe technologie en klimaatvriendelijke oplossingen. Ook de locatie is heel bepalend, zij wensen een brede waaier aan faciliteiten in de buurt. Op die vragen bieden wij een antwoord ”, aldus Siham Rahmuni, CEO van Quares.

Toen Quares in 2005 werd opgericht, bestond het bedrijf uit nauwelijks tien medewerkers. Ruim vijftien jaar later is de organisatie uitgegroeid tot één van de belangrijkste spelers in ons land met meer dan 70 medewerkers. Intussen zijn ze actief in de hele Benelux. Met de recente overname van haar dochter Quares Student Housing door het beursgenoteerde Xior, is Quares klaar om het gaspedeaal weer stevig in te duwen.

Zo kondigt de groep aan dat het een nieuw fonds opricht. Het eerste dat zich uitsluitend richt op de - klassieke - residentiële vastgoedmarkt en daar heeft het goede redenen voor.

Volgens de recentste demografische vooruitzichten van Statistiek Vlaanderen zal de bevolking in het Vlaams Gewest tussen 2020 en 2030 met 4 procent toenemen tot 6,9 miljoen inwoners. Tegelijkertijd zal ook het aantal huishoudens met zo’n 7 procent stijgen. In 2030 zal naar verwachting 1 op de 3 huishoudens een éénpersoonshuishouden zijn. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van 2020. Die markt biedt volgens Quares tal van mogelijkheden voor investeerders, vandaar dat wij kiezen voor 1- en 2 slaapkamerappartementen.

“In totaal gaat het dus om tienduizenden Vlamingen en die op zoek zullen gaan naar één- en twee slaapkamerappartementen. In steden zoals Brussel, Antwerpen of Gent maar ook Mechelen en Leuven is de bevolking de afgelopen 10 jaar tot 12 procent toegenomen. De vraag naar kwalitatief residentieel vastgoed zal de komende jaren alleen maar stijgen.”

Siham Rahmuni, CEO Quares

Focus op steden en duurzaamheid

Het van oorsprong Antwerpse vastgoedbedrijf positioneert zich op de markt met innovatieve diensten en met eigen vastgoedfondsen. Dit nieuwe Quares Residential Investment fonds - zoals het fonds zal heten - trekt dan ook volop de kaart van de Belg die in de toekomst liever huurt dan koopt.

“In grote steden huurt vandaag al ongeveer 4 op de 10 inwoners, in de binnenstad is dat zelfs meer dan de helft. Dat is voor een stuk te verklaren door een mentaliteitswijziging. Flexibiliteit staat voorop. Er wordt meer en sneller van job veranderd, we onderbreken onze carrière wel eens, bijvoorbeeld om te gaan reizen. Daarnaast wordt de aankoop van een woning financieel steeds moeilijker voor velen, waardoor er langer en meer gehuurd zal worden.”

Siham Rahmuni, CEO Quares

De locatie is doorslaggevend

"We willen investeerders de mogelijkheid bieden om te beleggen in kwalitatieve appartementen op de meest interessante locaties. Zo investeren we niet alleen in louter nieuwbouwwoningen, maar kiezen we bewust voor steden met een sterk groeiprofiel waar het principe van de 15-minuten stad – horeca, winkels, scholen, sportfaciliteiten, etc. op maximum 15 min wandelen - de toekomst zal uitmaken.”

Siham Rahmuni, CEO Quares

Maar niet alleen de locatie staat centraal, ook duurzaamheid is een uiterst belangrijk criterium voor de keuze van de projecten.

“Generatie Z, de twintigers van vandaag, is een generatie die steeds luider op de vastgoeddeur klopt en bijzonder hoge eisen heeft op het vlak van duurzaamheid en nieuwe technologie. Ook betaalbaarheid is een belangrijk criterium. Ze zullen de komende jaren massaal op huizenjacht gaan en alleen genoegen nemen met slimme en duurzame woningen. Daar bieden wij met dit fonds een antwoord op.”

Siham Rahmuni, CEO Quares

Het fonds heeft al een eerste residentieel project in Mechelen waar het 26 tweeslaapkamer appartementen zal verhuren.

Succesvol verleden

Quares is tot slot niet aan haar proefstuk toe. Het rondde eerder al fondsen af voor de kantorenmarkt, retail en studentenvastgoed en telkens met succes.

Siham Rahmuni

CEO, Quares

Hannelore Schmid

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be