"Project van twee jaar wordt plots van tafel gegooid"

Groep Huyzentruyt reageert op beslissing gemeenteraad om bouwstop in te voeren

Groep Huyzentruyt - één van de grootste residentiële projectontwikkelaars van Vlaanderen - reageert scherp op de beslissing van de gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw om voor 5 jaar een bouwstop in te voeren. De ontwikkelaar maakt zich o.a. zorgen over de betaalbaarheid en de nakende bevolkingsgroei. “Als het aanbod aan nieuwe woningen vermindert, zal de woningprijs ongetwijfeld stijgen. Bovendien, als andere gemeenten van de regio nu dezelfde beslissing nemen, kan er op korte termijn een probleem voor huisvesting ontstaan, niet alleen in Sint-Pieters-Leeuw maar overal in de regio”, klinkt het.

Donderdagavond keurde de gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw het voorstel goed dat er een bouwstop komt. Tot 2025 geeft de gemeente geen vergunningen meer om nieuwe wegen aan te leggen naar gronden die niet langs een uitgeruste weg liggen.

De bouwstop betekent concreet dat ook de nieuwe woonwijk ter hoogte van de Brusselbaan en Vogelzangbeek er niet zal komen. Die moest de aanvulling en de vervollediging zijn voor de reeds uitgevoerde bebouwing langs de Vogelenzangbeek aan de Tolhuisweg en de Grensbeekweg in de zone die ingekleurd staat als ‘woongebied’. Daar zouden zo’n 30 nieuwe woningen worden gebouwd én een nieuw publiek park.

“Het is bijzonder jammer dat een project waar wij twee jaar intensief aan gewerkt hebben om tot een consensus en een gedragen project te komen, plots van de tekentafel gegooid wordt. In dit project zou 20 procent van de hele site openbaar groen worden. Dat is een pak meer dan vandaag. En bovendien zou het groen toegankelijk zijn voor élke inwoner van Sint-Pieters-Leeuw. Wij waren ervan overtuigd dat deze plannen gegarandeerd een menswaardige en mooie leefwereld konden creëren voor zeer veel gezinnen.”

Kaat Decock, Directeur Projectontwikkeling Groep Huyzentruyt

Volgens projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt staat het gemeentebestuur bovendien onvoldoende stil bij de gevolgen van die beslissing.

“De beslissing die de gemeenteraad gisterenavond heeft genomen, zal er op lange termijn voor zorgen dat wonen in Sint-Pieters-Leeuw een pak duurder kan worden. Als het aanbod aan nieuwe woningen vermindert, zal de vraag en dus de prijs ongetwijfeld stijgen. Daarnaast zullen bestaande, oude woningen - waar nog zeer veel werk aan is om ze energiezuinig te maken - lange tijd onverkocht blijven. Want wie wil zijn “spaarboekje” onder de prijs verkopen en wie wil fortuinen uitgeven aan én aankoop én renovatie als nieuwbouw een betaalbare kant- en klare oplossing is?”

Kaat Decock, Directeur Projectontwikkeling Groep Huyzentruyt

“Ook de lokale jongeren uit Sint-Pieters-Leeuw dreigen uit de boot te vallen om nog een betaalbare woning te kunnen kopen in hun eigen streek. Die betaalbaarheid is nu net waar wij, als Groep Huyzentruyt, maximaal op inzetten.”

Kaat Decock, Directeur Projectontwikkeling Groep Huyzentruyt

Bevolkingsgroei

Tot slot dreigt de beslissing volgens de groep ook nefaste gevolgen te hebben voor de nakende bevolkingsgroei. 

“Als alleen oude bedrijfssites en zogenaamde stadskankers nog mogen herontwikkeld worden, zal dat niet voldoende zijn om de komende bevolkingsgroei op te vangen. Volgens de laatste schattingen komen er de komende tien jaar gemakkelijk 2.500 inwoners in de gemeente bij. Daar moeten woningen voor voorzien worden. Door deze beslissing worden de huidige woonzones gelimiteerd en dat is een stap te ver. Als alle gemeenten van de regio plots dezelfde beslissing zouden nemen, zal er op korte termijn een groot probleem voor huisvesting ontstaan, niet alleen in Sint-Pieters-Leeuw maar overal in de regio.”

Kaat Decock, Directeur Projectontwikkeling Groep Huyzentruyt

Kaat Decock

Directeur Projectontwikkeling

Koen Cypers

Communicatie Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be