Primeur: wereldberoemde architect Stefano Boeri ontwerpt zijn eerste Belgische gebouw

Nieuw architecturaal icoon in Antwerpen wordt groenste project van België

  • 3 collectieve daktuinen
  • 86 bomen
  • 1.000 struiken
  • 1.200 planten
  • Zuivert 5 ton CO2 per jaar

Eén van de meest toonaangevende architecten ter wereld, de Italiaan Stefano Boeri, ontwerpt voor het eerst een gebouw in ons land. En het belooft meteen een echte landmark te worden: het nieuwe project wordt namelijk het groenste gebouw van België. Palazzo Verde, zoals de nieuwe parel zal heten, komt in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid en wordt gekenmerkt door zijn bijzondere symbiose tussen architectuur en natuur, met onder meer drie daktuinen. In totaal zullen de 86 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten jaarlijks ongeveer 5 ton CO2 zuiveren.

Na het gerenommeerde Havenhuis van Zaha Hadid krijgt België er opnieuw een gebouw van internationale allure bij. Stefano Boeri, een van de meest toonaangevende architecten van het moment, werd gevraagd om een ontwerp te maken voor een gebouw in de nieuwe Antwerpse wijk Nieuw Zuid.

Boeri werd in 2014 wereldbekend met zijn Bosco Verticale in Milaan: twee woontorens van respectievelijk 110 en 76 meter hoog die plaats bieden aan 900 bomen en 15.000 struiken, en zo een echt verticaal stadsbos vormen. Daarnaast werkt Boeri ook aan Forest City, een stadswoud in China met 40.000 bomen en een miljoen planten, waar maar liefst 30.000 inwoners zullen wonen.

“We zijn bijzonder tevreden dat Boeri op onze vraag ingaat om voor het eerst een gebouw in België te ontwerpen en zo een unieke bijdrage kan leveren aan de architectuur in ons land. Zijn ontwerp voor Nieuw Zuid is intussen klaar en de vergunningsaanvraag is ingediend. De bedoeling is dat we in 2019 beginnen bouwen, dan heeft Antwerpen er weldra een iconisch gebouw bij.” Kristof Schellekens woordvoerder Triple Living

86 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten

Met Palazzo Verde, Boeri’s allereerste ontwerp op Belgische bodem, zet hij zijn traditie verder: het gebouw wordt het groenste woonproject van ons land. Het L-vormige gebouw voorziet een 50-tal appartementen met groen op alle terrassen, alsook drie collectieve daktuinen. In totaal komen er zo 86 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten, en daar komt nog een 360m2 grote binnentuin bij.

Voor Triple Living, de projectontwikkelaar van Nieuw Zuid, betekent het vooral een uitbreiding van het groene karakter van de wijk.

“Het is vanaf het begin de bedoeling geweest om van Nieuw Zuid een zo groen mogelijke wijk te maken. Wanneer de ontwikkeling volledig afgerond is, zal er meer dan 12 hectare groen zijn, dat is meer dan de helft van de totale site, goed voor maar liefst 2.053 nieuw aangeplante bomen. En dat is nog zonder Boeri’s ontwerp gerekend, de kers op de taart.” Kristof Schellekens, woordvoerder Triple Living

5 ton CO2 per jaar zuiveren

Bijna alle grote steden ter wereld hebben een probleem met luchtkwaliteit, zo ook onze Belgische centrumsteden. Volgens cijfers van het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information blijkt dan ook dat 70% van de globale CO2-uitstoot door steden geproduceerd wordt, terwijl onze bossen momenteel maar 40% kunnen absorberen.

Dat “stedelijk” probleem wil Boeri aanpakken via slimme architectuur. Zo blijkt uit de berekeningen van Stefano Boeri Architetti dat alle bomen, struiken en planten van Palazzo Verde samen ongeveer 5 ton CO2 per jaar kunnen zuiveren, waarmee het gebouw alvast een stevig steentje bijdraagt in de strijd tegen de luchtvervuiling en klimaatopwarming.

“Onze steden zijn overal ter wereld sneller en sneller aan het groeien, en zo ook Antwerpen, wat uiteraard zijn effect heeft op de luchtkwaliteit en het klimaat. Maar je kan het woningtekort en de klimaatverandering perfect samen aanpakken, door te verdichten en tegelijk je gebouwen zo groen mogelijk te maken. En dat mag je letterlijk interpreteren: precies daarom integreren we bomen en planten in de gebouwen, en voorzien we de stad zo van extra zuurstof.” Stefano Boeri

Volgens de planning van ontwikkelaar Triple Living zouden de eerste bewoners in het voorjaar van 2022 hun intrek kunnen nemen in Palazzo Verde. De aanvraag voor de bouwvergunning is al ingediend. Als die vergunning eind januari goedgekeurd wordt, kunnen de bouwwerken nog voor de zomer van start gaan.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be