Primeur: Lommel krijgt eerste zorgcampus van Vlaanderen

Van dokters over apothekers tot gespecialiseerde biowinkels: nooit eerder zoveel zorgfaciliteiten onder één en hetzelfde dak

Lommel krijgt de allereerste zorgcampus van Vlaanderen. Artsen, apothekers, tandartsen, een revalidatiecentrum, zorgretailers, en tal van andere medische diensten worden in grote getallen onder één en hetzelfde dak samengebracht. In totaal gaat het om een oppervlakte van 5.000 vierkante meter, vergelijkbaar met de grootte van een voetbalveld. Het innovatieve bouwproject, genaamd Mudhoven, zal bovendien ook nog eens een 60-tal appartementen en stadswoningen tellen. Het project is een publiek-private samenwerking die de huidige stadskern fors moet versterken, zo stelt de stad Lommel samen met projectontwikkelaar Kolmont en zorgverstrekker Medusa Care.

De Limburgse stad Lommel mag zich opmaken voor een opmerkelijke primeur. De Lommelaren krijgen binnenkort namelijk het meest uitgebreide zorgaanbod van Vlaanderen onder één dak. Het gaat om de bouw van een zorgcampus, die pal in het centrum van de stad komt te liggen. Het is de eerste in z’n soort en met zo’n 5.000 vierkante meter mag je uitgaan van een gigantische oppervlakte: bijna een voetbalveld groot. Het concept zal bovendien moduleerbaar zijn, wat betekent dat het zorg- en retailaanbod kan uitgebreid worden tot 6.000 vierkante meter, naargelang de noden.

Verschillende zorgverstrekkers zoals artsen, tandartsen, kinesisten, psychologen of diëtisten zullen hun praktijk in project Mudhoven kunnen opstarten. Net zoals je er ook heel wat “zorg-retail” zal kunnen vinden, zoals een gespecialiseerde biowinkel, een brillenwinkel of een winkel voor steunzolen en loophulpmiddelen. Het voordeel van dit concept is dan ook dat alle zorgdiensten, in alle vormen en soorten, er in éénzelfde gebouw gevestigd zullen zitten. Zo kunnen ze nauw samenwerken en de patiënten dus op de meest optimale manier begeleiden.

“Door alle zorgdiensten op één locatie te centraliseren, moet de Lommelaar zich niet meer over de hele stad verplaatsen als hij of zij nood heeft aan bepaalde zorgfaciliteiten. Alles kan hier gecombineerd worden. Zo zou je na je bezoek aan de arts meteen naar de apotheek kunnen en van de oogarts recht de brillenwinkel kunnen binnenstappen. Alle zorgdiensten zijn naadloos op elkaar afgestemd Op die manier moet de auto ook minder van stal gehaald worden, met als gevolg dat Lommel een nog duurzamere stad wordt.”

Jos Vanhoof, huisarts en mede-initiatiefnemer van het project

Het project voorziet ook 1.000 vierkante meter extra expositieruimte, waar zorgverstrekker Medusa Care zes keer per jaar een gezondheidsbeurs zal organiseren over verschillende thema’s uit de zorgsector.

Meer dan alleen zorg

Daarnaast zal er op de site ook een kindercrèche voorzien worden naast de kleuterschool in de Kloosterstraat. Het project omvat verder ook een gevarieerde mix aan eengezinswoningen, appartementen en studio’s, zowel gericht op jonge gezinnen met kinderen als op ouderen. Ten slotte is er ook nog een servicedienst die mensen zal bijstaan in het begeleid wonen.

Het publieke buitengedeelte zal over een groen park van 3.800 m2 beschikken, dat naast de speeltuin van de school zal liggen. In het park voorziet ontwikkelaar Kolmont trouwens ook een kinderspeeltuin. De hele site zal bereikbaar zijn via een doorsteek aan de Kloosterstraat en twee ingangen aan de Mudakkers. Drie overdekte ingangen zullen straks ook toegang geven tot de ondergrondse parking.

Publiek-private samenwerking

Het innovatieve bouwproject is een publiek-private samenwerking (PPS) tussen de stad Lommel en de Limburgse vastgoedontwikkelaar Kolmont, in samenwerking met zorgverstrekker Medusa Care, Abscis architecten, Plus Office architecten, Land Landschapsarchitecten, Arcade NV, vzw Mané, Assist en DCA NV. Op de locatie waar straks het hele project moet verrijzen, staat nu nog een oude, betonnen parking met daarnaast braakliggend terrein. Dit grootse project is een perfect voorbeeld van stadsinbreiding en zal dus de stadskern van Lommel intern versterken door in te zetten op verdichting van het centrum. Er komt geen uitbreiding van het centrum met een klassiek verkavelingsgebied.

“Het PPS-project past volledig in de ruimtelijke ontwikkelingsvisie van de stad Lommel. Met het nieuwe project willen we het voormalige ‘dorpscentrum’ versterken en transformeren tot een kwalitatieve leefomgeving, maar dan met de densiteit van een stad. Uiteraard doen we dit met respect voor de open ruimte, zodat we Lommel leefbaar houden en voldoende zuurstof kunnen blijven geven.”

Peter Vanvelthoven, burgemeester Lommel

Ook de toenemende bevolkingsgroei van Lommel wordt met het bouwproject mooi opgevangen. Zo komen er op de site van het project Mudhoven ongeveer 60 nieuwe wooneenheden.

Ondergrondse rotatieparking

De nieuwe zorgcampus en de appartementen zouden mogelijks voor meer verkeer in de stad kunnen zorgen. Al zal het Lommelse stadsbestuur dit volledig opvangen en de parkeerdruk allerminst vergroten. Daarom krijgt het nieuwe project dan ook een ondergrondse rotatieparking met 250 parkeerplaatsen, die voor alle inwoners van de stad en de bezoekers toegankelijk zullen zijn. Belangrijk is dat door de nieuwe ondergrondse parking minstens de bestaande capaciteit van de huidige bovengrondse parking behouden blijft.

“Door de parkeerplaatsen ondergronds te brengen, wordt het project Mudhoven een volledig autovrije site. Dit bevordert de veiligheid in de stad en geeft de kinderen de kans om zonder zorgen in een groen park te kunnen spelen. Met dit project creëren we een nieuwe kwalitatieve woonomgeving, waar naast de zorgfuncties ook werken en wonen centraal staan.

Michel Verhoeven, ontwikkelaar Kolmont

De eerste bewoners zullen in 2022 hun intrek nemen in Mudhoven.

Video Mudhoven.mov

MOV - 630 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be