Primeur: eerste ‘Tripadvisor voor vastgoedmakelaars’ in België gaat van start

Matchingplatform HouseMatch verzamelt honderdduizenden reviews en koppelt ze aan de wensen van verkopers en verhuurders

Wie een woning wil verkopen of verhuren, kan voortaan met enkele eenvoudige muisklikken nagaan welke makelaar in de buurt nu het meest geschikt kan zijn om hen te begeleiden. Dat is mogelijk met het nieuwe matchingplatform HouseMatch, zeg maar de eerste ‘Tripadvisor voor vastgoedmakelaars’ in ons land. Op het platform zijn honderdduizenden reviews verzameld van meer dan 5.000 makelaars uit heel België. “Met behulp van artificiële intelligentie krijgen vastgoedeigenaars een match met de makelaars die het beste kunnen passen bij hun pand en persoonlijke verwachtingen”, zegt medeoprichter Nathan Coox.

Het nieuwe platform HouseMatch
Het nieuwe platform HouseMatch

Een woning verkopen gebeurt vandaag al in drie van de vier gevallen via een makelaar. Maar hoe beslissen verkopers en verhuurders precies met welke vastgoedmakelaar ze in zee gaan? Uit onderzoek van Smooved, het Brusselse bedrijf achter HouseMatch, blijkt dat mond-aan-mondreclame voor acht op de tien het belangrijkste criterium is om een bepaalde makelaar te kiezen. Bijna twee op de drie tekent zelfs een contract met de eerste makelaar waarmee ze een gesprek aanknopen. En dat is niet altijd een instant succesverhaal.

“Voor de meeste mensen is de verkoop van hun huis de belangrijkste transactie van hun leven, en daar gaan dan ook nog eens veel emoties bij gepaard. Toch verloopt de zoektocht naar een makelaar op maat vandaag zeer moeizaam. Als je te rade gaat op het internet, word je om de oren geslagen met schreeuwerige advertenties die enkel focussen op commissies, of word je gelokt door portaalwebsites waarbij makelaars betalen om exclusief in jouw resultaten te verschijnen. Vastgoedmakelaars zijn ook moeilijk te vergelijken. Kwalitatieve criteria zoals reputatie, communicatie en manier van werken zijn zeer belangrijk. Met HouseMatch hebben we nu een platform gecreëerd dat iedereen kan helpen om wel op een kwalitatieve manier een keuze te maken. ” – Nathan Coox, medeoprichter van Smooved

Objectief matchingplatform

Concreet kunnen verkopers en verhuurders vanaf vandaag naar HouseMatch surfen waar ze gratis een overzicht krijgen van de makelaars in de buurt. Ze zien ook meteen wat hun reputatie en grootte is. Vastgoedeigenaars kunnen verder verfijnen door aan te geven welk soort pand ze aanbieden (prijsklasse, grootte, ligging, stijl, enz.) en welke service ze verwachten (dagelijks contact, een of meerdere dossierbeheerders, enz.). Na enkele muisklikken linkt een intelligente software al deze criteria aan de honderdduizenden reviews in de databank én de historische portfolio’s van makelaars. Enkele seconden later krijg je dan een inschatting van hoe goed de vastgoedkantoren in de buurt bij die criteria passen. Dankzij HouseMatch kom je dus te weten welke makelaars het beste matchen met jouw vastgoedproject.

Anders dan op bestaande websites kunnen vastgoedmakelaars bij HouseMatch niet betalen om als enige aanbevolen te worden of om hoger in de rangschikking te komen. Hier geven de ervaringen van andere verkopers of verhuurders de doorslag. Dat maakt van HouseMatch het eerste objectieve platform om een makelaar te kiezen. Je bepaalt bovendien zelf wie jou mag contacteren, zonder dat je eerst je gegevens moet invullen.

Tienduizenden betrouwbare, geverifieerde reviews

En van waar komen die reviews dan precies? Sinds de opstart eind 2019 doen meer dan een op de acht vastgoedkantoren in België een beroep op Smooved voor talrijke diensten, zoals kopers begeleiden met hun verhuisadministratie en kwaliteitscontrole verzorgen bij verkopers.

“Dat laatste heeft ons in staat gesteld om de ervaringen - oftewel reviews - van tienduizenden verkopers en verhuurders te verzamelen en te verifiëren. Een unieke bron aan betrouwbare informatie over een groot deel van de Belgische markt. De reviews hebben we vervolgens geanonimiseerd en gebundeld op ons matchingplatform HouseMatch. Daarnaast hebben we honderdduizenden ongeverifieerde reviews verzameld die zijn achtergelaten op publieke websites of social media. Die hebben we eveneens toegevoegd aan ons platform. Zo zijn we erin geslaagd om een betrouwbaar beeld te schetsen van de reputatie van ruim 5.000 vastgoedkantoren in ons land.” – Nathan Coox, medeoprichter van Smooved
Alle reviews van een makelaar vind je terug op zijn profiel
Alle reviews van een makelaar vind je terug op zijn profiel

Coox benadrukt ook dat HouseMatch alleen erkende vastgoedmakelaars op het platform verzamelt, zodat gebruikers niet in aanraking komen met malafide ‘makelaars’.

“Met HouseMatch willen we de vastgoedmarkt naar een hoger niveau tillen. We informeren verhuurders en verkopers over wat er komt kijken bij een vastgoedtransactie en laten hen kennis maken met de toegevoegde waarde van makelaars. Het marktaandeel van makelaars is de laatste tien jaar met meer dan de helft toegenomen. We zijn ervan overtuigd dat dat alleen maar zal blijven groeien.” ​ – Nathan ​ Coox, mede-oprichter van Smooved

Het nieuwe platform HouseMatch vind je vanaf woendag 1 juni op www.housematch.be.

De oprichters van Smooved. vlnr: Laurens Vanpoucke, Ignace Buelens, Nathan Coox
De oprichters van Smooved. vlnr: Laurens Vanpoucke, Ignace Buelens, Nathan Coox

Perscontact

Nathan Coox

Mede-oprichter / Co-fondateur, Smooved

Anna Lauwaerts

PR Consultant, Bereal


Over Smooved

De Brusselse scale-up Smooved werd in 2019 opgericht door drie jonge ondernemers en helpt vastgoedmakelaars om hun klanttevredenheid op te krikken. Het bedrijf is op korte tijd sterk gegroeid. Smooved telt vandaag 15 medewerkers en werkt met meer dan 1 op de 8 vastgoedkantoren in België samen. Twee jaar na lancering brak de scale-up al door de grens van €1 miljoen omzet. In de komende jaren wil Smooved nog fors doorgroeien in België en richt het de pijlen op andere Europese markten. Daarvoor wordt er gekeken naar een nieuwe investeringsronde.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be