PRIMEUR: eerste Belgische “buurtconciërges” helpen hulpbehoevenden in Sint-Lambrechts-Woluwe

Buurtnetwerk Hoplr wil mensen drie jaar langer thuis laten wonen

In Sint-Lambrechts-Woluwe zijn voor het eerst “buurtconciërges” tewerkgesteld. Zij helpen inwoners die nood hebben aan specifieke ondersteuning, zoals senioren, digibeten of andere kwetsbare groepen. Met behulp van het lokale netwerk wil de buurtconciërge – of kortweg “BCQ” - deze mensen in staat stellen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen en eenzaamheid tegengaan. Hoplr, de organisatie achter de werking van de buurtconciërges, hoopt  tegen eind dit jaar BCQ’s over heel België te kunnen activeren. Binnenkort gaan ook in Aalst en Sint-Jan-Molenbeek buurtconciërges van start.

Niet zelf boodschappen kunnen doen, koken, het huis onderhouden, gebruik maken van eigen of openbaar vervoer, of simpelweg: eenzaam zijn. Voor een groot aantal Belgen is dat vandaag nog steeds een harde realiteit. Service flats of woonzorgcentra lijken dan een betere oplossing, maar de openstaande plekjes  zijn schaars. Bovendien blijkt uit recente cijfers van Statbel dat meer dan 8% van de senioren kampt met een eenzaamheidsgevoel. Bij andere kwetsbare groepen zoals langdurig zieken  is dat zelfs nog hoger: bijna een derde voelt zich altijd of meestal eenzaam.

De buurtconciërges moeten voor die problemen een oplossing bieden. Het concept werd in het leven geroepen door Hoplr, een Belgische buurtorganisatie die daarvoor o.a. een sociaal medium ontwikkelde. Via het online platform van Hoplr kunnen buurtconciërges de juiste mensen aanspreken om hulpbehoevenden te helpen. Hoplr heeft de ambitie om senioren minstens drie jaar langer thuis te laten wonen vooraleer ze medische of professionele hulp nodig hebben.

“Senioren, digibeten en andere kwetsbare groepen hebben het meeste nood  aan hulp uit de buurt, maar maken er het minst connectie mee. Daardoor ontstond het idee van de buurtconciërge. Als een verpersoonlijking van ons online netwerk - die overigens ook telefonisch bereikbaar is - biedt een lokale vertrouwenspersoon met behulp van ons platform en kennis van de buurt een antwoord op allerlei hulpvragen door het lokaal aanbod te ontsluiten. Ook mantelzorgers, drukbezette moeders en vaders, nieuwe buurtbewoners, of mensen die tijdelijk steun nodig hebben omwille van een hospitalisatie kunnen worden bijgestaan door BCQ. Doel is om het sociaal kapitaal – dat elke buurt heeft – écht tot uiting te laten komen. Sociale media worden daardoor écht terug sociaal.”

- Jennick Scheerlinck, Founder & CEO Hoplr BCQ

Sint-Lambrechts-Woluwe

Ook in Sint-Lambrechts-Woluwe is de nood aan ondersteuning voor kwetsbare groepen groot. Al meer dan 50 inwoners gaven aan hulp te willen krijgen van de twee nieuwe buurtconciërges die er sinds kort aan de slag zijn. Mensen die zijn aangesloten bij de buurtconciërgewerking, lichten de BCQ (wat een samentrekking is van buurtconciërge – conciërge du quartier) in over hun behoeften. Op basis daarvan schakelt de BCQ buren in om bijvoorbeeld het gras af te rijden van mensen die slecht te been zijn, de computeradministratie te doen voor zij die geen kaas van IT gegeten hebben of gewoon een koffietje te komen drinken bij mensen die geen familie meer hebben.

"We geloven in het potentieel van de buurt voor kwetsbare en minder mobiele personen, ouderen in het bijzonder. Voor wie niet kan terugvallen op vrienden of familie, vormt de buurt een belangrijk netwerk. Hoe talrijker de draden binnen dat sociaal netwerk, hoe kleiner de mazen van het sociale vangnet. Daardoor kunnen we ervoor zorgen dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen."

- Jennick Scheerlinck, Founder & CEO Hoplr BCQ

Hoplr koestert de ambitie om hun buurtconciërge-werking zo snel mogelijk uit te breiden over heel België. In overleg met gemeentes zoeken ze naar de juiste lokale professionals die de functie op zich kunnen nemen. Binnen het kader van de “Zorgzame Buurten”-projecten van de Vlaamse Overheid, start de buurtconciërgewerking binnenkort ook in Aalst en Sint-Jan-Molenbeek.

 

Over Hoplr

Hoplr - spreek uit als "hopler" - is een Belgsich initiatief dat in 2014 werd opgericht door Jennick Scheerlinck en Jonas Heirwegh vanuit een maatschappelijke visie en overtuiging. Hoplr verlegt de focus van het individu naar de lokale gemeenschap en wil de kracht van het collectief benutten om te anticiperen op de maatschappelijke uitdagingen van morgen zoals vergrijzing, buurtzorg, inclusie en burgerparticipatie. Via Hoplr krijg je eenvoudig toegang tot het sociaal kapitaal in de buurt zoals mensen, kennis, tijd, materiaal en infrastructuur.

Hoplr biedt burgers een digitaal buurtnetwerk (hoplr.com, iOS, Android) voor inclusie, burgerparticipatie en buurtzorg. De focus ligt op sociale interactie tussen inwoners en engagement binnen de buurt. Vandaag wordt Hoplr gebruikt in +2.000 buurten door +650.000 huishoudens waarvan +76% minstens één keer per week online komt. Hoplr werkt samen met een 120-tal lokale besturen in België, Luxemburg en Nederland.

Hoplr biedt lokale besturen, nutsbedrijven, organisaties en projectontwikkelaars een service dashboard (services.hoplr.com) met vijf programmalijnen:

  • Buurtzorg
  • Buurtcommunicatie
  • Buurtinspraak
  • Buurtscan
  • Buurtconciërge

Om zijn ambities waar te maken, kan Hoplr terugvallen op de investeringen van onder meer Belfius, Matexi en CAREvolution. Vorig jaar ronde de buurtorganisatie nog haar derde kapitaalronde af, goed voor een investering van twee miljoen euro.

Eind 2020 werd Hoplr bekroond met 3 internationale prijzen:

  • Winnaar European Social Services Award 2020 voor beste "Social Technology Tool". ESSA erkent innovatie en uitmuntendheid op het gebied van sociale dienstverlening: "Transforming Community Care".
  • Winnaar World Summit Award 2020 in de categorie Government & Citizen Engagement. WSA ondersteunt en promoot digitale innovatie om de samenleving te verbeteren in lijn met de UN SDGs.
  • Seal of Excellence van de Europese Commissie voor corona relevante innovatie, implementatie en impact.

Jennick Scheerlinck

CEO & Founder, Hoplr

Jesse Renard

Buurtconciërge, Hoplr

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be