Primeur: Architect toont unieke beelden van Brucity

Gerenommeerd Belgisch architectenbureau B2Ai architects en bureau Bruno Albert Architectes & Associés geven voor de eerste keer binnenbeelden vrij van de nieuwe Brusselse stadsparel Brucity. De afgelopen 4 jaar transformeerde het bureau in opdracht van AG Real Estate en de Stad Brussel de voormalige Parking 58 in het centrum van de hoofdstad tot het nieuw administratief centrum. Het resultaat is een iconisch gebouw van maar liefst 37.000 m2 – goed voor bijna vier en een half voetbalveld – dat zal uitgroeien tot een levendige hotspot in de Brusselse binnenstad.

© Serge Brison
© Serge Brison

Menig Brusselaar liep er ongetwijfeld al voorbij, maar vanaf nu kan je voor het eerst ook de binnenkant van het gloednieuw administratief gebouw Brucity bekijken. Na 4 jaar werkzaamheden verspreiden Belgisch architectenbureau B2Ai architects en bureau Bruno Albert Architectes & Associés binnenbeelden van het pand. Het publiek toegankelijk gebouw van 37.000 m2 bestaat uit twaalf verdiepingen en krijgt verschillende invullingen. Zo zal het gebouw de nieuwe thuisbasis zijn van 1.700 medewerkers van de Brusselse Administratie, vind je op de achtste verdieping een publiek toegankelijk restaurant, en zullen gebruikers en bezoekers op de negende verdieping kunnen genieten van het uitzicht op de Brusselse binnenstad vanop het panoramisch dakterras.

De verschillende ​ invullingen van het gebouw zullen veel leven en kwaliteit brengen naar Brussel. Bovendien geeft het project niet alleen veel aan de gebruikers en bezoekers, maar zal het ook een meerwaarde bieden aan elke Brusselaar en het Brussels patrimonium.” Barbara Wolff, architect bij B2Ai

Totaalconcept

Om het administratief centrum te realiseren, werkte B2Ai samen met allerlei deskundigen om tot een totaalconcept te komen. Zo is het gebouw enerzijds ontworpen door Belgisch architect Bruno Albert Architectes & Associés, maar werd voor de iconische gevel beroep gedaan op Brussels architect Pierre Lallemand, onder andere gekend voor de renovatie van het Brusselse Berlaymontgebouw. Interieurbedrijf en expert in kantoorruimten Prepared Mind zorgde dan weer voor de inkleding van het administratief centrum, en het innovatieve koelingssysteem aan de hand van gezuiverd rioolwater is door Vivaqua gerealiseerd.

B2Ai is sinds de start betrokken bij het project. Eerst vervulden we een adviserende rol om later in samenwerking met het kantoor Bruno Albert Architects & Associés de uitvoering en coördinatie van het gebouw op ons te nemen. De realisatie van Brucity is een mooi voorbeeld van verschillende expertises die binnen één project samenkomen om een totaalbeleving te creëren.” Barbara Wolff, architect bij B2Ai.

Brussel ondersteunen

De voorziene opening van Brucity in 2021 liep vertraging op door onvoorziene omstandigheden, zoals een nieuwe risicoanalyse en archeologische vondsten. Maar ondanks de verlengde tijdsperiode, gebruikte B2Ai de nieuwste technieken om het gebouw tot leven te brengen.

Voor Brucity combineerden we de nieuwste technieken en de Brusselse cultuur om het gebouw een weerspiegeling te maken van de maatschappij. Zo werden in de ondergrondse parkeerruimte 250 fietsparkeerplaatsen voorzien om de ‘zachte’ mobiliteit in Brussel verder te ondersteunen, bewaarden we de voormalige karakteristieke doorgang van het gebouw, houdt de inrichting rekening met de nieuwe manier van werken sinds de COVID-periode, en maakten we gebruik van lokale Europese houtsoorten om ook op vlak van duurzaamheid onze bijdrage te leveren.” Barbara Wolff, architect bij B2Ai.

Nieuw elan aan Brusselse binnenstad

De verrijzing van het nieuwe administratieve gebouw zorgt niet alleen voor een nieuwe thuisbasis voor 1.700 medewerkers van de Stad Brussel, maar geeft de hoofdstad ook een nieuw elan.

Het eerste dat je opvalt aan het gebouw is de emblematische open gevel die het streven naar openheid en transparantie in de administratie van Brussel symboliseert. Het project geeft Brussel de identiteit en het imago van een stad die toegankelijk is en bevordert de integratie en leefbaarheid van het stadscentrum.” Barbara Wolff, architect bij B2Ai.

Evelien Calis

Communication & Presentation, B2Ai

Isabel Lauwers

Junior PR Consultant, Bereal

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be