Portugese toparchitect herontwikkelt vergeten plek in Brussel

Verloederd terrein maakt plaats voor betaalbaar groen woonproject

Het verlaten terrein aan het Scheutbospark in Anderlecht krijgt binnenkort een nieuwe toekomst. De Brusselse projectontwikkelaar Motown verkreeg zonet de vergunning voor een nieuw woonproject - Motown Parc - dat 64 betaalbare appartementen voorziet. En opvallend: Motown werkt voor dit project samen met het Portugese toparchitectenbureau AJ Arquitectos die voor het eerst een project in Brussel ontwikkelt. Daarnaast worden er in het project zo’n 1.200 vierkante meter groendaken voorzien én een grote binnentuin met ruim 40 bomen. Tenslotte wordt de ingang van het bekende Scheutbospark, pal naast het project heraangelegd door de ontwikkelaar. Hiermee krijgen de bewoners ook rechtstreeks toegang tot het bos.

De Brusselse projectontwikkelaar Motown zet volop in op vernieuwing. Daarbij hoort de heropwaardering van verschillende wijken in Brussel. Zo komt er op de plaats waar vandaag een verlaten terrein ligt - aan het gekende Scheutbospark - een woonproject met maar liefst 21 éénslaapkamerappartementen, 27 tweeslaapkamerappartementen, 9 drieslaapkamerappartementen en 7 penthouses. Goed voor een totaal van 64 woningen. Daarnaast worden er 64 parkeerplaatsen in het project voorzien, om de buurt zo min mogelijk te belasten van parkeeroverlast.

Betaalbare internationale architectuur

Maar het meest opmerkelijke aan de nieuwe ontwikkeling - die de naam Motown Parc krijgt - is dat het ontworpen is door de internationaal bekende toparchitect André Campos van het Portugese architectenbureau AJ Arquitectos. De Portugese architect - die daarmee voor het eerst actief is in Brussel - is de vroegere rechterhand van Eduardo Souto de Moura, winnaar van de Pritzker Prize 2011, de nobelprijs van de architectuur zeg maar. Bij het ontwerpen van Motown Parc en de keuze van de materialen, werd rekening gehouden met het bos dat aansluit aan het project. Zo zijn de gevels bekleed met bronskleurige aluminium panelen en hebben alle appartementen een ruim terras. 

“We willen met dit project meewerken aan de heropleving van de wijk aan het Scheutbospark. Het terrein  ligt er al een tijdje te verkommeren. Het feit dat er 64 appartementen - onder de vorm van een architecturale parel - bijkomen zal een positief effect hebben op de buurt. Onze filosofie in dit project - net zoals bij al onze andere projecten - is toparchitectuur betaalbaar maken. ”

Alon Amar, zaakvoerder Motown 

Groene long 

Een opmerkelijke eigenschap van het project - goed voor een totale oppervlakte van 5.500 m² - is dat er 1.200 m² groendaken voorzien worden. Daarnaast komt er ook een gemeenschappelijke binnentuin van maar liefst 1.750 m² met zo’n 40 nieuwe bomen. Projectontwikkelaar Motown wil de omgeving maximaal tot haar recht laten komen. Zo zullen ze voor de Maalbeek - die er vandaag volledig ondergegraven zit - een duidelijk pad uitgraven en in ere herstellen. Daarnaast worden ook verloederde toegangen tot het park heraangelegd. 

“We merken op dat er veel verloren parels zijn in Brussel. De plaats waar Motown Parc komt, is daar één van. We willen met dit nieuwe project de toekomstige bewoners een extra groene woonomgeving bieden. Zo zorgen we voor een natuurlijke overgang tussen de woonsite en het aanpalende bos. Door de heraanleg van de ingang van het park bieden wij - voor alle buurtbewoners - ook een heropwaardering.”

Lionel Hepner, mede-oprichter Motown 

De verkoop van Motown Parc start in maart 2020, de prijzen voor een woning liggen tussen 149.000 euro voor een eenslaapkamerappartement, 219.000 euro voor een tweeslaapkamerappartement en 329.000 euro voor een drieslaapkamerappartement. Daarmee kan je het project gerust ‘betaalbaar’ in Brussel noemen. De gemiddelde prijs voor een eenslaapkamerappartement in die buurt schommelt namelijk rond de 170.000 euro. De bouw start in januari 2021 en als alles volgens plan verloopt zullen de eerste bewoners er twee jaar later hun intrek nemen. 

Alon Amar

Zaakvoerder, Motown

Hannelore Schmid

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be