Plannen voor tweede fase Komet-site zijn bekend: 120 appartementen, een publiek buurtpark en een co-living concept

Nieuwe woonwijk krijgt binnenkort hoogste tuin van Mechelen

De plannen voor de tweede fase van de Komet-site, de nieuwe Mechelse woonwijk tussen de Vaart en de Koningin Astridlaan, zijn zonet bekendgemaakt. Projectontwikkelaar Revive trekt daarbij alvast volop de groene kaart. Zo voorzien de plannen een publiek buurtpark met een oppervlakte van ruim één hectare, een ‘urban jungle’ tussen de gebouwen en een dakmoestuin van 277 vierkante meter - ofwel de hoogste tuin van Mechelen. Daarnaast komen er in totaal 120 appartementen bij, waarvan er 35 deel uitmaken van een co-living concept: een gebouw waar toekomstige bewoners naast hun privé appartement ook heel wat gemeenschappelijke ruimtes krijgen.

Projectontwikkelaar Revive doet vandaag de plannen uit de doeken voor de tweede fase van de Komet-site in Mechelen, de toekomstige woonwijk tussen de Vaart en de Koningin Astridlaan. De nieuwe woonwijk krijgt er zeven gebouwen met in totaal 120 appartementen bij. Naast de vele één-, twee- en drie-slaapkamerappartementen komen er ook 18 ruime penthouses.

Wat echter vooral opvalt in de plannen is de grote hoeveelheid groene ruimte die de wijk voorziet. Zo komt er niet alleen een publiek buurtpark met een oppervlakte van ruim één hectare, maar ook een ‘urban jungle’. Dat is een gemeenschappelijke binnenplaats tussen de zeven gebouwen waar langs alle kanten planten en bomen worden geplaatst. En dan is er nog het meest opvallende element van de site: een moestuin van 277 vierkante meter bovenop één van de gebouwen.

“De wijk krijgt er dus een primeur bij: de hoogste tuin van Mechelen. Een moestuin, om precies te zijn, waar de bewoners met groene vingers zich volledig kunnen uitleven. Die komt op het dak van het co-living gebouw, maar dat betekent niet dat alleen de co-living bewoners er welkom zijn. Integendeel: iedere bewoner van de tweede fase van Komet kan er zijn eigen stukje moestuin krijgen via een lidmaatschap.” Alexandre Huyghe, CEO Revive

Komet belooft zo niet alleen de groenste wijk van Mechelen te worden, maar ook de duurzaamste. Alle daken krijgen zonnepanelen en de verwarmingen werken uitsluitend met warmtepompen, waardoor er nergens fossiele brandstoffen aan te pas komen. 

“Bovendien blijft de wijk volledig autovrij, dankzij de ondergrondse parkeergarages. Zo kunnen wandelaars en fietsers zich zorgeloos over de hele site begeven. We willen het totaalplaatje namelijk nooit uit het oog verliezen: Komet moet een wijk worden met veel open ruimte, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar je kan ontspannen in alle rust. Een gegeven dat in het voorbije coronajaar overigens belangrijker dan ooit is gebleken. Het vele groen dat we in de plannen voorzien is daarbij natuurlijk een cruciaal aspect, maar ook de ligging langs de Vaart is een enorme troef.” Alexandre Huyghe, CEO Revive

Co-living

Ongeveer een kwart van de appartementen van de tweede fase maakt deel uit van een co-living concept. Het gaat om één gebouw dat de toepasselijke naam “Compagnie” krijgt, gelegen aan de kant van het buurtpark.

“We willen op Komet echt een sterk community-gevoel creëren, het moet een warme buurt worden. Het co-living gebouw wordt daar een mooi voorbeeld van: daar krijgen de toekomstige bewoners - naast hun eigen private appartement - er ook heel wat gemeenschappelijke ruimtes bij. Zo komt er een klusruimte met gemeenschappelijk gereedschap en wasmachines, twee leefruimtes, een zonneterras, een dakterras, een atelier en een stille ontspanningsruimte.” Alexandre Huyghe, CEO Revive

Van de 35 appartementen in het co-living concept zijn er vijf voorbehouden voor zorgstudio’s. Die worden aangekocht door Oak Tree, een vzw die zich focust op betaalbaar inclusief wonen voor (jong)volwassenen. Zij verhuren de studio’s aan hulpbehoevende personen die in staat zijn om zelfstandig te wonen. Zo wordt de Komet-site alvast een heel diverse wijk, waar heel wat verschillende generaties en doelgroepen zullen samenwonen: van de assistentiewoningen en de huizen in de eerste fase, over de vele appartementen, tot het co-living concept en de zorgstudio’s in de tweede fase.

450 geïnteresseerde kopers

De 128 woningen en appartementen van de eerste fase van het woonproject gingen alvast snel de deur uit: bijna 9 op de 10 zijn intussen al verkocht. En hoewel de verkoop van de tweede fase nu pas officieel van start gaat, hebben al 450 geïnteresseerde kopers zich gemeld.

“De vraag naar kwalitatieve nieuwbouw in Mechelen is enorm groot. De stad heeft de voorbije jaren dan ook sterk aan populariteit gewonnen, vooral bij jonge gezinnen. En dan is zo’n stormloop onvermijdelijk. Het feit dat Komet bovendien op een toplocatie gelegen is - aan het water en vlakbij het centrum, het station én het Vrijbroekpark - heeft de interesse natuurlijk alleen maar vergroot. Weet overigens dat we het verkoopproces gedigitaliseerd hebben. Wie dat wil kan zijn woning dus van A tot Z volledig digitaal aankopen, al sluiten we natuurlijk onze deuren niet voor wie liever - coronaproof - fysiek afspreekt.” Alexandre Huyghe, CEO Revive

De ontwerpen van de wijk zijn uitgetekend door drie architectenbureaus: het masterplan van de Komet-site is van de hand van Binst Architects en de plannen van de tweede fase zijn het werk van Areal Architecten en Brut. De prijzen van de nieuwe appartementen beginnen vanaf 274.000 euro. Als alles vlot verloopt kunnen vanaf eind 2024 de eerste bewoners van de tweede fase verhuizen. De woningen van de eerste fase worden vanaf eind volgend jaar al opgeleverd. Aan de plannen voor de derde - en laatste - fase wordt nog volop gewerkt.

Reggy Van den Branden

Marketing & Communication Manager, Revive

Joachim Deman

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be