Plannen tweede fase Saffrou-site uit de doeken: 84 wooneenheden, woonzorgcentrum, kantoren en commerciële ruimtes

Eén derde van de hele wijk wordt groen

Projectontwikkelaar Revive heeft zonet de plannen bekendgemaakt voor de tweede fase van de herontwikkeling van de Saffre-Frères site in Oudenaarde. De toekomstige woon- en werkwijk langs de Blekerijstraat krijgt er nog 58 appartementen, 26 woningen, een woonzorgcentrum, kantoren en commerciële ruimtes bij. Net als bij de plannen voor de eerste fase - die nu in volle opbouw is - ligt de focus van de nieuwe wijk op groen en duurzaamheid. Zo wordt maar liefst één derde van de hele Saffrou-site groen. De Gentse projectontwikkelaar voorziet ook alle gebouwen van groendaken of zonnepanelen. De woningen verwarmen zich bovendien volledig vrij van fossiele brandstoffen, met behulp van warmtepompen. De bouw van de tweede fase gaat begin 2022 van start.

De bouwwerken aan de oude fabriekssite langs de Dijkstraat en de Blekerijstraat in Oudenaarde schieten aardig op. Na de afbraakwerken van de voorbije jaren, zijn de eerste woningen en appartementen momenteel al in volle opbouw. Daarom maakt de Gentse projectontwikkelaar Revive nu de plannen bekend voor de tweede bouwfase van de Saffrou-wijk. Daaruit blijkt dat er 58 appartementen bijkomen, verdeeld over drie gebouwen: Stoom, Henri en Victor, verwijzingen naar het verleden van de site.

“Henri en Victor waren de voornamen van de Saffre broers, de oprichters van de oude textielfabriek die hier vroeger stond. Daarom zetten we deze twee gebouwen ook ‘schouder aan schouder’ naast elkaar, in het centrum van de tweede fase. Henri bestaat uit 12 appartementen en Victor - de grote broer - krijgt er 30. Het derde gebouw, Stoom, staat op het nieuwe Machineplein, naast het iconische waterbakgebouw met de grote schouw. Deze krijgt 16 appartementen, alsook kantoren op de gelijkvloerse verdieping.” Alexandre Huyghe, CEO Revive

Daarnaast voorzien de plannen 26 eengezinswoningen en een woonzorgcentrum met assistentiewoningen, samen goed voor 86 zorgeenheden. Die worden gerealiseerd door Anima Care, een Mechelse uitbater van woonvoorzieningen voor senioren over heel België. Ten slotte krijgt de Saffrou-wijk er nog commerciële ruimtes bij aan het nieuwe Machineplein en kantoren langs de Dijkstraat.

“Het was van in het begin al het opzet om van Saffrou een zo divers mogelijke wijk te maken. Zo biedt deze buurt een thuis aan verschillende generaties en zal er - dankzij de mix van woningen, kantoren en commerciële ruimtes - altijd leven in de brouwerij zijn. Al zal er met het vele groen ook meer dan genoeg ruimte voor rust en ontspanning zijn.” Alexandre Huyghe, CEO Revive

Focus op duurzaamheid en groen

De sterke focus op duurzaamheid, die al bleek uit de plannen voor de eerste fase, wordt in de tweede fase duidelijk doorgetrokken. De Gentse projectontwikkelaar stelt als doel dat de wijk volledig vrij van fossiele brandstoffen blijft. Daarom worden de gebouwen uitsluitend met behulp van warmtepompen verwarmd. Bovenop de gebouwen komen er bovendien zowel groendaken als zonnepanelen.

“We zetten tevens in op duurzaam watergebruik. Enerzijds aan de hand van regenwaterputten, waardoor alle toiletten met regenwater kunnen doorspoelen - in plaats van drinkbaar water. En anderzijds laten we zoveel mogelijk van de open ruimte op de site onverhard, waardoor het overige regenwater maximaal in de grond kan infiltreren. Het grondwater staat in Vlaanderen immers op te veel plaatsen te laag. Reconversieprojecten zoals Saffrou, waarbij oude industriële sites omgevormd worden tot groene woonwijken, zijn hiervoor de efficiëntste oplossing. Want dit soort projecten neemt geen extra open ruimte in, integendeel: het creëert zelfs éxtra groen.” Alexandre Huyghe, CEO Revive

Revive voorziet dan ook enorm veel groen in de wijk: maar liefst één derde van de hele 4,1 hectare grote site. In de tweede fase gaat het onder andere over een 2.000 vierkante meter grote collectieve binnentuin tussen de gebouwen Henri, Victor en het woonzorgcentrum. De Saffrou-wijk blijft overigens bijna volledig autovrij, want parkeren gebeurt grotendeels ondergronds. Zo wil de projectontwikkelaar voorrang geven aan zachte mobiliteit: fietsers en voetgangers.

Bouw start begin 2022 

Het masterplan van de site is uitgetekend door Architecten Achtergael, die ook de eengezinswoningen ontwerpt. Henri, Victor en het woonzorgcentrum zijn dan weer van de hand van Archipl Architecten. Het Oudenaardse bureau DNA Architecten staat in voor het ontwerp van Stoom en de landschapsarchitecten van Omgeving geven vorm aan alle buitenruimtes.

De verkoop van de appartementen van de tweede fase gaat zaterdag van start. De prijzen beginnen vanaf 198.500 euro. De woningen gaan pas in het najaar in verkoop. De bouw van deze fase start begin 2022, waardoor de toekomstige bewoners tegen de zomer van 2024 kunnen verhuizen. Al zullen de allereerste bewoners van de Saffrou-wijk - van de eerste fase - al in de zomer van 2022 hun intrek kunnen nemen.

Reggy Van den Branden

Marketing & Communication Manager, Revive

Joachim Deman

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be