Park Hoekakker wordt combinatie van landbouw, ecologie, speeltuin en ontmoetingsruimte

Experten en buurtbewoners legden samen de puzzel voor nieuwe groene long in Ekeren

Een symbiose van landbouw, ecologie, een speeltuin en een ontmoetingsruimte, dat is wat de Ekerenaar binnenkort mag verwachten van het toekomstige Park Hoekakker. Dat werd deze ochtend duidelijk toen de plannen voor het nieuwe park werden bekend gemaakt tijdens een uitgebreide wandeling op de site. Op basis van de input die zowel de huidige als toekomstige buurtbewoners half april gaven, legde BUUR - het Bureau voor Urbanisme - deskundig de puzzel. “Een schoolvoorbeeld van burgerparticipatie”, zegt Rob Van de Velde, Schepen van Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening in Antwerpen.

                                                            ***

Op 22 april kregen zowel de huidige als de toekomstige buurtbewoners van Ekeren-Donk de mogelijkheid om hun visie over het toekomstige park te geven. En die was duidelijk: Park Hoekakker moet een rustig landschapspark worden. Een niet te stedelijk park, met ruimte voor natuur en water, met natuurlijke speelelementen en toegankelijke paden. Daarnaast hadden de buurtbewoners liefst ook veel plaats voor stadslandbouw en een hondenweide gezien, én dat alles zo groen en ecologisch mogelijk.

“Het resultaat is indrukwekkend. Uiteindelijk is men erin geslaagd om met alle aspecten rekening te houden en er één mooi, groen geheel van te maken. In tegenstelling tot vandaag wordt het een toegankelijk stuk groen waar mensen elkaar zullen kunnen ontmoeten en waar zelfs plaats is voor zoiets als ‘buurtlandbouw’. Meer nog: net zoals vroeger zullen onze kinderen er terug met hun laarzen in de natuur, én in de modder, kunnen spelen”

Koen Palinckx, districtsburgemeester Ekeren

Uniek

Het park zal dus in vier delen worden opgedeeld: ontmoetingsruimten voor de buurtbewoners, natuurlijke speelzones voor kinderen, een meer natte ecologische zone met bloemen en planten, en landbouwpercelen op maat van de buurt. De grote lijnen van het park werden deze ochtend bekend gemaakt tijdens een wandeling op de site. Maar uiteindelijk zal het hele groengebied nog verder op een organische manier moeten groeien.

“De zuidelijke velden waar het ecologische stuk van het park is voorzien, zullen op een natuurlijke wijze verder moeten ontwikkelen. Speelzones zullen in een latere fase verder ingevuld worden. Maar zones zoals de buurttuin zouden bijvoorbeeld op termijn ook verder kunnen evolueren: zo kunnen ze dienen voor nog bijkomende stadslandbouw, afhankelijk van het succes. Maar evenzeer kan het een rijkelijk gevulde bloemenpluktuin worden, kan er plaats gemaakt worden voor een kippenren, compostering of zelfs een aardbeientunnel of een buurtserre.”

Kobe Verhaeren, landschapsarchitect BUUR

Van de waterbuffering tegen het overstromingsgevaar, over de uitgebreide speelzone voor de kinderen, tot de stadslandbouw: een park dat zoveel verschillende doelen dient, is uniek in België. In eerste instantie is het de bedoeling om er een echt groen park van te maken, waarbij het water een belangrijke rol zal spelen. Centraal doorheen het park zal bovendien een verhoogd hoofdpad lopen, dat nooit onder water zal komen te staan. En minstens even interessant: de velden zullen zo worden ingezaaid dat ze het hele ecosysteem een boost zullen geven.

“Door aangepaste bloemenmengsels in te zaaien, worden insecten zoals vlinders en bijen aangetrokken, die mee de biodiversiteit op gang trekken. Op dezelfde manier zullen de beekjes en de plassen kikkers aantrekken, die op hun beurt voor de komst van reigers en misschien zelfs ooievaars zullen zorgen. We zullen er de natuur ruimte te geven om te ontwikkelen, wat tot een bijzonder mooi resultaat kan leiden”

Kobe Verhaeren, landschapsarchitect BUUR

Optimaal informeren

Het toekomstige park wordt voorlopig nog steeds Park Hoekakker genoemd, al zal dat binnenkort allicht veranderen. De buurt kon de voorbije maanden suggesties doen voor een nieuwe naam. Die voorstellen werden recent overgemaakt aan de stad, die er binnen enkele maanden samen met enkele experten over zal beslissen. Zowel de nieuwe naam als de invulling is een voorbeeld van burgerparticipatie, stelt de stad Antwerpen.

“Park Hoekakker wordt een groen en gevarieerd park dat daarenboven de buurt beschermt tegen wateroverlast. Het mooie is dat dit het resultaat is van overleg met iedereen die hiervoor openstaat. En dat zal men blijven doen. Zo is men volop bezig om de buurt optimaal te informeren, op een gedetailleerde manier en met de mogelijkheid tot interactie.”

Rob Van de Velde, Schepen van Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Stad Antwerpen

In de zomer van 2018 beginnen de graafwerken voor de aanleg van het park. De opgegraven grond - goed 40.000 m3 - wordt dan gebruikt voor de waterbuffering. Tegen oktober 2018 moet het park dan volledig gemodelleerd zijn, net zoals de eerste beplanting er zal zijn. De zoektocht naar een geschikte landbouwer, voor het opstarten van de stadslandbouw, is intussen al begonnen.

 

(Noot voor journalisten: het infomoment gaat door op zaterdag 17 juni 2017 tussen 10 en 12 uur op de site. Iedereen is welkom aan de Gerardus Stijnenlaan in Ekeren, ter hoogte van nr. 78. Van daaruit maken de experten een wandeling over het domein, gevolgd door een hapje en een drankje.)

Nathalie Nieuwinckel

Communicatieverantwoordelijke , Vooruitzicht

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be