“Overheid schrikt particulieren af om te renoveren”

De overheid helpt haar renovatieambities eigenhandig naar de vaantjes, dat stelt Cedric Vanhencxthoven, bestuurder van Heylen Vastgoed. In elk, sinds 2022 verplicht, EPC-attest wordt een overzicht meegegeven van hoe het huis energiezuiniger wordt gemaakt, met per ingreep een prijsraming. Heylen Vastgoed stelt vast dat die tarieven al te vaak buiten proportie zijn. En dat creëert een enorm probleem: mensen worden zo nog meer afgeschrikt om een oud pand te kopen, omdat ze denken dat ze veel te veel geld moeten ophoesten om aan de renovatieplicht te kunnen voldoen. Ook het plan van Federaal Minister van Financiën Vincent Van Peteghem om de BTW op renovaties op te trekken van 6% naar 9% kan maar op weinig begrip rekenen.

Voorbeeld van zo'n EPC-prijsindicatie
Voorbeeld van zo'n EPC-prijsindicatie

“Als de overheid haar ambitieuze renovatieambities wil waarmaken, moet het de hand in eigen boezem steken. Het vermelden van een prijsindicatie is op zich een nobele gedachte, maar wordt nu totaal verkeerd ingezet. Ze wijken altijd veel te veel af van offertes en laat staan de uiteindelijke facturen. De indicaties op zo’n keuring zijn computergestuurd en hebben geen voeling met de realiteit. Zo houden ze geen rekening met regionale verschillen en voegen ze ingrepen toe die niet nodig zijn of laten de net noodzakelijke ingrepen weg. De overheid bevestigt zo de clichés rond renoveren: je weet niet waar je aan begint.”

“Particulieren worden door die vaak overtrokken en onrealistische prijsindicaties afgeschrikt om een oude woning aan te kopen en die vervolgens zelf op te smukken. Nochtans is het oplappen van ons verouderd woonpatrimonium cruciaal als we de duurzaamheidsambities willen halen. De overheid schiet zich zo in de eigen voet.”

“De overheden zouden de prijsindicaties in hun huidige vorm op het EPC beter weglaten. We moeten meer focussen op de quick wins. Wat zou mijn EPC-score kunnen zijn als ik morgen mijn dak laat isoleren langs de binnenzijde bijvoorbeeld? Nu wordt dit ook al vermeld op het EPC, maar wordt er te weinig aandacht aan besteed en bovendien kijk je er snel over. Pas door mensen gericht en correct te gaan informeren, kunnen dergelijke initiatieven een meerwaarde bieden.”

“Het financiële plaatje blijft nog steeds de belangrijkste drijfveer om te gaan renoveren. Ook hier moet de overheid particulieren beter ondersteunen. Zo lees ik met verbazing dat Federaal Minister van Financiën Vincent Van Peteghem weer plannen heeft om de BTW op renovaties op te trekken van 6% naar 9%. In tijden dat voor particulieren elke euro telt, is zoiets uitermate contraproductief. Als de overheid écht wil dat we massaal aan het renoveren slaan, moet het inzetten op correcte informatie én vooral stimulerende maatregelen.”

Cedric Vanhencxthoven, bestuurder van Heylen Vastgoed

Cedric Vanhencxthoven

Bestuurder Heylen Vastgoed, Heylen Vastgoed

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be