Oudere woningen steeds vaker volledig tegen de vlakte na verkoop

Verlaagd BTW-tarief van 6% doet Vlamingen massaal slopen en heropbouwen

Sinds begin dit jaar worden steeds meer woningen van minstens 10 jaar oud opgekocht voor hun bouwgrond en meteen gesloopt om er iets nieuws op te zetten. Omwille van de exuberante prijzen op bouwgronden kunnen Vlamingen die een eigen woning willen bouwen namelijk zo gemakkelijk 20.000 euro of meer besparen. Dat blijkt uit een analyse van vastgoedexpert Heylen Vastgoed die de vraag naar dat soort panden enorm ziet toenemen. “Door de verlaging van de BTW naar 6 procent komt het huizenjagers vaak voordeliger uit om een bestaande woning af te breken dan rechtstreeks een beschikbare bouwgrond te kopen”, klinkt het. De vraag naar dit soort panden is bij Heylen Vastgoed maar liefst verviervoudigd. Volgens de vastgoedexpert zullen er zo de komende maanden, na het bekomen van de nodige vergunningen, in de provincie Antwerpen alleen al honderden woningen gesloopt worden voor hun bouwgrondwaarde.

Een eigen huis op een eigen stuk vrije grond bouwen. Het is al decennialang dé ultieme droom van veel Vlamingen. Maar omwille van de almaar schaarser wordende bouwgronden én de hoge prijsstijgingen, lijkt die droom voor velen stilaan een utopie te worden. Zo betaal je voor een bouwgrond in provincie Antwerpen vandaag al snel gemiddeld 165.000 euro. Verwacht wordt dat die prijs ook de komende maanden alleen maar verder zal blijven stijgen. Wil je er dan zelf een woning op bouwen, betaal je voor alles nog eens 21 procent BTW.

Onbetaalbaar, klinkt het dikwijls bij jonge huizenjagers. Maar sinds de invoering van het verlaagde BTW-tarief naar 6 procent voor afbraak- en heropbouw wordt de droom van veel kandidaat-bouwers toch wat realistischer. Sinds die invoering begin dit jaar zien vastgoedmakelaars namelijk een grote vraag naar woningen die onder die voorwaarden vallen. Zo is de vraag bij Heylen Vastgoed, marktleider in de provincie Antwerpen, naar dit soort panden die meteen gesloopt zullen worden al minstens 5 keer hoger ten opzichte van vorig jaar én zien ze de vraag dagelijks toenemen. 

“De rush die we nu zien op dat soort panden is opvallend maar niet onlogisch. In plaats van een peperdure, schaarse bouwgrond te moeten vinden én 21 procent BTW te betalen om er een nieuwbouwwoning op te bouwen, kunnen Vlamingen nu een bestaande woning kopen om op die plaats hun droomhuis te bouwen voor minder geld.”

Johan Heylen, Bestuurder Heylen Vastgoed 

Tienduizenden euro’s

Volgens de vastgoedexpert kunnen woningbouwers die op zoek zijn naar een bouwgrond gemakkelijk 20.000 euro of meer besparen door een bestaande woning te kopen en meteen te slopen.

Concreet: in Laakdal kan je een bestaande woning op een grondoppervlakte van circa 1.265 vierkante meter kopen voor 205.000 euro, hem laten slopen voor 20.000 euro en er een nieuwe woning opzetten van 260.000 euro. Als je hetzelfde wil doen op een beschikbare bouwgrond kom je al gauw 19.500 euro duurder uit.

“Het gebeurt heel vaak dat een koppel bij ons binnenkomt met een budget voor ogen maar niet weet waar te beginnen. Bouwen is voor hen al heel vaak een illusie door de kosten van de bouwgrond én de bouwkosten van de woning. Als we dan samen met hen de optelsom maken om een bestaand pand te kopen, te slopen en herop te bouwen, staan ze vaak versteld van hoeveel ze op die manier kunnen besparen. Het is onze taak als vastgoedmakelaar om de kandidaat-kopers wegwijs te maken en te wijzen op hun beste opties.”

Johan Heylen, Bestuurder Heylen Vastgoed 

De verlaging - die de overheid onder meer invoerde om tegen 2050 alle woningen energiezuinig te maken - moet er mee voor zorgen dat ons verouderd vastgoedpatrimonium stilaan verdwijnt. 

Honderden woningen

Heylen nam de proef op de som en concludeerde dat er in de provincie Antwerpen alleen al honderden woningen zijn waarbij de koper op deze manier heel wat kan besparen. Voor jonge starters op zoek naar een eerste nieuwbouwwoning betekent dit heel wat. 

“Als we in sommige gevallen nog dieper kunnen graven en er nog eens een renteloze lening voor energierenovatie of extra vermindering van registratierechten of premies kunnen aan koppelen, kunnen kopers nog meer profijt doen. We merken dagelijks dat veel mensen onvoldoende op de hoogte zijn van alle mogelijkheden op de vastgoedmarkt. Het is echt iets wat nog meer moet doordringen in de hoofden van de Vlaming en waar wij als makelaar een belangrijke rol in moeten spelen.”

Yves Vervliet, Salesverantwoordelijke Heylen Vastgoed 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor het afbreken en heropbouwen van je woning aan 6 procent BTW, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet het gaan om een eigen en enige woning, moet de bestaande woning ouder zijn dan tien jaar én mag de nieuwe woning niet groter zijn dan 200 vierkante meter. Volgens de Antwerpse vastgoedmakelaar gaat dit in de provincie Antwerpen alleen al om honderden woningen. Heylen zelf heeft er momenteel zo'n 80-tal in portefeuille zitten.

“Het zijn vooral de jonge huizenjagers die de dupe zijn van de hoge vastgoedprijzen. Voor deze doelgroep is het vaak heel moeilijk om een koopwoning te vinden binnen het beschikbare budget. Daarnaast gaan mensen steeds meer voor compactere woningen met het oog op duurzaamheid. Het verlaagde BTW-tarief bij afbraak- en wederopbouw biedt dus voor een groot deel van de huizenjagers een oplossing om betaalbaar hun droomwoning te bouwen.”

Cedric Vanhencxthoven, Bestuurder Heylen Vastgoed 

Interessant is dat ook bij nieuwbouwprojecten, die aangeboden worden door ontwikkelaars en aan de juiste voorwaarden voldoen, deze BTW-verlaging voor de koper geldt. Nieuwbouwprojecten op plan die reeds langere tijd te koop stonden en nu in aanmerking komen voor het verlaagd BTW-stelsel kenden de voorbije weken een stormloop op de verkoop. Van één van zo’n projecten werd al maar liefst 25 procent van de units verkocht om die reden.

Daarnaast tonen de stijgende bezoekcijfers op de website, met een stijging van 25 procent ofwel zo’n 9000 bezoeken per dag, én de concrete koopopties aan dat de vraag naar panden die in aanmerking komen bijna verviervoudigd is. Tot slot geeft de vastgoedspeler nog mee dat deze gunstmaatregel geldt tot eind 2022. 

Cedric Vanhencxthoven

Bestuurder, Heylen Vastgoed

Yves Vervliet

Verantwoordelijke Verkoop, Heylen Vastgoed

Hannelore Schmid

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be