Oud gemeentehuis van Werchter maakt plaats voor 27 assistentieflats

Stijgend aantal ouderen in Rotselaar en deelgemeenten doet nood aan zorgcentra toenemen

Vandaag starten de eerste afbraakwerken van het oude gemeentehuis in Werchter. Daar komt het nieuwbouwproject Oud Gemeentehuis met 27 nieuwe assistentieflats, iets waar zowel volgens de gemeente als projectontwikkelaar Kolmont zeker vraag naar is. Alleen al tegen 2027 zal Rotselaar, inclusief haar deelgemeenten, meer dan duizend senioren méér tellen dan het huidige aantal 65-plussers dat er nu woont. De nood aan extra zorgvoorzienende woningen zoals assistentieflats laat zich dan ook hoe langer hoe meer voelen in deelgemeenten zoals Werchter.

Volgens de recente vooruitzichten van Statistiek Vlaanderen zal Rotselaar, en dus ook Werchter, tegen 2027 een stijging kennen van 27 procent wat het aantal 65-plussers betreft. Woonden er in 2017 nog 4.033 65-plussers, dan stijgt dit aantal in 2027 naar 5.128 senioren. Het gemeentebestuur bevestigt dan ook de toenemende nood aan assistentiewoningen en -flats. Dat zijn panden voor ouderen die nog zelfstandig kunnen wonen, maar wel gebruik willen maken van een mogelijke hulp - en zorgomkadering.

In de gemeente werden intussen al een aantal initiatieven genomen voor ouderenzorg zoals het dagcentrum NOAH en het OCMW in Werchter dat vier appartementen verhuurt aan senioren. Het nieuwbouwproject Oud Gemeentehuis met 27 nieuwe assistentieflats moet nu de gemeente toestaan een versnelling hoger te schakelen.

“De gemeente Rotselaar verkocht het terrein van het oude gemeentehuis van Werchter op voorwaarde dat er assistentiewoningen zouden komen. Daarom mikken we vooral op mensen uit Werchter en omgeving. Op die manier kunnen zij in hun eigen dorp van hun oude dag genieten, dicht bij hun familie, ook als men zorg nodig heeft. Het naastgelegen dienstencentrum van de gemeente voorziet trouwens tal van faciliteiten, zoals een eigen bibliotheek, een servicedienst voor allerhande huishoudelijke klusjes, een vervoerservice en gemeenschappelijke ontspanningsruimten.”

Michel Verhoeven, projectontwikkelaar Kolmont.

Zorgverstrekking

Toekomstige bewoners van het Oud Gemeentehuis - zoals de residentie letterlijk zal heten - zullen gebruik kunnen maken van een handig oproepsysteem, voor als ze in nood zijn of dringende zorgen nodig hebben. Deze service - maar in feite de hele zorgverstrekking - zal gebeuren door Vulpia, een dienstverstrekker op het gebied van zorgverlening.  

“Vandaag beschikken we als zorgverlener over meer mogelijkheden om het leven van senioren aangenamer te maken, zowel voor hen die hulpbehoevend zijn als voor anderen. Zo bieden we verschillende diensten aan zoals poetshulp, een wasdienst voor bed- en linnengoed, thuisverpleging, manicure en zelf een klusjesman of kapper aan huis.”

Marjolein Luyten, projectcoördinator Vulpia

Bruine speklagen

Opvallend iets aan het toekomstige nieuwbouwproject is de architectuur van de hand van architect Koen Laurijssens die gelijkenissen toont met de kerk van Werchter, die vlakbij gelegen is. De gekende ‘bruine speklagen’ van de kerk zullen zo geïntegreerd worden in het nieuwe bouwproject. Bovendien zullen alle flats in het gebouw - dat niet meer dan drie verdiepingen hoog wordt - beschikken over een ruim terras, grote living, slaapkamer, badkamer, twee toiletten en berging. Op het gelijkvloers tenslotte komt een gemeenschappelijke ruimte, waarbij de bewoners zicht hebben op de kerk van Werchter.

Projectontwikkelaar Kolmont, in samenwerking met Vulpia, start vandaag alvast met de afbraakwerken van het oude gemeentehuis. Bedoeling is dat er tegen de zomer van 2019 27 assistentieflats herrijzen zodat de eerste bewoners er in het najaar hun intrek in kunnen nemen. Het totale kostenplaatje voor het hele project bedraagt zes miljoen euro. Tijdens het lanceringsweekend van 16, 17 en 18 maart worden de plannen gedetailleerd voorgesteld aan het publiek, maar de verkoop van de assistentieflats - prijzen vanaf 191.000 euro - start alvast vandaag.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be