Originele foto’s van Belgiës eerste autorally gaan onder de hamer
Tentoonstelling werpt unieke blik op leven van iconische Belgische racepiloot
6 december 2019
Een uniek album met foto’s van de allereerste autorally ooit in ons land gaat volgende week onder de hamer. De rally - die plaatsvond in juni 1898 - werd georganiseerd door Baron Pierre de Crawhez. Hij was één van ons land eerste racepiloten en ook stichter van verschillende automobielfederaties. Diezelfde de Crawhez stelde bovendien de allereerste Belgische tourgids samen met bijna 100 verschillende autoroutes voor toeristen door België, Europa en Noord-Afrika. De tourgids wordt samen met het unieke album en meer dan 1.200 andere loten geveild op 13 en 14 december in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions.
Vandaag is de autosport één van de populairste sporten ter wereld met duizenden races tussen allerlei voertuigen langs de meest diverse parcours. Maar de allereerste race in ons land vond in al 1898 plaats en liep van Brussel naar het kasteel van Spa, met een tussenstop in het Chateau d’Ardenne in de buurt van Dinant. Originele foto’s van die race doken recent op in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions.
“De autorally’s van vandaag zijn in niets te vergelijken met hoe het er meer dan 100 jaar geleden aan toe ging. Minder wagens, kleinere afstanden, minder show, maar voor de toeschouwers nog steeds bijzonder spectaculair want die wagens waren voor die tijd knappe staaltjes technologie. Bij die races ging het overigens niet alleen om snelheid. Stuurmanskunst en technisch vernuft speelden een net zo belangrijke rol. Via dit album krijgen we een unieke blik op de allereerste race in ons land.”
Henri Godts, expert Arenberg Auctions
Het album zelf bevat in totaal 20 grote, unieke foto’s waaronder foto’s van de auto’s die worden klaargemaakt voor de race én een unieke foto van de winnaar Pierre de Crawhez in zijn wagen die “Devastation” was gedoopt. Daarnaast bevat het album ook enkele andere originele beelden van de toenmalige Belgische “high society” zoals een partijtje tennis of uitstappen per paard. Het stuk gaat volgende week onder de hamer vanaf 800 euro en is vanaf vandaag te zien voor het grote publiek.
Pionier in autowereld
De allereerste race in ons land werd uiteindelijk gewonnen door Baron Pierre de Crawhez (1874-1925), een icoon in de Belgische automobielsector, racepiloot en organisator. Hij was voorzitter van de Sportcommissie van de Royal Automobile Club Belgium (RACB) - die nog steeds quasi alles omkadert wat betrekking heeft op de autosport in België , stichtte zelf de Automobile Club van Namen en Luxemburg en organiseerde de Circuit des Ardennes in 1902. Zijn broer, burgemeester van Spa, was één van de stichters van het Spa-Francorchamps parcours. De man won in een Franse Panhard & Levassor, één van de oudste automerken ter wereld dat in die tijd een gemiddelde snelheid haalde van 26 km/u.
“Iedereen die onze autosport volgt, weet dat baron Pierre de Crawhez een hele grote invloed heeft gehad. Racen en de liefde voor auto’s zat in de familie de Crawhez ingebakken. Pierre was zelf een fervent racepiloot en rijgde tussen 1898 en 1903 de overwinningen aan elkaar. Hij is zelfs degene bij wie het idee van een race op een gesloten circuit is begonnen.”
François Cornelis, voorzitter Royal Automobile Club Belgium
Eerste tourgids
Naast het unieke fotoalbum, gaat er nog een interessant stuk van diezelfde Pierre de Crawhez onder de hamer: de allereerste touring gids van België. De man maakte als autoliefhebber de eerste gids met zo’n 100 verschillende autoroutes voor toeristen doorheen België, Europa en Noord-Afrika, zoals bijvoorbeeld Brussel-Namen-Bouillon, Parijs-Berlijn-Sint-Petersburg of Algiers-Tunis. In het boek - geschat op 500 euro - vind je bovendien beschrijvingen van hotels, toeristische bezienswaardigheden, afstanden,...
“De man was een gepassioneerde reiziger en bracht al zijn kennis samen in dit boek. Dit is eigenlijk één van de voorlopers van Google Maps of Waze zoals we ze nu kennen. Dat het stuk geschat is op 500 euro is een goede zaak. De gemiddelde Belg denkt vaak dat hij een klein fortuin moet uitgeven om iets unieks of waardevols in huis te krijgen. Maar de drempel ligt veel lager, wat de interesse in ons erfgoed alleen maar ten goede kan komen.”
Henri Godts, expert Arenberg Auctions
Duurste stuk
Het duurste item uit de veiling is echter een meer dan 500 jaar oud getijdenboek uit de streek/provincie Henegouwen. Volgens kenners een collector’s item op zich want het bevat maar liefst 12 grote miniaturen. Het boek wordt geschat op 30.000 euro.
Het uitzonderlijke getijdenboek, het fotoalbum van de eerste autorally in ons land ooit en andere topstukken zijn te bezichtigen tijdens een tentoonstelling van 6 december tot en met 12 december in veilinghuis Arenberg Auctions, Wolstraat 19/2 in Brussel.