Opnieuw record aan verkochte miljoenenwoningen in ons land

Maar liefst 1.927 panden wisselden in 2022 van eigenaar

De markt van het hogere luxevastgoedsegment zet alweer een absoluut record neer. Maar liefst 1.927 Belgische appartementen en villa’s wisselden het afgelopen jaar voor meer dan 1 miljoen euro van eigenaar. Dat blijkt uit een analyse van Hillewaere Vastgoed en cijfers van FOD Economie. “Vastgoed blijft een goede investering én er is geen sprake van een meerwaardebelasting op de eigen woning in ons land. Deze zaken spelen zeker een rol”, klinkt het bij Hillewaere Vastgoed.

  • 1.525 villa’s en 402 appartementen werden in 2022 in ons land verkocht boven 1 miljoen euro
  • Vooral Vlaanderen kent een sterke stijging aan verkochte miljoenenpanden
  • België is het centrum van Europa en heeft prijs-kwaliteit een gunstigere woningmarkt dan de buurlanden
  • Recente woningen zijn ook in het hogere luxesegment populair
  • Eerste kwartaal 2023 toont opnieuw veelbelovende cijfers

Wie dacht dat met de financieel grimmige tijden de markt van het hogere luxevastgoed ook een vertraging zou kennen, heeft het mis. Dankzij een uitzonderlijk verkoopjaar 2022 werd opnieuw absoluut record gevestigd met maar liefst 1.927 woningen die vorig jaar in ons land verkocht werden voor meer dan 1 miljoen euro. Een stijging in absolute cijfers van 12 procent – oftewel 234 woningen - ten opzichte van 2021. Vlaanderen kent als regio de grootste groei met 17 procent. In Brussel en Wallonië ligt de groei op respectievelijk 8 en 3 procent.

“Het verbaast niet dat de algemene cijfers aantonen dat de grootste groei zich in Vlaanderen bevindt. Vlaanderen is historisch gezien een economisch sterke regio en we zien daarbij ook dat onze Noorderburen nog steeds hun weg vinden naar grensregio’s in Vlaanderen. We zagen in 2021 een vloedgolf aan Nederlanders die hun weg naar Vlaanderen vonden om een luxewoning te kopen, maar deze trend blijft naar ons gevoel standhouden. Dit heeft onder meer te maken met verschillende, gunstigere fiscale factoren in ons land. Zo heerst er in Nederland een vermogensbelasting en is schenken in Nederland slechts in beperkte mate mogelijk. Daarnaast heeft de algemene inflatie van zo’n 10 procent de recordverkoop in 2022 ook zeker een duwtje in de rug gegeven door de verkoopprijs van een aantal woningen boven de magische grens van 1 miljoen te duwen.” Kristoff Herrijgers, Commercieel Directeur Hillewaere Vastgoed

Bovendien wijst de vastgoedexpert ook naar de geografisch gunstige positie van België qua huizenmarkt. België is namelijk het centrum van Europa met relatief betaalbare miljoenenpanden. “Zo zien wij steeds vaker dat zakenmensen bij de keuze tussen België en onze buurlanden als thuisbasis, heel vaak bij ons uitkomen. Waar je bijvoorbeeld een kleine flat hebt in Parijs heb je voor datzelfde geld een riante villa in de rand van Antwerpen of Brussel. Bovendien vinden zij ook dat de centrumsteden zoals Amsterdam, Parijs, Antwerpen, etc. niet zo heel ver uit elkaar liggen en vinden zij het zeker waard om zich in ons land te vestigen”, klinkt het.

Nieuwe woningen winnen steeds meer aan populariteit

Nog iets wat de luxevastgoedexpert opvalt is dat de recente panden, ook in het hogere luxesegment, het steeds beter doen. Woningen die – ook qua energienormen - helemaal in orde zijn, gaan vlot van de hand.

“Dit fenomeen merken we de laatste tijd ook in de hogere prijsklasse. Je merkt dat bij iets oudere woningen de doorlooptijd wat langer is. Dit wijten wij aan de huidige energieprijzen én energienormen die vanuit de overheid worden opgelegd. Bij een nieuwer pand weet de koper dat hij/zij de eerste jaren geen energetische werken zal moeten uitvoeren en dat speelt hoe dan ook een rol. De koper gaat, ongeacht de prijs van de woning, steeds vaker kijken naar de EPC-waarde van het pand.” Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed

Stijgende rentes hebben geen invloed

De huizenjagers die op zoek zijn naar een pand van één miljoen euro of meer, hebben volgens de vastgoedexpert ook minder last van de stijgende rentevoeten of bij uitbreiding de inflatie. De reden hiervoor is te vinden bij het sterke eigen kapitaal dat deze doelgroep bezit.

“Deze consumenten zijn niet helemaal afhankelijk van een rentestijging omdat zij vaak hun huidige woning voor een goede prijs kunnen verkopen waardoor zij al een groot deel van het nodige kapitaal bezitten voor het aankopen van een miljoenenpand. Vaak is er voor het overige deel sprake van eigen inbreng of kunnen zij vrij gemakkelijk het overige deel extra lenen.” Kristoff Herrijgers. Commercieel Directeur Hillewaere Vastgoed

Eerste kwartaal van 2023 is veelbelovend

Op de algemene cijfers van het eerste kwartaal is het nog even wachten. Maar de bewegingen in de verkoop van Hillewaere Vastgoed voor het eerste kwartaal van dit jaar zijn ook veelbelovend. Zo hebben zij in de eerste 5 maanden van 2023 al de helft van het totale aantal verkochte miljoenenpanden van 2022 verkocht. De vastgoedexpert wijt dit deels aan de extreem hoge energieprijzen die begin dit jaar een daling kenden en waardoor nog meer kopers terug de stap durfden te zetten tot aankoop van een nieuwe (luxe)woning. Bovendien merken de makelaars van Hillewaere Vastgoed dat ook de vraagprijs in de meeste gevallen nog steeds betaald wordt.

“Waar tijdens corona enorm veel vraag was naar woningen en er bijgevolg totaal niet onderhandeld werd over de prijs, zien we dit nu soms wel weer gebeuren. Maar ook dat valt nog steeds heel goed mee. Vaak beseffen kopers dat ze hun droomwoning niet willen laten schieten voor een som die over een termijn van pakweg 20 jaar verspreid wordt en bijgevolg verwaarloosbaar is. Dus vinden ze het de investering heel vaak waard om zekerheid te hebben hun droomwoning niet te missen.” Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed

West-Vlaanderen: absolute koploper in miljoenenpanden

Traditiegetrouw zet West-Vlaanderen zich nog steeds neer als provincie met het meest verkochte miljoenenwoningen. Zo werden er dit jaar 489 panden boven het miljoen euro verkocht in deze provincie. Het ging daarbij om 193 appartementen waarbij Knokke er boven uitsteekt met maar liefst 156 verkochte miljoenenappartementen.

Antwerpen: tweede favoriet

De provincie Antwerpen volgt West-Vlaanderen op met een totaal van 384 miljoenenpanden waarvan zo’n 80 procent huizen zijn. Dit heeft te maken met de vele villawijken die de provincie in het Noorden van ons land kent.

Brussel: hoofdstad van Europa

Met een verkoop van 326 miljoenenwoningen, volgt Brussel de provincie Antwerpen op. Dit komt deels door de rijke aanwezigheid van expats in de regio. Het zijn de gemeenten Ukkel, Elsene en Etterbeek waar vorig jaar de meeste miljoenenpanden verkocht werden.

Oost-Vlaanderen: waar voor je geld

Bepaalde delen van Oost-Vlaanderen profileren zich – terecht – als goedkope(re) vastgoedregio’s, waar je rust en het landelijke leven terugvindt. Op locaties die ver van de grote invalswegen liggen, zijn er hierdoor vaak parels te vinden waarbij koper meer dan waar voor het geld vinden, ook in het segment van de miljoenenwoningen. Tegelijkertijd zijn er een aantal regio’s zoals bijvoorbeeld Sint-Martens-Latem die al jaren in het lijstje met hoge verkoopcijfers van miljoenenpanden staan. In Oost-Vlaanderen werden vorig jaar 248 huizen en 29 appartementen boven het miljoen verkocht.

Vlaams-Brabant: centraal gelegen ​

Geografisch gezien ligt Vlaams-Brabant – naast zijn eigen centrumstad Leuven – niet ver van andere grootsteden zoals Brussel en Antwerpen. Hierdoor kent de regio ook succes en durven de prijzen daardoor sneller oplopen. In 2022 werden er concreet 224 miljoenenpanden verkocht waarvan slechts 17 appartementen.

Limburg: kleinere maar stabiele markt

Limburg kent in Vlaanderen de meeste gunstige vastgoedprijzen, althans vanuit het perspectief van de toekomstige eigenaar bekeken. Dat maakt dat je voor heel luxueuze panden vaak niet de kaap van 1 miljoen euro bereikt. Toch werden er vorig jaar 53 miljoenenpanden verkocht, waarvan slechts 6 appartementen, wat beduidend meer is dan in 2021. Voor wie het zich afvraagt: Diepenbeek is hier dan weer de koploper met 3 van de 6 appartementen. ​

 

Bart Van Delm

Managing Director, Hillewaere Vastgoed - Christie's International Real Estate Belgium

Hannelore Schmid

Senior PR Consultant, Bepublic Group

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be