“Opkoopbescherming zal vastgoedprijzen niet drukken”

Vastgoedexpert Filip Dewaele reageert op voorstel Vooruit

“Door investeerders uit de markt te houden, loop je het risico dat ontwikkelaars en promotoren minder aanbod zullen creëren, zeker in bepaalde gebieden. Als je de vastgoedprijzen wil drukken, moet je net voor meer aanbod zorgen.” Dat zegt Filip Dewaele, Voorzitter van Dewaele Vastgoedgroep - één van de grootste makelaars van ons land - in een officiële reactie op het nieuws dat Vooruit een opkoopbescherming wil invoeren.

Vooruit wil dat Vlaamse steden en gemeenten met een ‘opkoopbescherming’ astronomische huur- of koopprijzen kunnen tegengaan in bepaalde wijken. Kopers moet er dan zelf wonen of een betaalbare huurprijs instellen. 

Dat voorstel zal volgens vastgoedexpert Filip Dewaele niet het gewenste effect halen. 

“De regel klinkt mooi in theorie maar zorgt niet voor meer woningen. En de enige manier om de vastgoedprijzen écht te drukken is zorgen voor meer aanbod. Vandaag worden zowat de helft van de nieuwbouwpanden gekocht door investeerders. Daardoor heb je veel interesse bij ontwikkelaars en promotoren om nieuwe woningen te creëren. Maar als dit zou ingevoerd worden, ga je investeerders net ontmoedigen om te investeren.”

“Elke investeerder wil rendement halen. Dat kan zeker ook via een sociaal verhuurkantoor maar dat zal altijd minder zijn dan via de privéhuurmarkt. Minder interesse van investeerders betekent automatisch dat het voor promotoren en ontwikkelaars minder interessant wordt om grote projecten in bepaalde gebieden te ontwikkelen. Gevolg: meer schaarste op de panden die er komen en dus meer opbod. Daarmee creëer je dus het omgekeerde effect.”

Filip Dewaele, vastgoedexpert 

Volgens Dewaele zullen we de komende jaren bovendien net nog meer gaan huren.  

“Onze bevolking groeit, er komen meer singles en eenoudergezinnen en we veranderen sneller van woning. Dus de vraag naar huren stijgt. Bovendien komen er steeds meer vastgoedfondsen op die volop inzetten op deze nieuwe huurders. Dat heeft twee effecten: die nieuwbouwpanden zijn kwalitatiever en duurzamer dan de bestaande en verouderde huurwoningen én door het stijgende aanbod zijn de huurprijzen meer onder controle. Die zijn namelijk minder snel gestegen dan de verkoopprijzen. Dat er meer en kwalitatiever aanbod komt, is net een goede zaak.” 

Met dit voorstel van Vooruit neem je een pand van de verhuurmarkt af en zet je het op de verkoopmarkt maar je creëert er niet meer woningen mee. Dat zal vroeg of laat een negatieve invloed hebben, met minder huurpanden stijgen de huurprijzen, en met minder belegger-kopers zijn promotoren minder gemotiveerd om meer woningen te bouwen.”

Filip Dewaele, vastgoedexpert 

Filip Dewaele

Voorzitter, Dewaele Vastgoedgroep

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be