Opinie: "Regering moet zelf beslissen over nachtarbeid"
30 januari 2018
Jo De Wolf, de ceo van logistieke vastgoedspeler Montea, roept de politiek op om los van de vakbonden knopen door te hakken over de voorwaarden waarop nachtarbeid in de distributiesector moet georganiseerd worden. Volgens de topman hebben de vakbonden te lang geaarzeld om in te grijpen, met het Carrefour-debacle tot gevolg. “Bij gebrek aan inzicht omtrent de hoogdringendheid wordt het dan de verantwoordelijkheid van de politiek om in te grijpen”, aldus de topman.
Vorige week kregen we in elk journaal beelden te zien van huilende Carrefour-medewerkers, aan de ingang van hun hypermarkt. Een plaats waar ze de afgelopen jaren het beste van zichzelf hadden gegeven. Hun ontgoocheling en angst voor een onzekere toekomst laten niemand onverschillig. Vakbonden en politici rolden over elkaar om éénstemmig hun misprijzen te uiten omtrent de harteloze communicatie vanwege de directie van Carrefour.
Maar net als u en ik zijn deze Carrefour-medewerkers na hun werk ook consumenten. Consumenten die waarschijnlijk – net als u en ik – de afgelopen maanden na het werk, een paar van hun laatste kerstaankopen hebben besteld via het internet bij bol.com in Waalwijk of Coolblue in Tilburg.
Reeds enkele jaren slaan retailfederaties en werkgevers dezelfde trom: retail schuift op naar e-tail en België verliest in deze de strijd om e-commerceplatformen aan Nederland. In hetzelfde ritme worden ook steeds dezelfde drie redenen aangehaald: onze Belgische arbeidskost is te hoog, onze mobiliteit te laag en onze arbeid onvoldoende flexibel. Tot vorige week kon deze verloren strijd met Nederland weggezet worden als een gemiste opportuniteit. Met de meer dan 1.000 ontslagen van afgelopen week wordt het voor velen vandaag eindelijk duidelijk dat het missen van de e-commerceboot ook zal leiden tot netto-jobverlies, ondanks de hoogconjunctuur die we vandaag beleven en die een aantal handicaps tijdelijk zal verbergen.
In plaats van zich blind te staren op de manier waarop de boodschap door de Carrefour-directie werd gegeven, zouden beleidsmakers en vakbonden zich beter focussen op de redenen waarom deze retailjobs verloren gaan en hoe we deze in de e-tailsector kunnen terugwinnen. België en Nederland zijn met hun strategische havens en luchthavens voor internationale spelers de poort naar Europa. Maar hoe kunnen we er binnen deze regio voor zorgen dat een nieuwe e-tailspeler binnen deze regio kiest voor een huisvesting in België? Een logische vraag, want als internationale ontwikkelaar en belegger in logistieke platformen in België, Nederland en Frankrijk zien wij de jongste jaren quasi elke nieuwe speler steeds weer voor Nederland kiezen.
Enggeestig
De vakbonden die vandaag ontgoocheld zijn in de houding van de Carrefour-directie, zijn ook dezelfde vakbonden die reeds lange tijd door de politiek de sleutels in handen hebben gekregen om nachtarbeid mogelijk te maken in België en zo nieuwe jobs te creëren. De vakbonden die vandaag vrezen dat de bijna ex-Carrefour-medewerkers enkel tijdelijke en deeltijdse jobs zullen aangeboden krijgen, zijn dezelfde vakbonden die nieuwkomers in de e-tail naar Nederland hebben gedreven omdat ze in België blind bleven voor de opportuniteiten die e-commerce en de noodzakelijk daaraan verbonden nachtarbeid konden bieden voor onze economie.
Indien de vakbonden er voor kiezen om inderdaad halsstarrig deze nieuwe economische realiteit niet te willen inzien en enggeestig achterblijven in een verouderd economisch denken waarin enkel een voltijdse job voor onbepaalde duur van 9u tot 17u een volwaardige job kan genoemd worden, dan zijn ze het niet waard om die sleutels in handen te houden. De vraag dringt zich op: wie vertegenwoordigen deze mensen nog? Bij gebrek aan inzicht omtrent de hoogdringendheid wordt het dan de verantwoordelijkheid van de politiek om in te grijpen. Het zou dan ook een logische, eenvoudige en efficiënte keuze zijn indien de regering zelf zou beslissen onder welke voorwaarden nachtarbeid in de distributiesector kan georganiseerd worden.
In een sector die zo snel evolueert is het absoluut noodzakelijk dat we deze menselijke catastrofe aangrijpen als een opportuniteit om beslissingen door te drukken en op korte termijn door te breken. Zeker met onze belangrijke troeven zoals meertaligheid en hoge arbeidsproductiviteit moeten we even flexibel kunnen zijn als onze buren. Alleen zo kunnen we een logische keuze worden voor internationale e-commerce spelers als nieuwe vestigingsplaats.