Open brief van de vastgoedsector: "De vastgoedsector 2.0. bestaat, wij willen het aantonen"
26 april 2018
In een land waar de bevolking jaar na jaar groeit en de openbare infrastructuur zijn beste tijd heeft gehad, is de nood aan een ruimtelijke hertekening groter dan ooit. Politiek en vastgoedsector moéten daarom samenwerken. De realiteit is echter dat vele politici vandaag liever niet meer gezien worden met vastgoedmensen, en vice versa. De angst om in het hoekje van de achterkamerpolitiek te worden geduwd, regeert. Maar angst is een slechte raadgever. Op enkele maanden van de gemeenteraadsverkiezingen roepen 150 vastgoedprofessionals daarom hun collega’s én politici op om ramen en deuren open te gooien en in alle transparantie met elkaar te blijven praten.
De realiteit is wat ze is. De jongste maanden zijn er heel wat vastgoedschandalen in de pers opgedoken. Er zijn zaken gebeurd die de grenzen van het toelaatbare aftasten. Ze zijn gelukkig nog altijd de uitzondering, niet de regel. Maar de perceptie is anders.
Het doet ons beseffen hoe belangrijk het is om transparant te zijn, om in alle openheid te communiceren en uit te leggen wat we doen. Om tot sterke projecten te komen, moeten mensen nu eenmaal met elkaar spreken. Zo eenvoudig kan het zijn. Uiteraard moeten we er alles aan doen om beïnvloeding tegen te gaan. Maar dat doe je niet door schichtig in een hoekje te gaan zitten.
Dat vastgoedprofessionals steeds meer vanuit een ondernemersvisie meebouwen aan de steden en dorpen van morgen is immers ook de realiteit. Denk maar aan de ontwikkeling van Nieuw Zuid in Antwerpen, de reconversie van de Brusselse kanaalzone of de heropwaardering van de Leuvense binnenstad. Stuk voor stuk bouwprojecten waarin wonen, werken, winkelen en samenleven hand in hand gaan. Wie zulke moeilijke, risicovolle vastgoedprojecten tot een goed einde wil brengen, kan niet anders dan met de bevoegde instanties spreken. Met beleidsmakers dus. Met politici.
De vastgoedsector, en projectontwikkelaars bij uitstek, kunnen én willen het ook niet anders. De sector heeft de politiek nodig, en omgekeerd. Niet om zaakjes te regelen. Wél om projecten gerealiseerd te krijgen die een hefboom kunnen zijn voor een dorp, een stad, of een wijk. Als politici en vastgoedsector bovendien niet meer met elkaar rond de tafel kunnen zitten om het over hun plannen of stadsontwikkeling te hebben, is er op termijn maar één iemand de dupe van: de burger.
Daarom voeren we dit pleidooi voor transparantie en samenwerking. Realty, de grootste beurs voor vastgoedprofessionals in België die medio mei plaatsvindt, wil en kan in deze alvast een katalysator zijn. We zullen er niet toevallig politiek en vastgoed samenbrengen en hen in alle openheid laten discussiëren. Op die manier willen we meteen een nieuwe start creëren. Maar belangrijk: dezelfde openheid die tijdens een publiek forum wordt getoond, moet uiteraard ook straks aan de dag gelegd worden in vergaderzalen of meetingrooms. Zonder daarbij de zaken te vertragen of te bemoeilijken.
Deze open brief is dan ook een oproep aan alle collega-vastgoedprofessionals én de beleidsmakers. Dat ze geen schrik mogen hebben om met elkaar en het publiek te communiceren, binnen de regels van het spel en in de grootst mogelijke openheid. Succesverhalen komen er na veel dialoog maar ook na visie, vertrouwen en een pak durf. Het doel is duidelijk: projecten realiseren waar iedereen zich in thuis kan voelen. Maar daarvoor hebben we opnieuw een minimum aan vertrouwen nodig. De vastgoedsector 2.0. bestaat, wij willen het aantonen.
De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (UPSI-BVS), in naam van 150 projectontwikkelaars