Nooit geziene privé-collectie over Leopold II voor 44.200 euro geveild in Brussels veilinghuis

Unieke verzameling gaat naar tientallen verzamelaars

De grootste collectie ooit verzameld over Leopold II is vrijdagnamiddag voor een topbedrag van 44.200 euro onder de hamer gegaan in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions. De verzameling - goed honderden zeldzame karikaturen, foto’s, tekeningen, beeldjes en andere memorabilia - waren verzameld door Eric Van den Abeele, achterkleinzoon van Jules Thiriar, lijfarts en vertrouwenspersoon van Leopold II.

De 19e en 20e eeuwse verzameling lokte de afgelopen week alvast heel wat royalty liefhebbers, verzamelaars en liefhebbers van satire naar ons land. En dat hoeft niet te verbazen. De honderden originele karikaturen, zeldzame affiches, originele tekeningen, authentieke foto’s, penningen, beeldjes, objecten en andere memorabilia van koning Leopold II (1865-1909) waren nog nooit aan het grote publiek getoond.

Enkele van de meest uitzonderlijke items in de hele collectie waren verschillende reclameaffiches waarbij Leopold II en zijn vader Leopold I publiciteit maken voor sigaretten en likeur. Op één van zulke affiches werd Leopold II zelfs afgebeeld waar hij Montmartre in Parijs - in die tijd dé plek voor vertier van alle aard - aanprees.

De 19e en 20e eeuwse verzameling was in totaal geschat op een bedrag van om en bij de 30.000 euro maar ging gisteren voor een veelvoud onder de hamer. De volledige verzameling ging voor een bedrag van 44.200 euro (inclusief veilingkosten) naar tientallen verschillende verzamelaars.

“De collectie toont een uniek beeld van koning Leopold II dat veel Belgen niet kennen, één dat verder gaat dan de klassieke geschiedenisboeken. Het is mooi om te zien dat zoveel verzamelaars hier interesse voor tonen.”

Henri Godts, expert Arenberg Auctions

En opmerkelijk: voor het duurste lot uit de hele collectie - brieven aan en van zijn minnares Cléo de Mérode - legde een verzamelaar uiteindelijk 3.200 euro neer.

Achterkleinzoon

Eric Van den Abeele - de oorspronkelijke eigenaar van de verzameling én achterkleinzoon van Jules Thiriar, lijfarts en vertrouweling van Léopold II - is tevreden dat zijn collectie in de handen van andere liefhebbers van Leopold II komt. Hij startte op zijn 18e met het verzamelen en schuimde daarvoor 40 jaar allerhande beurzen en veilingen af. In 2014 bundelde hij zijn levenswerk in een boek ‘Léopold II - Caricatures d’un Roi’.

“Het doet me zeker wel iets om me van deze mooie verzameling te ontdoen maar ik ben verheugd dat die honderden objecten een tweede leven krijgen. Hopelijk kan het voor andere verzamelaars de start zijn van een gelijkaardige mooie collectie.”

Eric Van den Abeele, verzamelaar

Henri Godts

Expert, Arenberg Auctions

Koen Cypers

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be