Nieuwe trend: Vlaamse huizenjagers doen beroep op aankoopmakelaar

Zeven op de tien kopers steken meer dan acht maanden tijd in aankoop nieuwe woning

  • Voortaan kunnen Vlamingen die op huizenjacht gaan, net zoals in Nederland of in de V.S., beroep doen op een aankoopmakelaar. En dat is nieuw in ons land. De aankoopmakelaar verkoopt geen huizen - zoals vastgoedmakelaars doen - maar staat enkel en alleen aan de zijde van de koper die op zoek is naar een nieuwe woning.
  • Daar is in Vlaanderen meer dan ooit nood aan, zo blijkt uit een bevraging van Vinta, de eerste aankoopmakelaar in ons land. Zeven op de tien Vlamingen doen er vandaag al meer dan acht maanden over om effectief hun handtekening onder het compromis te zetten. En dan nog blijven velen achter met een wrang gevoel, omdat ze denken te snel of te duur gekocht te hebben.

In België schakelt ongeveer de helft van alle verkopers een vastgoedmakelaar in. De andere helft probeert zijn of haar woning via een notaris te verkopen of doet het gewoon op eigen houtje. Maar een makelaar inschakelen als je een woning wil ‘kopen’? In Nederland en in de V.S. doet bijna iedereen het, bij ons is het behoorlijk nieuw. Tot nu toe werd meestal de handige Harry van de familie onder de arm genomen. Al lijkt dat stilaan te veranderen nu ook de eerste aankoopmakelaar in ons land is opgestart. Die werkt exclusief voor de koper, en niet voor de verkoper.

"De handige nonkel van de familie zit altijd vol goede bedoelingen, maar achteraf blijkt hij dikwijls toch nog bepaalde zaken over het hoofd te hebben gezien. En eigenlijk kan je hem dat ook niet kwalijk nemen, want hij is nu eenmaal geen expert.” 

Hendrik Tanghe, aankoopmakelaar Vinta

Samen met Eline Geers ontrolde hij nauwelijks een jaar geleden zijn eerste plannen voor de introductie van de aankoopmakelaar in Vlaanderen. Vandaag zijn de eerste aankoopmakelaars actief in West- en Oost-Vlaanderen, maar bedoeling is dat ze straks in heel Vlaanderen paraat staan."

Wrang gevoel

Dat de Vlaming klaar is voor deze nieuwe trend, blijkt uit het feit dat we almaar minder over één nacht ijs gaan bij de belangrijkste aankoop in ons leven: een huis. Volgens een bevraging bij 150 Vlamingen die recent een woning of appartement kochten, blijkt dat 11 procent zichzelf ruimschoots vier maanden gunt om effectief over te gaan tot een aankoop. Maar veel opmerkelijker: liefst 67 procent van de kopers geeft zichzelf meer dan acht maanden de tijd. Met andere woorden: de Vlaming wil écht zeker zijn van wat hij koopt.

En toch blijven nog heel wat kopers met een wrang gevoel achter wanneer ze hun handtekening onder het compromis gezet hebben. De meest voorkomende klachten die achteraf alsnog opduiken, zijn: te snel het compromis getekend, te duur gekocht, te veel druk van de makelaar, en bouwovertredingen of technische onvolmaaktheden die uit het niets boven water komen.

"Om dit soort problemen te vermijden, willen kopers zich almaar vaker professioneel laten begeleiden. Alleen zoeken ze iemand die onafhankelijk werkt, en niet iemand die op het einde van de rit door de verkoper wordt betaald. Daarom helpen we met de effectieve zoektocht naar de droomwoning, maar zeker ook met de prijsonderhandelingen, de stedenbouwkundige vragen of met het correct inschatten van de renovatiekosten.”

Hendrik Tanghe, aankoopmakelaar Vinta

Kopzorgen

Dat de aankoop van een woning geen makkelijke oefening is voor de meeste Vlamingen, mag duidelijk zijn. De drie meest voorkomende kopzorgen gaan niet toevallig over het financiële en fiscale plaatje. Zo zitten de meeste kopers met vragen over de eventuele renovatiekosten en de energiezuinigheid. Niet minder dan 94 procent van de huizenjagers zegt begaan te zijn met het energiezuinig karakter van de toekomstige woning.

Daarnaast zijn er de zorgen over de aankoop als samenwonende en over de hoogte van het openingsbod. Zeker wat dat laatste betreft, zijn financiële vragen niet abnormaal. 47 procent van de bevraagde kopers zegt bij het begin van de aankoop over minder dan 25.000 euro eigen middelen te beschikken, wat het uitbrengen van een bod er niet eenvoudiger op maakt.

"Een eigen woning verwerven is tegenwoordig echt geen evidentie meer. En juist daarom wil de Vlaming zoveel mogelijk problemen of obstakels uitsluiten. Hij wil, vooraleer hij koopt, honderd procent zeker zijn dat hij juist koopt.”

Hendrik Tanghe, aankoopmakelaar Vinta

Ter info: zoek je een Vlaming die recent beroep deed op een aankoopmakelaar, dan kunnen we je met kopers in contact brengen.

 

Over Vinta: Vinta is de eerste aankoopmakelaar in ons land die exclusief in opdracht van de koper werkt. Zaakvoerders zijn Hendrik Tanghe en Eline Geers, beiden gepokt en gemazeld in de vastgoedwereld. Vinta heeft één nobel doel: ze willen mensen helpen bij de aankoop van hun droomwoning. Meer nog: ze willen vermijden dat de koop van je leven uitdraait op een nachtmerrie. Meer info vind je op vinta.be.

 

Hendrik Tanghe

Aankoopmakelaar, Vinta

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be