Nieuwe studie wijst uit: België moet voluit inzetten op edge datacenters voor digitaal leiderschap

Willen onze bedrijven én consumenten straks ten volle genieten van nieuwe technologieën, zoals 5G en zelfrijdende wagens, dan moet ons land dringend meer datacenters bouwen. Al staat ons land niet hoog op de prioriteitenlijst van Big Tech-bedrijven, zo blijkt uit de Data Center Location Index 2021 van het internationale advies- en ontwerpbureau Arcadis, die de beste locaties voor datacenters oplijst. België bekleedt een weinig benijdenswaardige 32ste plaats op 50 landen. Oorzaak is vooral de grote afstand van ons land tot de overzeese glasvezelverbindingen. “Ook ons traag vergunningenbeleid speelt ons parten”, klinkt het bij Arcadis. “Willen we toch een digitale koploper zijn, dan bieden zogeheten kleine ‘edge data centers’ een oplossing.”

Het dataverbruik is het afgelopen jaar in de hele wereld fors toegenomen. Ook in ons land. COVID-19 zorgde ervoor dat we allemaal maximaal thuis moesten werken. Door de lockdown - en het verbod op niet-essentiële verplaatsingen - zochten heel veel mensen voor hun ontspanning ook hun heil bij streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en Play (More). Een snelle dataoverdracht zal dan ook in de toekomst nog belangrijker worden. 

Om dat te garanderen zijn meer datacenters nodig. En daar ontbreekt het ons land vandaag aan. Specialisten van Arcadis onderzochten onlangs op welke manier zo’n uitbreiding het beste gebeurt. Ideaal zou dat met grote datacenters zijn. Maar die piste lijkt vandaag een utopie. 

Arcadis ging dan ook na welke criteria de Big Tech-bedrijven hanteren om in sterk ontwikkelde landen grote datacenters te bouwen. Die analyse resulteerde uiteindelijk in een Data Center Location Index 2021. De resultaten voor ons land zijn niet bepaald rooskleurig. België bekleedt amper een 32ste plaats. Enkel Tsjechië en Portugal scoren nog slechter in Europa. Onze buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland doen het stukken beter.

“Grote datacenters vertegenwoordigen evenredige investeringen bij Big-Techbedrijven. Zij willen dan ook dat hun datacenters snel operationeel zijn. Een van de struikelblokken om vandaag grote datacenters in ons land te bouwen, blijkt een traag vergunningenbeleid te zijn. Kennis van de lokale markt en voorschriften is dan ook cruciaal.”

Peter Toulet, Data Center Expert Arcadis België

Digitale koploper

Geen goed rapport voor België dus, maar volgens de experts van Arcadis heeft ons land nog wel mogelijkheden om alsnog de digitale koploper te worden die het wil zijn. Dat kan onder meer door maximaal in te zetten op zogenaamde ‘edge data centers’. Deze lokale, kleinere datacenters staan in verbinding met de grote datacenters in bv. Londen, Amsterdam of Frankfurt en verbeteren de connectiviteit en de snelheid van de dataoverdracht, dichtbij de gebruiker. De kortere tijd tussen het ontwerp en de ingebruikname van zo’n kleiner datacenter is ook interessanter voor investeerders en techbedrijven.

“België is vandaag een blinde vlek als het gaat om grote datacenters. Dat komt doordat ons land geen rechtstreekse glasvezelverbinding heeft met de VS, waar de grote techbedrijven huizen. Nederland heeft dat wel en de regio rond Amsterdam is dan ook een hot spot voor datacenters. Maar Nederland zit aan zijn limiet, de druk van al die datacenters op het Nederlandse elektriciteitsnet is enorm. Onvermijdelijk zal er de komende jaren dan ook naar ons land gekeken worden om hier - kleinere - datacenters te bouwen.”

Kristof Peperstraete, CEO Arcadis België

Verwarming voor gebouwen

Edge data centers kunnen trouwens niet alleen voor een betere connectiviteit zorgen. Als er bij het ontwerpen van deze datacenters veel aandacht besteed wordt aan duurzaamheid, kunnen ze ook voor andere doeleinden ingezet worden, zoals de verwarming van gebouwen.

“De servers in de datacenters geven heel wat warmte af, die vandaag verloren gaat. Die restwarmte kunnen we via een warmtenet hergebruiken als verwarmingsbron in onze steden. Een ander voordeel is dat edge data centers ook kunnen bijdragen aan de stabilisatie van het elektriciteitsnet. Dat is zeker in het licht van de geplande kernuitstap een extra troef. Arcadis heeft alle expertise in huis om deze datacenters bijzonder duurzaam te ontwerpen.”

Peter Toulet, Data Center Expert Arcadis België

Katrien Hermans

Marketing & External Communication Specialist, Arcadis België

Peter Toulet

Data Center Expert, Arcadis België

Lieven Van den Bogaerd

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be