Nieuwe maatregelen moeten ons ook in 2016 massaal Spaans vastgoed doen kopen

  • Vanaf 2016 betalen buitenlanders slechts 19% meerwaardebelasting als ze na een paar jaar hun vastgoedinvestering verkopen. In 2014 was dat nog 21 procent.

  • Sector vraagt om Spaanse makelaars aan strengere regels te onderwerpen, gezien 28 procent van hen illegaal zou optreden.

  • Volgens de Spaanse registratiekantoren stevenen we dit jaar opnieuw af op een recordaantal buitenlanders dat in Spanje een woning kocht.

Nooit eerder kochten zoveel buitenlanders een Spaans buitenverblijf als in 2015. Volgens de pas gepubliceerde statistieken van de Spaanse registratiekantoren zullen tegen eind dit jaar zo’n 360.000 buitenlanders een Spaanse casa gekocht hebben, waaronder ongeveer 3.000 Belgen. Om ook volgend jaar de ‘schwung’ in de Spaanse vastgoedmarkt te houden, kondigt Spanje nieuwe maatregelen aan. Zo zullen buitenlanders vanaf 2016 minder meerwaardebelasting moeten afdragen aan de Spaanse staatskas als ze hun investering in de toekomst verkopen.  

***

In 2015 draaide de Spaanse vastgoedmarkt op volle toeren, en ook in 2016 willen de Spanjaarden het tempo erin houden. Zowel de Spaanse regering als de financiële- en de vastgoedsector doen er alles aan om de markt niet te laten slabakken. Zeker nu de vastgoedprijzen in de lift zitten en straffe vastgoedkoopjes eerder uitzondering dan regel zijn geworden.

Eén van de maatregelen die in het oog springen, is dat buitenlanders vanaf begin volgend jaar minder meerwaardebelasting zullen moeten afdragen aan de Spaanse staatskas als ze hun (recente) vastgoedinvestering weer verkopen. In 2014 bedroeg de belasting op de gerealiseerde meerwaarde nog 21 procent. Vanaf januari 2016 zal dat ‘nog maar’ 19 procent zijn.

“Maar ook de banken zijn een stuk soepeler geworden in hun kredietverstrekking aan buitenlanders. Tot voor kort sloten ongeveer tien procent van de Belgen die een tweede verblijf kochten in Spanje een lening af. Vandaag zien we dat dit al makkelijk 20 procent is. Bovendien lanceren de banken, samen met de projectontwikkelaars, ook nieuwe koopformules. Zo duiken de eerste groepsaankoop voor een Spaans buitenverblijf op, en dat tegen kortingstarieven van ruim 20 procent bij gezamenlijke aankoop.”  

Marleen De Vijt van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed

Minstens even opmerkelijk is de toegenomen aandacht van de Spanjaarden voor consumentenbescherming. Zeker nu blijkt dat 28 procent van de Spaanse vastgoedmakelaars illegaal zou optreden. “Men beseft dat dit investeerders kan afschrikken. En precies daarom is de sector zelf vragende partij om de Spaanse vastgoedmakelaars aan strengere regels te onderwerpen”, aldus De Vijt.

Zweden steken Belgen voorbij

Voorlopig blijft de Spaanse vastgoedmarkt op peil. Volgens de nieuwe cijfers van de Spaanse registratiekantoren kochten zo in totaal 270.507 buitenlanders een Spaanse casa tijdens eerste drie trimesters van dit jaar. Als de tendens zich blijft voortzetten, zullen dat tegen eind dit jaar ruim 360.500 zijn, oftewel een stijging van 13 procent in vergelijking met 2014. Toen kochten in totaliteit 318.928 buitenlanders een Spaans buitenverblijf.

Ook op de Belg blijft de Spaanse vastgoedmarkt voorlopig nog haar aantrekkingskracht behouden. Van begin dit jaar tot nu investeerden zo 2.235 Belgen in Spanje: 815 in het eerste trimester, 724 in het tweede trimester, en 696 in het derde trimester. Tegen eind dit jaar verwacht men af te tikken op 2.980 Belgen die in 2015 een Spaans buitenverblijf kochten. Of beter gezegd: nog maar eens zo’n 4 procent méér dan vorig jaar.

“Ondanks de recordcijfers is ons land toch een plaatsje achteruit gegaan in de lijst van grootste buitenlandse investeerders in de Spaanse vastgoedmarkt. Lange tijd gingen enkel de Britten, de Fransen en de Duitsers ons vooraf. Volgens de Spaanse registratiekantoren moeten we sinds begin deze zomer ook de Zweden laten voorgaan. We kopen dus nog veel in Spanje, maar de grootste piek lijkt nu echt wel te zijn bereikt.”

Marleen De Vijt

Dajo Hermans

Managing partner, Bereal

Marleen De Vijt

Managing partner, Azull

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be