Vastgoedexperten waarschuwen: kopers die monument willen renoveren doen niet zomaar wat ze willen
Makelaars tevreden over verlaging registratierechten voor monumenten
4 januari 2018
Wie een monument koopt om er permanent in te wonen, zal straks niet langer 5 procent maar slechts 1 procent registratierechten moeten betalen op de aankoopprijs. Vastgoedmakelaars juichen de maatregel van Vlaams minister Bart Tommelein toe. “Zulke panden blijven nu gemakkelijk vijf jaar in de portefeuille zitten en vinden dankzij deze maatregel sneller een nieuwe eigenaar”, zegt Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed. Hij wijst er wel op dat je niet zomaar alles mag verbouwen in een monument
Vele Vlamingen denken misschien dat een ‘monument’ steevast een eeuwenoud pand is waar onlosmakelijk een befaamde geschiedenis aan verbonden is. Dat is echter niet altijd het geval. Een monument kan even goed een huisje in een begijnhof zijn, een oud schoolgebouw, een fraaie watermolen of een in onbruik geraakte art-decovilla.
“Regelmatig komen zulke panden in onze portefeuille terecht. Ze raken in sommige gevallen moeizaam verkocht. Zo staat bij ons bijvoorbeeld al vijf jaar een oud herenhuis in neoclassicistische stijl in Turnhout te koop. Een gemiddelde woning binnen dezelfde prijsklasse verandert na zes à twaalf maanden van eigenaar. Monumenten raken vaak moeilijk verkocht omwille van een hoge aankoopprijs én hoge renovatie- of onderhoudskosten. Door de klassering vrezen potentiële kopers dat de kosten aanzienlijk hoger uitvallen dan bij een niet geklasseerde woning. Daarom juichen we nu het initiatief toe om de registratiekosten met 4% te verlagen. Zo maak je niet alleen de aankoop van een monument een stuk goedkoper, je biedt kandidaat-kopers ook een pak meer financiële ademruimte om te renoveren of het pand goed te onderhouden.”
Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed
Maar opgelet, wie wil renoveren, doet overigens niet zomaar wat hij wil.
“Je mag verbouwen, maar je moet altijd een vergunning aanvragen. Wanneer je de esthetische waarde van delen van het pand, zoals bijvoorbeeld de gevel of een open haard, dreigt aan te tasten, is het zeker aangeraden om advies in te winnen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. Wanneer je die delen renoveert moet de esthetische waarde net groter worden. Het is dus niet toegelaten om pakweg een origineel art deco venster te vervangen door een pvc-raam.”
Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed