Nieuwe Belgisch-Nederlandse joint venture investeert 280 miljoen euro in groeiende huurdersmarkt

ION, Bouwinvest en CBRE GIP zien aandeel Belgische huurders stijgen tot boven 30 procent

Vastgoedspeler ION, bekend als projectontwikkelaar van o.a. de Boerentoren in Antwerpen, start een unieke samenwerking met de internationale institutionele vermogensbeheerders Bouwinvest Real Estate Investors en CBRE Global Investment Partners. Samen willen ze 280 miljoen euro investeren in nieuwbouwwoningen en -appartementen die uitsluitend bestemd zijn voor de verhuurmarkt. “België is traditioneel een kopersmarkt, maar we evolueren naar een situatie waarin 30% een woning huurt”, luidt het. “In de komende jaren zal dit nog sterker evolueren, net zoals we het voorbije decennium in Nederland zagen.”

Vandaag is goed 72% van de Belgen nog huiseigenaar. Een recente studie leert echter dat professionals binnen de sector verwachten dat het eigenaarschap tegen 2030 opnieuw zal zakken naar 65%, het niveau van 1995. In absolute aantallen gaat het dan om tienduizenden Belgen die bijkomend een woning huren in plaats van er zelf een te bezitten. In grote steden zoals Brussel, Antwerpen, Charleroi, Gent, Luik en Leuven ligt het aantal woningbezitters inmiddels al onder de 55%. Zeker bij nieuwbouw - ook rondom de grote steden - zet een dalende trend zich stilaan in.

Dat de Belgische verhuurmarkt groeit, is voor een stuk te verklaren door een mentaliteitswijziging. Zo wisselen vele jongeren vandaag regelmatig van job, reizen ze veel meer, onderbreken ze al eens hun carrière, enzovoort. Velen spenderen hun inkomen dan ook anders dan pakweg tien jaar geleden. Daarnaast wordt de aankoop van een nieuwbouwwoning financieel moeilijker voor een toenemend aantal Belgen.

Dit biedt mogelijkheden voor projectontwikkelaars én investeerders. Daarom start ION, samen met twee partners, een nieuw residentieel investeringsplatform: ION Residential Platform (IRP). Het gaat om een joint venture met twee internationale institutionele vermogensbeheerders: Bouwinvest en CBRE Global Investment Partners. Samen plannen ze initieel 280 miljoen euro te investeren in betaalbare, duurzame nieuwbouwprojecten met kwaliteitsvolle huisvesting. Die aanzienlijke investeringscapaciteit kan op termijn nog toenemen.

Focus op duurzaamheid

ION Residential Platform (IRP) wordt meteen ook het allereerste niet-beursgenoteerde institutionele woningplatform van België. Het zal zich in de eerste plaats richten op de grootste Belgische steden. De projecten komen deels uit de pijplijn van projectontwikkelaar ION, maar zullen ook aangevuld worden met die van andere ontwikkelaars. Het platform plant om in de komende maanden al een aantal aankopen te realiseren.

Bouwinvest en CBRE Global Investment Partners, namens een van haar klanten, nemen een gelijk economisch belang in de joint venture, ION neemt een minderheidsbelang en zal eveneens optreden als dienstverlener. De joint venture zal een initiële investeringscapaciteit hebben van 280 miljoen euro, met de verwachting dat dit in de loop van de tijd zal toenemen.

IRP wil vooral ook een referentie worden bij huurders. En dit door kwaliteitsvolle en professioneel beheerde woningen aan te bieden. Daarnaast moeten de duurzame projecten van het platform ook actief bijdragen aan een meer klimaatvriendelijke woningmarkt. Voor de partners zal de joint venture dan weer een stabiel lange termijn rendement opleveren, met zicht op verdere groei in een aantrekkelijke nieuwe markt.

“De lancering van deze joint venture is een volgende stap in de ontwikkeling van ION, waarbij wij naast ontwikkelaar ook als belegger actief worden. Wij geloven in de Belgische markt voor huurwoningen en hebben de ambitie hier fors in te groeien. Door de samenwerking met twee toonaangevende institutionele beleggers kunnen wij onze ambities versneld realiseren. Door het combineren van elkaars expertise zullen wij in staat zijn om snel te groeien en maximaal in te zetten op duurzaamheid en innovatie in deze nieuwe markt.”

Davy Demuynck en Kristof Vanfleteren, co-CEO’s van ION

“Betaalbare en duurzame huisvesting ter beschikking stellen is een van onze belangrijkste doelstellingen. Bovendien is het ook een van onze voorkeursstrategieën op het vlak van investeringen in heel Europa. Deze investering stelt ons in staat om die strategie ten volle uit te spelen in een defensieve markt met sterke fundamenten op de lange termijn. We zijn verheugd om met ION en Bouwinvest samen te werken om een aantrekkelijk product en sterk platform te bouwen.”

Line Verroken, Senior Investment Manager, CBRE Global Investment Partners

“Betaalbare huisvesting als een beleggingscategorie biedt een interessante opportuniteit om zowel op financieel als sociaal vlak waarde te creëren. De fundamenten voor deze investering zijn sterk, als gevolg van aanhoudende verstedelijking en een groeiend woningtekort in stedelijke gebieden. Gezien de aanhoudende vraag en het lagere risiconiveau, zijn we enthousiast om onze investeringen in dit segment uit te breiden, en zijn we verheugd om deze specifieke strategie voort te zetten samen met ION en CBRE GIP.”

Jasper Petit, Senior Portfolio Manager European Investments, Bouwinvest

“Met deze investering verstevigen wij onze aanwezigheid in België en in het bijzonder de grootste steden. De investering draagt ook bij aan de doelstellingen van Bouwinvest om op lange termijn een solide rendement te realiseren en dat op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier.”

Robert Koot, Director European Investments, Bouwinvest

“We zijn bijzonder fier op de oprichting van deze joint venture. We zijn ervan overtuigd dat de wereldwijde ervaring van Bouwinvest en CBRE GIP op het vlak van residentiële investeringen, in combinatie met ION’s pijplijn, expertise op het vlak van duurzaamheid en lokale expertise, zal leiden tot prachtige resultaten. De Belgische markt van residentiële investeringen is zeer interessant en deze stap geeft deze markt een extra impuls.”

Casper van Grieken, Head of CBRE Capital Advisors Netherlands

CBRE Capital Advisors trad op als corporate finance-adviseur van ION en begeleidde het transactieproces.

 

Over ION
ION is een vernieuwende projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder die de nadruk legt op zowel kwalitatief hoogstaande architectuur, duurzaamheid van het ontwerp als innovatieve toepassingen in de eerder klassieke vastgoedsector. ION heeft kantoren in Brussel, Antwerpen en Waregem. De projecten zijn geografisch verspreid over heel België. ION ontwikkelde de laatste jaren een 30-tal projecten met een totale waarde van 650 miljoen EUR (100 % verkocht en gerealiseerd), en heeft een pijplijn van meer dan 80 projecten met een waarde van 2,4 miljard EUR. Met haar uitgebreide expertise, zowel commercieel, technisch, fiscaal, juridisch als financieel, slaagt ION erin om toegevoegde waarde te creëren voor alle stakeholders. ION is gespecialiseerd in gemengde complexe projecten met een combinatie van residentieel en commercieel vastgoed. Bovendien beschikt ION over een dynamisch team van 100 vastgoedspecialisten. Meer info op www.ion.be.

Over Bouwinvest
Bouwinvest Real Estate Investors B.V. investeert voornamelijk vermogen van institutionele beleggers (pensioenfondsen en verzekeraars) in vastgoed. We beleggen voor de lange termijn een vermogen van in totaal € 12,9 miljard in verschillende vastgoedsectoren. Wij trachten een rol te spelen in het bijdragen aan city landscapes van de toekomst en hun ontwerp te beïnvloeden. Ons vermogensbeheer draagt bij aan duurzaamheid, leefbaarheid en bereikbaarheid in de stedelijke omgeving en het verbeteren van de pensioenuitkeringen van onze klanten. Zo creëren we zowel maatschappelijk als financieel rendement. Kortom: we creëren echte waarde voor het leven. Kijk voor meer informatie op www.bouwinvest.com.

Over CBRE Global investment Partners
CBRE Global Investment Partners (CBRE GIP) is een divisie van CBRE Global Investors. CBRE GIP levert beleggingsoplossingen die zijn toegespitst op de individuele doelstellingen van klanten door portefeuilles samen te stellen met behulp van private fondsen, secundaire fondsen, co-investeringen en joint ventures, waarbij voor elke strategie wordt samengewerkt met toonaangevende exploitanten en fondsbeheerders. De beleggingen bestrijken het risicospectrum van kern tot uitgebreid, kunnen mondiaal of regionaal van aard zijn, en maken gebruik van een verscheidenheid aan beleggingsinstrumenten op basis van de voorkeuren van klanten. CBRE GIP had op 30 september 2020 34,9 miljard dollar aan vermogen onder beheer (AUM)*.

CBRE Global Investment Partners Limited is in het Verenigd Koninkrijk gemachtigd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority (FCA) en is tevens een geregistreerd beleggingsadviseur bij de Securities Exchange Commission van de Verenigde Staten.

* Omvat 8,7 miljard dollar aan AUM beheerd door aan CBRE Global Investors gelieerde ondernemingen. Beheerd vermogen (AUM) verwijst naar de reële marktwaarde van vastgoedgerelateerde beleggingen waarop CBRE Global Investors wereldwijd toezicht houdt, diensten op het gebied van beleggingsbeheer en ander advies verleent en die over het algemeen bestaan uit beleggingen in vastgoed; aandelen in fondsen en joint ventures; effectenportefeuilles; werkmaatschappijen en vastgoedgerelateerde leningen. Dit AUM is voornamelijk bedoeld om de omvang van de aanwezigheid van CBRE Global Investors op de wereldwijde vastgoedmarkt weer te geven, en de berekening van het AUM kan afwijken van de berekeningen van andere vermogensbeheerders.

Anton de Graaf

Marketing & Communication Manager, Bouwinvest

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be